«Πράσινη λύση για την επαναθεμελίωση της δημοκρατικής Ευρώπης»
Ο Νίκος Πουτσιάκας, ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ, ΣΤΗ LARISSANET
«Το έργο της περιφερειακής αρχής, δεν ήταν σε καμία περίπτωση αυτό που μεγαλοποιημένα παρουσιάζεται επικοινωνιακά και κυρίως, αυτό δεν κινήθηκε στην κατεύθυνση μιας βιώσιμης ευημερίας»
Τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να θέσει υποψηφιότητα με το ευρωψηφοδέλτιο των «Οικολόγων Πράσινων», όπως και τί πραγματικά σημαίνει «Πράσινη» λύση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναλύει ο κοινωνιολόγος – εθνολόγος Νίκος Πουτσιάκας στη larissanet. «Οι Οικολόγοι Πράσινοι και οι Ευρωπαίοι Πράσινοι που μπορούν και πρέπει να γίνουν ανάχωμα στις ακραίες αντιλήψεις στην Ευρώπη, προτείνουν ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ευημερίας που θα είναι σε θέση να σώσει τον πλανήτη και την ανθρωπότητα, που θα προάγει την κοινωνική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη με στόχο τη διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης για όλο τον κόσμο χωρίς διακρίσεις» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Πουτσιάκας. Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σκιαγραφεί με «μελανά» χρώματα την κατάσταση στη Θεσσαλία και ασκεί κριτική στο έργο της περιφερειακής Αρχής.
Αναλυτικά, η συνέντευξη του Νίκου Πουτσιάκα:
Κύριε Πουτσιάκα, θα ήθελα να ξεκινήσουμε την κουβέντα μας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου κατά την τρέχουσα θητεία ήσασταν περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Οικολογική Θεσσαλία». Πώς θα αποτιμούσατε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η περιοχή, όπως και το έργο της απερχόμενης περιφερειακής Αρχής;
Πριν την αποτίμηση της κατάστασης της περιοχής, επιτρέψτε μου να αναφέρω ότι ως «Οικολογική Θεσσαλία» καταβάλαμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, ώστε να είμαστε κοντά σε όλα τα ζητήματα της περιφέρειάς μας, με θέσεις και εποικοδομητικές προτάσεις και θεωρώ ότι η συμβολή μας στο τελικό ισοζύγιο ήταν κάτι παραπάνω από θετική, κατά γενικότερη ομολογία.
Για την κατάσταση της Θεσσαλίας θα έλεγα ότι παρότι υπάρχει η εντύπωση ότι αυτή δεν είναι τόσο άσχημη, δυστυχώς οι αριθμοί διαψεύδουν κάτι τέτοιο, αφού η Περιφέρειά μας κατατάσσεται αρκετά χαμηλά στην 9η θέση, με βάση το ΑΕΠ, από την ΕΛΣΤΑΤ, παρότι διαθέτει αρκετά πλεονεκτήματα. Η κατάσταση της περιοχή μας δεν μπορεί, συνεπώς, σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ικανοποιητική και υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα σε πολλούς τομείς και πολλά επίπεδα.
Για δε, το έργο της περιφερειακής αρχής, δεν ήταν σε καμία περίπτωση αυτό που μεγαλοποιημένα παρουσιάζεται επικοινωνιακά και κυρίως, αυτό δεν κινήθηκε στην κατεύθυνση μιας βιώσιμης ευημερίας, όπως εμείς θεωρούμε ότι θα έπρεπε.
Εστίασε κυρίως στο σκέλος των υποδομών και με όρους ασύμβατους στρατηγικά με ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο, προτάσσοντας το ποσοτικό και όχι το ποιοτικό.
Είναι λυπηρό που σε πολλούς τομείς, όπως για παράδειγμα σε αυτό των αγροδιατροφικών συμπράξεων και την αναγνώριση των ποιοτικών τοπικών μας προϊόντων, υστερούμε σημαντικά σε σχέση με άλλες περιφέρειες, όπως π.χ. της Κρήτης.
Επίσης, οι επιδόσεις στο νέο ΕΣΠΑ, το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο είναι δυστυχώς, πολύ χαμηλές καταλαμβάνοντας τις τελευταίες θέσεις.
