Ό,τι θέλετε να ρωτήσετε για τα σημερινά και τα μελλοντικά εμβόλια COVID 19
Εκδήλωση: Ό,τι θέλετε να ρωτήσετε για τα σημερινά και τα μελλοντικά εμβόλια COVID 19, Δευτέρα, 12 Απριλίου στις 19.30, μέσω ΖΟΟΜ
Με την εμφάνιση του νέου ιού οι δυτικές κοινωνίες, με τους δικούς τους οργανωμένους ρυθμούς καθημερινότητας «πάγωσαν». Η Αφρική και η Ασία είχαν βιώσει προηγούμενες επιδημίες οι οποίες όμως δεν είχαν φτάσει στην Ευρώπη και την Αμερική και δεν είχαν προσλάβει τη μορφή πανδημίας. H Ευρώπη είχε να ζήσει παρόμοια κατάσταση από το 1918 και την εποχή της Ισπανικής Γρίπης.
Ο ιατρικός κόσμος στην αρχή της πανδημίας είχε να αντιμετωπίσει κάτι εντελώς άγνωστο και άκρως μεταδοτικό. H αρχική προσέγγιση της επαφής για δημιουργία ανοσίας της αγέλης γρήγορα ανατράπηκε διότι ένα ποσοστό ασθενών πάθαινε μια πνευμονία η οποία συνοδευόταν από ίνωση (τελικό στάδιο μη αναστρέψιμης καταστροφής πνευμονικού παρεγχύματος), όπου για την επιβίωση των ασθενών αυτών χρειαζόταν διασωλήνωση η οποία είχε διάρκεια. Αυτή η διάρκεια είχε σαν συνέπεια να μην φτάνουν οι υπάρχουσες υποδομές.
Οι Κυβερνήσεις για να συγκρατήσουν αυτό το τεράστιο κύμα επιβάλαν εγκλεισμό και όλη η υφήλιος προσανατολίστηκε στη δημιουργία εμβολίων. Μια τεχνική RNA που είχε δημιουργηθεί το 2005 και θα εύρισκε χρησιμότητα σε φάρμακα για τον καρκίνο εφαρμόστηκε γι’ αυτά τα πρώτα εμβόλια. Με τον καταιγισμό πληροφοριών σχετικά με τον κορονοϊό, τον εγκλεισμό που ζει ακόμα όλη η υφήλιος και την ταχύτητα που βγήκαν τα εμβόλια προέκυψε και μεγάλη καχυποψία με ατέλειωτες θεωρίες συνομωσίας, έκτροπα σε συμπεριφορές και αμέτρητες αμφισβητήσεις για τα εμβόλια.
Πιστεύουμε στην ενημέρωση του κόσμου και μέσω αυτού του webinar θα θέλαμε να βοηθήσουμε στην κατανόηση του θέματος. Προσκαλούμε όλους, και ίσως λίγο περισσότερο αυτούς που αμφισβητούν τα εμβόλια και τη χρήση τους, να παρακολουθήσουν τη συζήτηση και να μας καταθέσουν τα ερωτήματά τους.
Για να παρακολουθήσετε την συζήτηση, επιλέξτε το ακόλουθο λινκ:
https://us02web.zoom.us/j/83760937101
Webinar ID: 837 6093 7101
Στη συζήτηση κεντρικοί ομιλητές είναι οι:
- Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ.
- Ηλίας Παπαθεοδώρου, Συνεκπρόσωπος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, Διευθύνων Σύμβουλος εταιρείας βιοτεχνολογίας.
Τη συζήτηση θα συντονίσει η Ευθαλία Ρούσσου, Ιατρός, Rheumatologist Queens London UK, Συντονίστρια Τομέα Υγείας των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ.
Θα χαιρετίσει ο Δημήτρης Πολιτόπουλος, Συνεκπρόσωπος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ.
