Δ. Λυμπεροπούλου: “Η Πελοπόννησος σε άμεσο κίνδυνο…”
Συνέντευξη της Δήμητρας Λυμπεροπούλου στην “Ενημέρωση” της Περ. Πελοποννήσου
Το Νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» που ψηφίστηκε εν μέσω πανδημίας και περιοριστικών μέτρων, ξεσήκωσε “θύελλα” διαμαρτυριών από την αντιπολίτευση και όχι μόνο όπως θα διαβάσετε στην συνέντευξη που μας παραχώρησε η κυρία Δήμητρα Λυμπεροπούλου, επικεφαλής της παράταξης «Πράσινη Πελοπόννησος».
Αν παρομοιάζαμε με Κομήτες την «απληστία» και το «κέρδος», που βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης με την Γη (Περιβαλλοντολογικό Νομοσχέδιο), ίσως καταλαβαίναμε πιο εύκολα τις πολυδιάστατες επιπτώσεις του νομοσχεδίου που υπερψηφίστηκε στη Βουλή, χωρίς προγενέστερη διαβούλευση με τους ειδικούς, μόνο από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας…
Μηνάς Π.: Ποιο είναι το αισιόδοξο και ποιο το απαισιόδοξο σενάριο του περιβόητου νομοσχεδίου περιβάλλοντος;
Δ. Λυμπεροπούλου: Λυπάμαι που θα είμαι κυνική, άλλωστε αυτή η λέξη εφευρέθηκε από τους αισιόδοξους για να κριτικάρουν τους ρεαλιστές, αλλά το «Περιβαλλοντοκτόνο» νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή, δεν έχει κανένα απολύτως αισιόδοξο μήνυμα. Δυστυχώς 158 Έλληνες Βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν υπέρ της άλωσης του περιβάλλοντος των επόμενων γενεών. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα και οφείλουμε να την γνωστοποιήσουμε στον Ελληνικό λαό και πολύ φοβάμαι ότι κανένας δεν θα λογοδοτήσει για αυτή την καταστροφή. Όπως δεν λογοδότησε ο κ. Υπουργός για την καταστροφή και διάλυση του σιδηροδρόμου, του εθνικού αερομεταφορέα και για τις τότε υποσχέσεις του πως με τα λεφτά που θα εξοικονομούσε θα έχτιζε ένα νοσοκομείο τον μήνα… η υποκρισία λοιπόν περισσεύει στις πολιτικές που κυβέρνησαν διαχρονικά την Ελλάδα.
Μηνάς Π.: Ποιες περιοχές τίθενται σε άμεσο κίνδυνο στην Πελοπόννησο;
Δ. Λυμπεροπούλου: Δυστυχώς δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η περιφέρεια μας θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, την λειψυδρία την διάβρωση την ερημοποίηση. Κατά συνέπεια όλη η Πελοπόννησος πια βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο αφού άνοιξαν οι πύλες αλλά και οι ορέξεις κάποιων για «ανάπτυξη» και επενδύσεις fast track αποικιακού φυσικά τύπου όπου η «ληστεία» των φυσικών πόρων από κάποιους θεωρείται «επένδυση». Εμείς θα βιώσουμε το κόστος σε όλες του τις εκδοχές και κάποιοι λίγοι θα ωφεληθούν.
Η Πελοπόννησος λοιπόν ίσως βιώσει με πιο σκληρό τρόπο τα αποτελέσματα της εφαρμογής αυτού του περιβαλλοντοκτόνου νομοσχεδίου. Οι φυσικοί πόροι του τόπου μας θα αλλοτριωθούν και τα παιδιά μας ίσως να μην έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν ελεύθερα όλα όσα μέχρι τώρα τα θεωρούσαμε δεδομένα.
