Είμαστε απέναντι στις ακροδεξιές πολιτικές αποκλεισμού προτείνουμε βιώσιμες λύσεις
Η συνέντευξη του Μιχάλη Μπάκα, Μέλους της Πολιτικής Γραμματείας των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ και Συντονιστή Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής & Ασύλου, φιλοξενήθηκε στο LESVOS OPEN το οποίο ευχαριστούμε θερμά:
Έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε τον Μπάκα Μιχάλη, μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων.
Κύριε Μπάκα καλημέρα σας,
- Πως θεωρείται ότι κινείται η διαδικασία της «Γαλάζιας Ελευθερίας» στα νησιά μας;
ΜΜ: Βλέποντας τα στατιστικά δεδομένα διαπιστώνουμε απογοητευτικά αποτελέσματα στα νησιά μας, παρόλο που υποτίθεται ότι δόθηκε προτεραιότητα στα νησιά για τη μεγιστοποίηση των ποσοστών εμβολιασμού. Απαιτείται η άμεση ενεργοποίηση όλων των φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της εκκλησίας, του Πανεπιστημίου και άλλων τοπικών οργανώσεων, για να ενημερωθούν σωστά οι πολίτες, χωρίς να τους διχάζουμε ή να τους τρομοκρατούμε. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε το ταχύτερο δυνατό να επιτευχθεί ένα ικανοποιητικό τείχος ανοσίας μέχρι τον Οκτώβριο, ειδάλλως θα ζήσουμε και πάλι πολύ δύσκολες καταστάσεις.
- Ποια η άποψή σας για τους εμβολιασμούς;
ΜΜ: Είμαι υπέρ του εμβολιασμού, έκανα αίτηση εμβολιασμού στο σύστημα την πρώτη ώρα που μου δόθηκε η δυνατότητα, και έχω ολοκληρώσει τη διαδικασία εδώ και 2 μήνες. Για μένα είναι κοινωνικό καθήκον ο εμβολιασμός, στην προσπάθεια όλων μας να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και τον καθένα μας ξεχωριστά, ώστε να επανέλθει η ζωή μας στο κανονικό το ταχύτερο δυνατό. Καταλαβαίνω ότι πολλοί ανησυχούν και έχουν αμφιβολίες, αλλά είναι προφανές ότι πρέπει να ακολουθήσουμε τις προτροπές των ειδικών, που σε ποσοστό 99% μας καλούν να εμβολιαστούμε. Είναι αλήθεια ότι στα τόσα εκατομμύρια των εμβολιασθέντων υπήρξαν και κάποια αρνητικά περιστατικά. Ωστόσο, αυτή η κακή έκβαση δεν μπορεί να αναιρεί την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, καθώς στατιστικά το να νοσήσει κανείς από κορωνοϊό έχει συντριπτικά περισσότερες πιθανότητες να συμβεί, με άγνωστες επιπλοκές έως και θάνατο, συγκριτικά με τις επιπλοκές που προκύπτουν από το εμβόλιο. Είναι σαν να λες ότι δεν φοράς ζώνη στο αυτοκίνητο, γιατί εάν πέσεις μέσα στη θάλασσα μπορεί να παγιδευτείς σε αυτό και να πνιγείς.
- Ποια είναι η θέση των Οικολόγων Πρασίνων για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό. Είχατε και μία πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση την προηγούμενη εβδομάδα. Υπήρξαν κάποια συμπεράσματα;
ΜΜ: Πράγματι, πολύ εποικοδομητική ήταν η εκδήλωση μας για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα σε σχέση με το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα και το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης, που συζητείται αυτή την περίοδο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σύμφωνο θα έπρεπε να απασχολεί την Ελλάδα σε πολιτικό και θεσμικό επίπεδο, αλλά δυστυχώς λίγοι ασχολούνται. Για εμάς του Οικολόγους Πράσινους, όντας απέναντι στις ακροδεξιές πολιτικές αποκλεισμού τύπου Όρμπαν στην Ουγγαρία, οφείλουμε και προτείνουμε βιώσιμες λύσεις, οικοδομώντας μια ευρεία κοινωνική συμμαχία, που θα στηρίζεται στις βασικές ευρωπαϊκές αρχές και αξίες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ισότητας, της κοινωνικής ένταξης, της αλληλεγγύης και της μη διακριτής μεταχείρισης. Προς αυτή την κατεύθυνση επικεντρώθηκαν τα συμπεράσματα της εκδήλωσης, πολιτικά και επιχειρησιακά, και εργαζόμαστε σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο μέσα από το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα για την επίτευξη των προτάσεων μας.
