Ο Δημήτρης Πολιτόπουλος στα ΝΕΑ: Οι αποφάσεις για το μέλλον όλων μας θα κριθούν στη Γλασκόβη
Το άρθρο υπογράφει ο Συνεκπρόσωπος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, Δημήτρης Πολιτόπουλος. Φιλοξενήθηκε στα ΝΕΑ τα οποία ευχαριστούμε θερμά.
Να λοιπόν που έφτασε η στιγμή να αναμετρηθούμε με την ιστορία. Όχι ως «ηγέτες» των ισχυρών χωρών του κόσμου, αλλά ως άνθρωποι. Στη Γλασκόβη από τις 31 Οκτωβρίου και για δύο εβδομάδες θα διεξάγεται μια ακόμα πολλά υποσχόμενη διάσκεψη για το κλίμα. Και όπως λέει και το όνομά της, COP 26, δεν θα είναι η πρώτη. Είναι η εικοστή έκτη.
Εδώ λοιπόν και 26 χρόνια μιλάμε για το κλίμα. Που έχουμε καταλήξει; Από το 1994 που τέθηκε σε ισχύ η σύμβαση πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή και άρχισαν οι συναντήσεις των συμβαλλομένων μερών, από ότι φαίνεται η μόνη διάσκεψη για το κλίμα που τελικά έφερε κάποιο αποτέλεσμα ήταν αυτή του Παρισιού.
Γιατί όμως όλο και περισσότερο άνθρωποι ενδιαφέρονται για το κλίμα στις μέρες μας; Τι συνέβη και από την αδιαφορία και το μειδίαμα περάσαμε στην ανησυχία και την αναβίωση του ακτιβισμού του παρελθόντος;
Ίσως πλέον ο δυτικός κόσμος έχει ανάγκη από ένα κίνητρο για να ελπίζει και έναν «πόλεμο» για να κερδίσει. Σε αυτόν τον πόλεμο εχθρός είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Η ανθρώπινη δραστηριότητα φέρει πλήρως την ευθύνη για την έκλυση διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα που έχουν οδηγήσει το κλίμα στα όρια του αδιεξόδου.
Η ήδη υπάρχουσα βιομηχανία των προηγμένων κρατών και η ταχεία ανάπτυξη οικονομιών, όπως της Κίνας και της Ινδίας, που εκλύουν όλο και περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου επιβαρύνουν επιπλέον το κλίμα. Η παγκοσμιοποίηση και οι μεταφορικές ανάγκες επίσης. Πως λοιπόν θα καταφέρουμε να έχουμε μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα μέχρι το 2050, αν δεν αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης μας και αν στην Γλασκόβη δεν ληφθούν ριζικά μέτρα;
Για εμάς τους Οικολόγους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ που εδώ και δύο δεκαετίες μιλάμε για την κρίση κλίματος αυτό που μετράει περισσότερο από τα λόγια και τις καλές προθέσεις είναι οι πράξεις και τα αποτελέσματά τους που πρέπει να αποφασιστούν στην Γλασκόβη. Αντί λοιπόν να προτείνονται λύσεις εντυπωσιασμού από τους πολιτικούς ηγέτες των κρατών, καλό θα ήταν να υπάρξει μια κοινή συνεννόηση και κάθε κράτος μέλος να υλοποιήσει τα υπεσχημένα, όπως αυτά είχαν καταγραφεί στο Παρίσι.
Λύσεις υπάρχουν, το θέμα είναι ποιος πολιτικός θα σηκώσει ανάστημα και θα τις υλοποιήσει. Ποιες είναι αυτές; Κοινωνική – αλληλέγγυα οικονομία, καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας μέσα από ανάπτυξη ενεργειακών κοινοτήτων, φιλικές προς το κλίμα θέσεις εργασίας, Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, εφαρμογή αρχών κυκλικής οικονομίας και πολλές άλλες προτάσεις που πρεσβεύουμε οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ. Ας μην ξεχνάμε ότι η κρίση κλίματος είναι παγκόσμια. Τι θα γίνει λοιπόν όταν θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα εκατομμύρια των κλιματικών προσφύγων που αναμένονται έως το τέλος του αιώνα μας;
Εδώ θα είμαστε σε δύο εβδομάδες για να δούμε αν τελικώς η Διάσκεψη της Γλασκόβης θα είναι τόσο γόνιμη όσο ήταν εκείνη του Παρισιού το 2015 ή αν τελικά θα είναι μια ακόμα ωραία και σημαντική διοργάνωση που πολλοί ισχυροί και δυνατοί ξανασυναντήθηκαν.