Μηνάς Π.: Υπήρχε άλλη φορά τέτοια στράτευση και σύμπλευση στο Περιφερειακό Συμβούλιο;
Δ. Λυμπεροπούλου: Οι περισσότερες παρατάξεις, όπως ίσως γνωρίζει ο πελοποννησιακός λαός, προέρχονται από συγκεκριμένες ιδεολογικές πλατφόρμες άρα τις περισσότερες φορές ίσως να ήταν δύσκολο να υπάρχει σύγκλυση. Αυτή την φορά όμως η σύμπλευση επιτεύχθηκε χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Και επειδή η προστασία του περιβάλλοντος και κατά συνέπεια της ζωής και ευημερίας των πολιτών δεν μπορεί να υποστηρίζεται a la carte, οφείλουμε να πούμε πως η δικιά μας παράταξη ουδέποτε έκανε εκπτώσεις σε αυτά τα θέματα έχοντας σταθερή στάση και άποψη σε θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής.
Υπάρχει και κάτι όμως πολύ πιο εντυπωσιακό και ίσως να συμβαίνει για πρώτη φορά, αυτό είναι το γεγονός ότι τη διαφωνία τους για το νομοσχέδιο περιβάλλοντος έχουν εκφράσει πέραν του συνόλου των περιβαλλοντικών οργανώσεων – κάτι που ίσως κάποιος να το θεωρήσει και αναμενόμενο – οι σύγκλητοι πανεπιστήμιων, ο συνήγορος του πολίτη, οι διοικητικοί δικαστές, καθώς και σύλλογοι φοιτητών και επιστημονικών φορέων και επιμελητηρίων αλλά και άλλοι πολλοί θεσμικοί φορείς. Παρ’όλα αυτά όμως ο «φιλοπεριβαλλοντιστής» πρωθυπουργός και ο υπουργός του δεν τα έλαβαν υπόψη τους.
Μηνάς Π.: Είστε Οικολόγος Πράσινη, θα μπορούσατε να μπείτε έστω και για λίγο στο μυαλό του κ.Νίκα; Ενδεχομένως τι τον οδήγησε σε μια τόσο ανάλγητη και αντιπεριβαλλοντική τοποθέτηση;
Δ. Λυμπεροπούλου: Όχι πραγματικά δεν θα μπορούσα να μπω στο μυαλό του κ. Νίκα και αυτό είναι απόλυτα φυσικό αφού η νεοφιλελεύθερη άποψη του περί «ανάπτυξης» δεν συνάδει με την δική πολιτική σκέψη περί ήπιας ανάπτυξης με πραγματικό και όχι υποκριτικό σεβασμό στο περιβάλλον. Όμως ας γίνω λίγο πιο αναλυτική σε αυτό το θέμα.
Όλοι σήμερα συμφωνούν ότι η ανάπτυξη είναι η μόνη προϋπόθεση για να βγει η Ελλάδα οριστικά από το τούνελ της ομηρίας. Δεν αντιλαμβάνονται όλοι, όμως, την ανάπτυξη με τον ίδιο τρόπο.
Ο κ. Νίκας ιδεολογικά ανήκει στην νεοφιλελεύθερη παράταξη. Κατά συνέπεια ως οπαδός του μοντέλου αυτού για την οικονομία αντιλαμβάνεται ως ανάπτυξη οποιαδήποτε επικερδή οικονομική δραστηριότητα. Θεωρεί, λόγω ιδεολογίας, ως απόλυτο κριτή της ανάπτυξης το κέρδος (ποιανού άραγε;) το μέγεθος του οποίου καθορίζει και την έκταση της επιτυχίας κάθε αναπτυξιακού εγχειρήματος.
Από την άλλη πλευρά εγώ, που ιδεολογικά στηρίζω την Πολιτική Οικολογία, θεωρώ πως η βιώσιμη ανάπτυξη είναι η μόνη μορφή ανάπτυξης που μπορεί να αποφέρει ευημερία στο σύνολο των πολιτών και η οποία ευημερία θα ωφελήσει διαχρονικά και τις επόμενες γενιές. Η ιδεολογική μου τοποθέτηση τάσσεται υπέρ της υποστήριξης του δημόσιου συμφέροντος, της προαγωγή του κοινωνικού οφέλους και προπάντων της περιβαλλοντικής προστασίας. Αυτά όμως απαιτούν όρια και φραγμούς στην ανεξέλεγκτη κερδοφορία της ελεύθερης αγοράς και γι’ αυτό στο νεοφιλελεύθερο πνεύμα χαρακτηρίζονται ως αντιαναπτυξιακοί παράγοντες.
