Για τη Βάστρια και το Φράγμα Τσικνιά, ο Συντονιστής Βορείου Αιγαίου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, Μιχάλης Μπάκας στο «Ν»
Για την κατασκευή νέας δομής προσφύγων και μεταναστών στη Βάστρια Λέσβου και το Φράγμα Τσικνιά, ο συντονιστής Βορείου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Μπάκας μίλησε στο ρ/σ του «Ν» και την εκπομπή «Ανθέων 99».
Ο κ. Μπάκας ήταν καταιγιστικός αναφορικά με το περιβαλλοντικό, αλλά και πολιτικό πρόβλημα, που όπως είπε προκύπτει από την κατασκευή δομής στο μεγαλύτερο δάσος της Λέσβου, στον Πευκώνα, την ίδια ώρα που επεσήμανε ότι αποτελεί τμήμα του οικοπέδου σε Καταφύγιο Άγριας Ζωής, υπάρχει ρέμα στα όρια του και «η κυβέρνηση πέρασε τροπολογία όπου δεν χρειάζεται οριοθέτηση ρέματος για να κάνεις ΚΥΤ όπως χρειάζεται σε οποιοδήποτε άλλο έργο, ενώ άλλαξε και τη διαδικασία περιβαλλοντικού ελέγχου την απέσπασε από την αρμόδια υπηρεσία της περιφέρειας και την μετέφερε στην τεχνική υπηρεσία του Υπουργείου».
Ανέφερε τη μεγάλη καταστροφή που θα προκληθεί από ενδεχόμενη πυρκαγιά στο δάσος, καθώς και το ότι η νέα δομή θα είναι μία «πόλη» χωρητικότητας 5.000 κατοίκων στη «μέση του πουθενά», όπου δύσκολα θα μπορεί να εξυπηρετείται. Τη χαρακτήρισε φυλακή για τους διαμένοντες, υπογραμμίζοντας ότι ενώ στην Ελλάδα ο υπουργός Μετανάστευσης την αποκαλεί Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή, στην Ευρώπη την αναφέρει ως ανοιχτή.
Λόγω της ένταξης του έργου του φράγματος Τσικνιά στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, επανέλαβε τη θέση των Οικολόγων Πράσινων ότι είναι έργο χωρίς χρησιμότητα, ύψους 107 εκατομμυρίων ευρώ, με το οποίο γνωμοδοτούν αρνητικά και το Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αλλά και οι Διευθύνσεις αλιείας και Γεωργίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Τόνισε ότι θα αλλάξει την αλατότητα του κόλπου Καλλονής, θα προκληθεί ζημιά για τους αλιείς της περιοχής, τοποθετείται σε ρήγμα όπου είχε γίνει ο μεγαλύτερος σεισμός του 1867 στη Λέσβο- ενώ θα μπορούσε να εξοικονομηθεί νερό και την ίδια ώρα δεν υπάρχει πρόβλημα ύδρευσης στην πόλη της Μυτιλήνης. Αν και, πρόσθεσε ότι μπορεί να γίνει εξοικονόμηση νερού στο διπλάσιο από αλλαγή των πεπαλαιωμένων σωληνώσεων.
Δεν ξέχασε να αναφερθεί στους υγρότοπους, στους πουλάκηδες και το σημαντικό έργο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής.
Δείτε τη Συνέντευξη ΕΔΩ