- Είχατε την τιμή να εκλεγείτε δεύτερος στο Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων. Θεωρείτε ότι ο χώρος χρειάζεται ανανέωση;
Ήμουν συνεπικεφαλής της εκστρατείας μας στις τελευταίες ευρωεκλογές, ενώ στο τελευταίο συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων, είχα την τιμή να εκλεγώ δεύτερος στη σχετική ψηφοφορία για το Πανελλαδικό Συμβούλιο του κόμματος από τους σύνεδρους. Το αποτέλεσμα αυτό πιστεύω ότι προκύπτει από το γεγονός ότι εκτιμήθηκε η πορεία μου στο χώρο της πολιτικής οικολογίας και η διάθεση να βοηθήσω στην άνοδό της στην Ελλάδα. Οπωσδήποτε, κατά τη γνώμη μου, χρειάζεται ανανέωση ο χώρος της πολιτικής και αποτελεί στοίχημα προσωπικό για μένα να σταθούμε δίπλα σε νέους ανθρώπους, που έχουν το πιστεύω και τη θέρμη να συνδιαμορφώσουν και να προωθήσουν τις θέσεις μας, δίνοντας το έναυσμα για την άνοιξη ενός νέου κινήματος για την πολιτική οικολογία στη χώρα μας.
- Ποια η άποψή σας για τη Ψηφιακή Διακυβέρνηση; Η Κυβέρνηση κινείται σε θετική κατεύθυνση;
Η κυβέρνηση έχει κάνει κάποια βήματα προόδου, αλλά σίγουρα πρέπει να επιταχύνουμε. Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ πιστεύουμε σε μία ψηφιακή κοινότητα ανοιχτή σε όλους και όλες, χωρίς περιορισμούς, με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα των πολιτών και με ίσες ευκαιρίες στην καινοτομία και στη δημιουργία ψηφιακών υποδομών με προσβασιμότητα. Ζητούμε μία δίκαιη οργάνωση της Ψηφιακής Μετάβασης και ένα διαδίκτυο στο οποίο να κυριαρχούν αρχές όπως η ελευθερία, η δικαιοσύνη και η ατομική και κοινωνική υπευθυνότητα. Σημαντικά ζητήματα για εμάς είναι
α. η δημιουργία νέων ψηφιακών δομών με σκοπό τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα,
β. η ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση στο διαδίκτυο για όλους τους πολίτες,
γ. ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης
δ. η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσουν να υλοποιήσουν τον αναγκαίο ψηφιακό μετασχηματισμό τους.
ε. η ενίσχυση της καινοτομίας, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίες που θα αποφέρουν ικανοποιητικές απολαβές στους νέους μας που βρίσκονται σε επαγγελματικό αδιέξοδο, σταματώντας παράλληλα το brain drain.
Για την επίτευξη αυτών, η μείωση του τεχνολογικού αναλφαβητισμού και του ψηφιακού χάσματος μέσω της διασφάλισης της ψηφιακής εκπαίδευσής όλων των πολιτών είναι άκρως απαραίτητη.
- Πείτε μας κάποιες προτάσεις για αλλαγή της εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα μας
Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην ελληνική κοινωνία χρειάζεται να είναι ριζικές, ειδικά όταν αφορούν στα θέματα της διαχείρισης των οικιακών και όχι μόνο αποβλήτων. Γνωρίζουμε ήδη πολύ καλά πως οι επιδόσεις μας σε θέματα εναλλακτικής διαχείρισης είναι αρκετά χαμηλές σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στην ποιότητα του τρόπου με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα απορρίμματά μας. Χρειάζεται διαλογή στην πηγή, σε 4 ρεύματα, επέκταση της κομποστοποίησης και ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας όπου, τουλάχιστον το 51% των δευτερογενών υλικών θα πρέπει να επαναδιατίθενται στην ελληνική αγορά ως πρώτη ύλη για παραγωγή νέων προϊόντων. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχουν περιβαλλοντικά οφέλη, δημιουργία νέων πράσινων θέσεων εργασίας, ενώ ταυτόχρονα θα μειώνεται το ισοζύγιο εισαγωγών εξαγωγών.
- Ποια θεωρείτε τα τρία βασικότερα προβλήματα που πρέπει να βρεθούν άμεσα λύσεις στη Λέσβο;
Κάποιος θα έλεγε ότι το πρώτο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι το προσφυγικό, αλλά πιστεύω ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε ζητήματα που μπορούμε εμείς να δώσουμε λύση. Νομίζω ότι στη Λέσβο «λατρεύουμε» να ψάχνουμε να βρίσκουμε μια εξωγενή αιτία ως υπεύθυνη για όλα τα δεινά μας, λ.χ. παλιότερα εστιάζαμε στο ότι είμαστε το «κόκκινο» νησί, η απόσταση από την Αθήνα, η νησιωτικότητα ή σήμερα το προσφυγικό. Για όλα μας φταίνε οι άλλοι. Το πρώτο ζήτημα και βασικό ζήτημα είναι να χαράξουμε έναν σχεδιασμό, να αποφασίσουμε πως θέλουμε να δούμε το νησί μετά από 20 χρόνια, ποια μέσα έχουμε και πώς θα το πετύχουμε. Πρέπει να ανασκουμπωθούμε, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας τοπικά και όλοι να συνεργαστούν προς αυτόν τον στόχο που θα συναποφασίσουμε, αντί να συνεχίσουμε να παρατηρούμε τους φορείς να σκοτώνονται μεταξύ τους με στόχο τα μέγιστα πολιτικά οφέλη για τον καθένα.