Υπάρχει, λοιπόν, ανάγκη και ο προσανατολισμός να αλλάξει και οι επιδόσεις στο μέλλον να βελτιωθούν.
Πηγαίνοντας στις επικείμενες ευρωεκλογές, τί ήταν αυτό που «μέτρησε» ώστε να είστε υποψήφιος ευρωβουλευτής με τους «Οικολόγους Πράσινους»;
Όσον αφορά την συμμετοχή η σκέψη που κυριάρχησε αποτυπώνεται στην παρακάτω πεποίθηση μου «Έστω και στο ελάχιστο αν συμβάλλει κάποιος στην ανακοπή του σημερινού κινδύνου από ακραίες και μισαλλόδοξες απόψεις στην Ευρώπη, το όφελος είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όταν δε, αυτή η συμβολή έχει ταυτόχρονα έναν, ειρηνικό, αειφορικό και αλληλέγγυο προσανατολισμό τότε αυτό καθίσταται καθοριστικό».
Εξυπακούεται ότι ως μέλος των Οικολόγων Πράσινων (το κόμμα που ανήκει επίσημα στους ευρωπαίους Πράσινους) και μάλιστα με συμμετοχή το τελευταίο διάστημα σε σημαντικά του όργανα, είχα το χρέος να συμμετάσχω σε αυτό τον αγώνα, ώστε να στηριχθεί συλλογικά, από όσο το δυνατόν περισσότερους, το εγχείρημα της πολιτικής οικολογίας στο Ευρωπαϊκό πεδίο και να ισχυροποιηθεί η ευρωπαϊκή πράσινη οικογένεια, που τόσα μπορεί να συνεισφέρει για ένα καλύτερο Ευρωπαϊκό μέλλον.
Πολλοί εκφράζουν την εκτίμηση ότι οι προσεχείς εκλογές – σε ευρωπαϊκό επίπεδο – θα αναδείξουν ενισχυμένες δυνάμεις της Ακροδεξιάς, όπως και άλλες που είναι έντονα ευρωσκεπτικιστικές, λαϊκιστικές κλπ. Ποιά, κατά τη γνώμη σας, θα πρέπει να είναι η «απάντηση»;
Υπάρχει, όντως, ο κίνδυνος να αυξήσουν τα ποσοστά τους στις προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές αρκετοί ακραίοι σχηματισμοί, κάτι που πρέπει να αποτραπεί οπωσδήποτε.
Η απάντηση πρέπει να σχετίζεται με ένα νέο προσανατολισμό της Ευρώπης, στη βάση της Δημοκρατίας και της κοινωνικής προστασίας για όλους τους πολίτες και όχι για την αναπαραγωγή των προνομίων των ισχυρών μέσα από έναν άκρατο νεοφιλελευθερισμό και οικονομικό κανιβαλισμό.
Με μια δημοκρατική και αειφορική Ευρώπη για την ευημερία των Πολιτών της.
Τί θέλει να φέρει η «Πράσινη» λύση στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
Η «Πράσινη» λύση στοχεύει, λοιπόν στην επαναθεμελίωση της δημοκρατικής Ευρώπης, την ειρήνη στην Ευρώπη και τον Κόσμο, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την προστασία του οικοσυστήματος, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ισορροπίας, την αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη.
Η πράσινη μετάβαση εκτός από το ότι συνιστά μια αναγκαστική πορεία, για την επιβίωση της ανθρωπότητας, αποτελεί, ταυτόχρονα και μία εξαιρετική προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης με τη δημιουργία πάρα πολλών θέσεων εργασίας.
Οι πράσινοι νοιάζονται, ιδιαίτερα, για τις ανατροπές που θα επιφέρει ευρέως, στο προσεχές μέλλον, η τεχνολογική επανάσταση.