Κατά συνέπεια λοιπόν η ανάλγητη συμπεριφορά του περιφερειάρχη στο συγκεκριμένο περιβαλλοντικό ζήτημα εξηγείται σαφέστατα βάσει της ιδεολογικής του κατεύθυνσης. Βέβαια η ΤΑ δεν θα έπρεπε να λειτουργεί βάσει των προσωπικών απόψεων και ιδεολογικών τοποθετήσεων του κάθε αιρετού. Δυστυχώς για τον κ. Νικα, όπως σχεδόν και για το σύνολο των αυτοδιοικητικών της χώρας, είναι απλά διαχειριστές μιας καθημερινότητας – και σε πολλές περιπτώσεις κακοδιαχειριστές μάλιστα – χωρίς όραμα για το μέλλον.
Δεν είναι τυχαίο ό,τι ο κ. Νίκας πολλές φορές δημόσια στο περιφερειακό συμβούλιο σε διάφορα θέματα δηλώνει «εγώ θα κάνω ότι μου πει η κυβέρνηση μου» αναβιώνοντας τον θεσμό του νομάρχη των περασμένων ετών και όχι μια σύγχρονη πολύ – επίπεδη περιφερειακή διακυβέρνηση όπως απαιτούν τα νέα δεδομένα στην ευρωπαϊκή ένωση.
Μηνάς Π.: Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της δικιάς σας παράταξης;
Δ. Λυμπεροπούλου: Η «Πράσινη Πελοπόννησος» όπως γνωρίζετε είναι σταθερά εδώ και δύο θητείες η φωνή της Πολιτικής Οικολογίας και της προστασίας του περιβάλλοντος στο περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου. Εκπτώσεις στις αξίες μας δεν έχουμε κάνει και εν θα κάνουμε. Η δράση μας αλλά και οι προτάσεις μας θα συνεχίσουν να κατατίθενται ως θέματα συζήτησης στο περιφερειακό συμβούλιο αλλά και στους πολίτες. Μην ξεχνάτε ότι προεκλογικά είμαστε η μοναδική παράταξη που δεν τυπώσαμε φυλλάδια και αφίσες και χρησιμοποιήσαμε το ποδήλατο ως μέσο ενημέρωσης. Έχουμε ένα όραμα για τούτο τον τόπο, ένα όραμα να τον παραδώσουμε ακόμα πιο όμορφο στα παιδιά μας. Με αφετηρία την πεποίθηση ότι η εξέλιξη είναι ίδιον ευφυΐας και όχι κομματικών εντολών ,θα συνεχίσουμε να παλεύουμε κατά της εφαρμογής του περιβαλλοντοκτόνου νομοσχεδίου αλλά και υπέρ της ήπιας και βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης για όλους τους πολίτες.
Η Πράσινη Πελοπόννησος όπως και στην προηγούμενη θητεία της φιλοδοξεί να είναι χρήσιμη και όχι αρεστή. Δεν θα επιτρέψουμε στο όνομα της ανάπτυξης το μάρμαρο να πληρώσει το περιβάλλον και κατά συνέπεια ο ίδιος άνθρωπος. Χωρίς ιδεοληψίες και αγκυλώσεις δεν θα διστάζουμε να ψηφίζουμε σε αυτά που συμφωνούμε και να καταψηφίζουμε αυτά που διαφωνούμε. Πάντα υπάρχουν λύσεις και φυσικά υπάρχει και όραμα για το μέλλον. Πώς θα τα καταφέρουμε να φτάσουμε στην υλοποίησή του;
Μα φυσικά με πολιτική βούληση και όχι ιδιοτέλεια και καταστροφικές πολιτικές που διαχρονικά μας οδήγησαν στην κατάσταση που βιώνουμε σήμερα. Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω την εφημερίδα σας και εσάς προσωπικά που μας δίνετε βήμα έκφρασης.