Κλίμα και Βιοποικιλότητα σε Κρίση – Ώρα για Δράση
Αρθρο της Χρυσάνθης Λύτρα, υποψήφιας Ευρωβουλευτή
Σε εσένα που δηλώνεις αναποφάσιστος,
Σε εσένα που δεν πιστεύεις πια στην Ενωμένη Ευρώπη,
Σε εσένα που δεν πιστεύεις πια στις Εκλογές,
Σε εσένα που έχεις κουραστεί να ακούς υποψήφιους να υπόσχονται ότι θα σε εκπροσωπήσουν όταν εκλεγούν και μετά αθετούν τις υποσχέσεις τους,
Σε εσένα που πιστεύεις ότι η οικολογία και η προστασία του περιβάλλοντος δεν σε αφορά άμεσα αλλά πρωτίστως αφορά στις μεγάλες εταιρείες και τα πανίσχυρα οικονομικά λόμπι που αν δεν αλλάξουν τακτική δεν θα αλλάξει τίποτα,
απευθύνω έκκληση να προσέλθεις στις κάλπες στις 26 Μαΐου και με την ψήφο σου να επιλέξεις τη ζωή και την ευημερία για εσένα και τις επόμενες γενιές.
Η νέα Ευρωβουλή που θα προκύψει θα κληθεί να λάβει σπουδαίες αποφάσεις για πολλά θέματα σημαντικότερο εκ των οποίων η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η αποκατάσταση της ισορροπίας στον πλανήτη μας.
Οι Ευρωβουλευτές που θα επιλεγούν από κάθε χώρα θα συμμετάσχουν σε όλες εκείνες τις διαδικασίες που προβλέπονται για τη θέσπιση και ψήφιση οδηγιών που, για το καλό όλων μας, θα πρέπει να ανακόψουν τη συνεχή αύξηση της θερμοκρασίας και κατά συνέπεια να περιορίσουν ή και να σταματήσουν το απειλητικό για τη ζωή στη Γη, φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Πώς μπορεί να γίνει αυτό? Με οδηγίες που θα θέτουν αυστηρές προδιαγραφές στις εκπομπές ρύπων εργοστασίων και ιδιωτών, με στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με ενίσχυση της αναγεννητικής γεωργίας και αγροοικολογίας, με άμεση εφαρμογή μεγάλων έργων αναδασώσεων, αντικατάσταση των πλαστικών και των συσκευασιών μιας χρήσης με άλλες τεχνολογίες φιλικές στο περιβάλλον και άλλα πολλά.
Πολλά που μπορούν και πρέπει να γίνουν ώστε να μην επιτρέψουμε την άνοδο της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς C, σε σύγκριση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής περιόδου, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος του OHE (IPCC).
Δέκα περίπου χρόνια δίνουν οι επιστήμονες , δέκα χρόνια μόνο πριν αρχίσουν οι μεγάλες καταστροφές λόγω της μεταβολής του κλίματος.
Πλημμύρες, ξηρασίες, τυφώνες, κυκλώνες, ακραία καιρικά φαινόμενα μια μικρή γεύση από τα οποία έχουμε ήδη πάρει και στη χώρα μας.
Πριν αποφασίσεις να απέχεις από αυτές τις εκλογές, σκέψου ότι εάν ψηφίσεις τελικά δεν ψηφίζεις μόνο για εσένα αλλά και για τα παιδιά και για τα εγγόνια σου που δεν έχουν ακόμη δικαίωμα ψήφου. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης τα παιδιά και οι έφηβοι βγαίνουν στους δρόμους και διαδηλώνουν ζητώντας να ακούσουμε την αγωνία τους. Σκέψου ότι τις εμπειρίες που εσύ έχεις σήμερα από τη Φύση οι επόμενες γενιές μπορεί να μην τις έχουν ποτέ.
Το πλήθος των υλικών αγαθών του πολιτισμού μας που θέλουμε να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές για να έχουν μια άνετη ζωή, επί της ουσίας δεν έχει αξία. Διότι η παραγωγή του στηρίζεται στην εξάντληση των φυσικών πόρων και στην εκπομπή τεράστιων ποσοτήτων ρύπων στην ατμόσφαιρα και στον υδροφόρο ορίζοντα που υποβαθμίζουν την υγεία και την ποιότητα ζωής, γεγονός που αποδεικνύει η αύξηση των νεοπλασιών και στη χώρα μας που κατείχε μέχρι πρότινως ένα από τα υψηλότερα προσδόκιμα ζωής διεθνώς.