Το περιβάλλον συνδέεται με την αναπτυξιακή προοπτική του νησιού, είναι πλεονέκτημα και όχι τροχοπέδη και κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια πρέπει να είναι συμβατή με την προστασία του, εξασφαλίζοντας πάνω από όλα την υψηλή ποιότητα ζωής τόσο για τους κατοίκους αλλά τόσο για τους τουρίστες.
Η διαχείριση του προσφυγικού είναι ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί σε επίπεδο ΕΕ, απαιτείται η ενεργοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης με τη συνεργασία των τοπικών αρχών του νησιού. Σε τοπικό επίπεδο πρέπει να συμβάλουμε όλοι για την κοινωνική συνοχή, αποκρούοντας φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας. Δυστυχώς τα μηνύματα τόσο από την ΕΕ όσο και από την ελληνική κυβέρνηση είναι σε βάρος των νησιών μας, καθώς προωθούνται πολιτικές αποκλεισμού στα σύνορα, με μακρά παραμονή προσφύγων και μεταναστών σε κέντρα κράτησης. Απέναντι σε αυτές τις πολιτικές πρέπει να είμαστε όλοι αντίθετοι.
- Ποια θεωρείτε τα τρία βασικότερα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε στη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο;
Το πρώτο ζήτημα είναι το υδατικό, που παρουσιάζεται σε κάθε νησί με διαφορετική ένταση και μορφή, αλλά είναι κρίσιμο κυρίως για τη Λήμνο, καθώς επιφέρει συνέπειες στις αγροτικές καλλιέργειες, τον τουρισμό, αλλά και την ποιότητα ζωής των μόνιμων κατοίκων. Χρειάζονται παρεμβάσεις στο φράγμα Κοντιά και ο σχεδιασμός έργων μικρής κλίμακας έργων σε όλο το νησί, με σεβασμό στην κλίμακα του χώρου, που θα δώσουν λύσεις στο ζήτημα που θα ενταθεί λόγω της κλιματικής κρίσης τα επόμενα χρόνια. Έτσι προωθείται η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, που με ποιοτικά προϊόντα θα μπορέσει να αποτελέσει γενικότερα τη βάση της ανάπτυξης των νησιών. Τέλος, το ακτοπλοϊκό είναι βασικό ζήτημα για τα δύο νησιά, καθώς βλέπουμε ότι δεν υπάρχει μια επεξεργασμένη πολιτική για την ακτοπλοΐα των νησιών, με αποτέλεσμα η ακτοπλοϊκή πολιτική να εξαρτάται από πιέσεις των πλοιοκτητών και όχι από το συμφέρον των νησιωτών.
- Θεωρείτε ότι οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ μπορούν να μπούνε στην επόμενη Βουλή;
ΝΑΙ. Η πολιτική Οικολογία στην Ελλάδα έχει ιστορία και παρελθόν, με ρίζες στα κινήματα, με εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ, μέλη του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, εργάζονται μεθοδικά και με συνέπεια, με στόχο την επιδίωξη μεγαλύτερης απήχησης στους πολίτες της χώρας μας, με την προσέλκυση νέων στελεχών, με όραμα για συσπείρωση και διεύρυνση του χώρου της πολιτικής οικολογίας και για την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της μέσα από την αυτόνομη κάθοδο στις επόμενες εκλογές.
Ποιος είναι ο Μιχάλης Μπάκας
Γεννήθηκε το 1973 στην Καλαμάτα, και τα τελευταία 30 χρόνια ζει μόνιμα στη Μυτιλήνη. Σπούδασε στο Τμ. Περιβάλλοντος του Παν. Αιγαίου με μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση ενώ ερευνητικά έχει ασχοληθεί με περιβαλλοντικά οικονομικά και την περιβαλλοντική πολιτική.
Ενεργοποιήθηκε στο φοιτητικό κίνημα, διετέλεσε πρόεδρος στο Σύλλογο Φοιτητών του Τμήματος Περιβάλλοντος. Εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ως γραμματέας της Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας. Ως ενεργός πολίτης συμμετέχει σε εθελοντικές και οικολογικές ομάδες, σε προγράμματα περιβαλλοντικής ενημέρωσης σε φορείς και σχολεία. Τον ελεύθερο του χρόνο φωτογραφίζει, έχει συμμετάσχει σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό. Αρθρογραφεί σε τοπικά και κεντρικά ΜΜΕ, προσπαθώντας να συμβάλλει στη συνδιαμόρφωση της κρίσιμης μάζας πολιτών που θα μπορέσουν στην πράξη να στηρίξουν πολιτικές με οικολογικό πρόσημο μέσα στη κοινωνία. Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, έχει διατελέσει περιφερειακός σύμβουλος βορείου Αιγαίου (2013-14) με τον Οικολογικό Άνεμο, εκπρόσωπος των ΟΠ στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα (2016-2018) και συνεπικεφαλής των ΟΠ στις ευρωεκλογές του 2019.