Σύντομα βιογραφικά των ομιλητών:
Αχιλλέας Γραβάνης
Ο Αχιλλέας Γραβάνης είναι Καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ. Σπούδασε στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε πτυχίο το 1980. Εκπόνησε τις διδακτορικές του σπουδές στο University Pierre et Marie Curie, στο Παρίσι (1980-1983). Τα έτη 1983-1986 εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στο Mount Sinai School of Medicine στην Νέα Υόρκη. Εκλέχθηκε επίκουρος καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης το 1986. Τακτικός καθηγητής 1ης βαθμίδας εκλέχθηκε το 2001. Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Προγράμματος Βιοϊατρικής Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Πρόεδρος του Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου Βιοεπιστημών του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας & Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ). Σήμερα, η ερευνητική ομάδα του αναπτύσσει συνθετικές ενώσεις, αγωνιστές των υποδοχέων των νευροτροφινών, με νευροπροστατευτικές και νευροαναγεννητικές ιδιότητες και πιθανές εφαρμογές στην θεραπευτική αντιμετώπιση των νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Επίσης επικεντρώνεται σε τεχνολογίες τρισδιάστατων ικριωμάτων που φιλοξενούν νευρικά βλαστικά κύτταρα (brain one-a-chip) για την ανάπτυξη νευροεμφυτευμάτων για την θεραπευτική βλαβών του νωτιαίου μυελού και του εγκεφαλικού τραύματος. Συντονίζει επίσης ερευνητικά έργα -μαζί με συναδέλφους του- που σχετίζονται με πρωτοποριακές τεχνικές για λειτουργικά νευρικά δίκτυα σε μικροτσίπ πυριτίου. Έχει δημοσιεύσει 270 ερευνητικές εργασίες. Το έργο του τυγχάνει σήμερα διεθνούς αναγνώρισης και έχει λάβει περισσότερες από 6.800 αναφορές. Είναι συνιδρυτής της spin-off εταιρίας βιοτεχνολογίας Bionature και επιστημονικός συνεργάτης της εταιρίας βιοτεχνολογίας Emulate του Πανεπιστημίου Harvard. Υπηρέτησε ως μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας & Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), υπεύθυνος για τις Επιστήμες Ζωής, καθώς και στην Γ.Γ.Ε.Τ. (Βιοεπιστήμες). Είναι επίσης συνεργαζόμενος ερευνητής στο Κέντρο Ανάπτυξης Φαρμάκων, στο Πανεπιστήμιο Northeastern της Βοστώνης. Το επιστημονικό έργο και οι δράσεις του έχουν δημοσιευθεί σε πολλά ελληνικά ΜΜΕ και έχει δώσει επιστημονικές διαλέξεις σε πολλά πανεπιστήμια. Έχει προβεί σε δημόσιες παρεμβάσεις για θέματα των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, καυτηριάζοντας μείζονα ζητήματα της κατάστασης των πανεπιστημίων στη χώρα μας. Έχει κάνει παρεμβάσεις και έχει δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με την πανδημία του COVID-19.
Ηλίας Παπαθεοδώρου
Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου είναι Διευθύνων Σύμβουλος μιας εταιρείας βιοτεχνολογίας κλινικού επιπέδου που εδρεύει στη Γενεύη. Έχει περισσότερα από 20 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας στον τομέα των βιοεπιστημών. Η προηγούμενη εταιρεία στην οποία εργαζόταν, η Covagen με βάση τη Ζυρίχη, εξαγοράστηκε το 2014 από τη Jannsen Pharmaceuticals μία εταιρεία του ομίλου J&J.
Έχει συμμετάσχει σε πολλές χρηματοδοτήσεις, αδειοδοτήσεις και συναλλαγές συγχωνεύσεων και εξαγορών στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία. Τα προϊόντα με τα οποία έχει ασχοληθεί για την ογκολογία και τις φλεγμονώδεις νόσους βρίσκονται επί του παρόντος σε επίπεδο διεθνών κλινικών δοκιμών. Δίνει τακτικά διαλέξεις σε διεθνή συνέδρια βιοτεχνολογίας και έχει διατελέσει κριτής για τα προγράμματα χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων της ΕΕ. Στα πρώτα χρόνια της καριέρας του εργάστηκε για την The Coca-Cola Company και την Philip Morris International. Είναι πτυχιούχος του Ithaca College και έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Cornell.
Ευθαλία Ρούσσου
Η Ευθαλία Ρούσσου γεννήθηκε στα Νέα Μουδανιά. Αποφοίτησε από το ΑΠΘ και έκανε το αγροτικό της στο Νομό Γρεβενών και Σουρωτή Θεσσαλονίκης. Ασκήθηκε στην Παθολογία στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και στην Ανοσολογία-Ρευματολογία στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Birmingham UK και στο νοσοκομείο των ρευματικών παθήσεων στο Bath. Έκανε διδακτορικό ερευνώντας ανοσολογικούς μηχανισμούς ιντερλευκίνης 4 και CD 23 στις ρευματολογικές παθήσεις στο Πανεπιστήμιο του Birmingham και ασχολήθηκε με την επιδημιολογία της Αγκυλοποιητικής Σπονδυλίτιδας στο Bath. Δούλεψε στη Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη μετά τις σπουδές της στο ΗΒ από το 1996 ως το 2004 οπότε επέστρεψε στη Μ. Βρετανία. Δουλεύει από το 2004 ως σήμερα στο νοσοκομείο Queens στο βορειοανατολικό Λονδίνο και είναι clinical Senior lecturer στο Queen Mary’s University of London όπου διδάσκει φοιτητές από το 2005.
Είναι πλήρες μέλος εξειδικευμένων ιατρών σε διεθνείς οργανισμούς για την μελέτη των σπονδυλοαρθροπαθειών και της Αγκυλοποιητικής Σπονδυλίτιδας (ASAS) και Ψωριασικής Αρθρίτιδας (GRAPPA ).
Έχει συμμετάσχει σε στρογγυλές τράπεζες, σε συνέδρια και έχει δημοσιεύσει πάνω από 100 ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια και περισσότερα από 35 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά.
Έχει υπάρξει κύρια ερευνήτρια σε περισσότερες από 20 διεθνείς μελέτες (φάσεις 2-4) για νέα φάρμακα. Στη Βρετανία θεωρείται ειδική στην διαφορετική έκφανση ρευματικών νόσων στις μειονότητες κυρίως της Αφρικής και νότιο ανατολικής Ασίας.