Στις 26 Μαΐου σου δίνεται η ευκαιρία να επιλέξεις ποιοι Ευρωβουλευτές θα είναι εκείνοι που θα κληθούν να ψηφίσουν τη νέα οδηγία για την κλιματική αλλαγή. Θέλεις να είναι άνθρωποι που θα υπερασπιστούν την συνέχιση των εξορύξεων ορυκτών πόρων τη στιγμή που υπάρχει δέσμευση για παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες πηγές εως το 2050 ; Που θα επιλέγουν με γνώμονα το κέρδος των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών αψηφώντας τους κινδύνους για την παγκόσμια υγεία και ευημερία? Που θα συνεχίσουν να χτίζουν πάνω στην άμμο με μη βιώσιμο τρόπο σε βάρος του συνόλου και του πλανήτη;
Η κατάσταση είναι πραγματικά κρίσιμη.
Σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή οφείλουμε να λάβουμε μέτρα και για την αντιμετώπιση της εξάλειψης της βιοποικιλότητας στον πλανητη. Τα δύο φαινόμενα είναι αλληλοεπηρεαζόμενα και απαιτουν εξεύρεση κοινής λύσης. Δεν μπορούμε να δούμε το ένα ανεξάρτητα από το άλλο.
Η τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Πλατφόρμας για την Επιστήμη, τη Βιοποικιλότητα και τα Οικοσυστήματα (IPBES) του ΟΗΕ, αναφέρεται στις επιπτώσεις της καταστροφής της βιοποικιλότητας του πλανήτη. Περίπου ένα εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών απειλούνται με εξαφάνιση. Αυτό αναμένεται να συμβεί μέσα στην επόμενη δεκαετία. Τα πλαστικά απόβλητα έχουν αυξηθεί δέκα φορές πάνω από το 1980, επηρεάζοντας σε ποσοστό 86% τις θαλάσσιες χελώνες, 44% τα θαλασσοπούλια και 43% τα θαλάσσια θηλαστικά.
Οι επόμενοι 18 μήνες είναι ιδιαίτερα σημαντικοί. Για πρώτη φορά το θέμα της απώλειας της βιοποικιλότητας θα είναι στην ατζέντα των G8. Το 2020 θα πραγματοποιηθεί Συνέδριο του ΟΗΕ στην Κίνα στο οποίο θα τεθούν οι νέοι παγκόσμιοι στόχοι για την βιοποικιλότητα.
Και αν παρολα αυτά πιστεύεις ότι τίποτα δεν θα αλλαξει, ότι η ψήφος σου είναι μάταιη, σε καλώ να δώσεις ακόμη μια ευκαιρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εχει αποτύχει να εκφράσει τους πολίτες της. Αυτό δείχνουν έρευνες σε όλες τις χώρες μέλη όπου η δυσαρέσκεια των νέων είναι ιδιαίτερα έντονη. Τα ισχυρά μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, έχουν δικαιολογημένα ενισχύσει το ρεύμα σκεπτικισμού απέναντι στην Ενωμένη Ευρώπη και τους εκπροσώπους της. Ωστόσο, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και του σοβαρού κινδύνου εξάλειψης της βιοποικιλότητας, μπορεί να δώσει νέο όραμα στο θεσμό της Ένωσης. Δεν μπορούμε να δράσουμε επαρκώς μόνοι μας ως χώρα. Η παγκοσμιοποίηση των αγορών επιβάλλει συμμαχίες και συνεργασίες ανάμεσα στους υπερασπιστές του περιβάλλοντος όλων των χωρών.
Μη μένεις αμέτοχος.
Δυνάμωσε το πράσινο κύμα στην Ευρώπη!
Ας δράσουμε όλοι μαζί για να ξαναγυρίσει η ελπίδα για έναν καλύτερο, πιο δίκαιο, πιο πράσινο κόσμο.
Με σεβασμό στη Φύση και στον Άνθρωπο!
Χρυσάνθη Λύτρα
Υποψήφια Ευρωβουλευτής των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