Και προτείνουν λύσεις κοινωνικής συνοχής, με επαρκή εγγυημένα εισοδήματα, ενεργητικής κατεύθυνσης, για όλους, με θετικές ρυθμίσεις του χρόνου εργασίας προς όφελος των εργαζομένων, προτάσσοντας, λοιπόν, την κοινωνική δικαιοσύνη μέσω αναδιανομής του πλούτου, με φορολόγηση των κερδών των παγκόσμιων ομίλων και των εξωχώριων δραστηριοτήτων, των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών για την προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση των επώδυνων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής που ήδη εμφανίζονται και πρόκειται να γιγαντωθούν και να έχουν ασύλληπτα καταστρεπτικές συνέπειες αν δεν δράσουμε τώρα.
Πώς βλέπετε τη θέση της Ελλάδας, μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου, στο νέο στερέωμα που θα δημιουργηθεί σε επίπεδο θεσμών της Ε.Ε.;
θα προτιμούσα να απαντήσω στο πώς θα ήθελα να τη δω, θα ήθελα, λοιπόν, να δω μια Ελλάδα η οποία θα γίνει όλο και πιο ανθρώπινη και δίκαιη μέσα από τους νέους ευρωπαϊκούς θεσμούς που θα διασφαλίζει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης για τους Πολίτες της.
Μια Ελλάδα που θα τη χαρακτηρίζει η περιβαλλοντική υπευθυνότητα και θα χειρίζεται τις υποθέσεις της με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτυγχάνεται ένας ικανοποιητικός βαθμός βιώσιμης ανάπτυξης προς όφελος όλων.
Μια Ελλάδα που θα δίνει προτεραιότητα στα ανθρώπινα δικαιώματα και θα προτάσσει τις αξίες και αρχές της αλληλεγγύης.
Μια Ελλάδα που θα πρωτοστατεί στον αγώνα αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της αποκατάστασης της φυσικής ισορροπίας.
«Ανάχωμα στις ακραίες αντιλήψεις»
Κλείνοντας, με ποια επιχειρήματα θα πείθατε έναν συμπολίτη να στηρίξει με την ψήφο του τους «Οικολόγους Πράσινους» στις κάλπες για το Ευρωκοινοβούλιο;
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια να συνεχίζουμε να πορευόμαστε με βάση το σημερινό πρότυπο ανάπτυξης. Όταν εκθέσεις μεγάλων οργανισμών, (όπως της WWF κ.ά.) μας πληροφορούν, ενδεικτικά, ότι έχει χαθεί πάνω από το 50% των έμβιων ειδών, ότι από τα 2/3 κάλυψης δασών πριν 4 αιώνες έμεινε μόνο το 1/3, ότι εξαντλούμε τους πόρους του πλανήτη μας αρκετούς μήνες πριν το τέλος του έτους, ότι πάνω από 7 εκατομμύρια άτομα πεθαίνουν ετησίως εξαιτίας της αέριας ρύπανσης και ότι γνωρίζουμε, επίσης, ότι η θερμοκρασία, αν ακολουθήσει τους σημερινούς ρυθμούς θα αυξηθεί κατά 4 έως 5 μονάδες το 2100 με ό,τι εφιαλτικό αυτό συνεπάγεται και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής να είναι ήδη εδώ και να τις έχουμε βιώσει με τις μεγάλες καταστροφές των τελευταίων ετών και στη χώρα μας. Όταν το 1% του πληθυσμού κατέχει το 50% του πλούτου.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι και οι Ευρωπαίοι Πράσινοι που μπορούν και πρέπει να γίνουν ανάχωμα στις ακραίες αντιλήψεις στην Ευρώπη, προτείνουν για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά, ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ευημερίας που θα είναι σε θέση να σώσει τον πλανήτη και την ανθρωπότητα, που θα προάγει την κοινωνική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη με στόχο τη διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης για όλο τον κόσμο χωρίς διακρίσεις.
Σήμερα, προτάσσοντας τη διαγενεακή δικαιοσύνη, οφείλουμε να ακούσουμε το σύνθημα που χρησιμοποιούν οι νέοι της Ευρώπης στις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους «Ο πλανήτης που καταστρέφετε είναι ο κόσμος που κληρονομούμε» και να αλλάξουμε πορεία, κάνοντας τον πλανήτη μας βιώσιμο και τον κόσμο μας πραγματικά δίκαιο.