Η οικονομική επιτροπεία δεν μπορεί να ξεπερνά την εθνική κυριαρχία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την προοπτική βιωσιμότητας
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν απαράδεκτη την αναστολή των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος που πάρθηκε με πρωτοβουλία του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών. Ζητούν από τους Ευρωπαίους εταίρους να επιμείνουν στη διαδικασία που άνοιξε με την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup και τα μέτρα παρέμβασης στη βιωσιμότητα του χρέους.
Η ολοκλήρωση των διαδικασιών κρίνεται απαραίτητη, ώστε να μη διαταραχθεί η πρόοδος που έχει πετύχει η χώρα, με θυσίες του λαού της, και να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή στις αγορές. Θα πρέπει να λάβει επίσης την κατεύθυνση για μείωση των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα τα επόμενα έτη, όχι με βάση νέα εισπρακτικά μέτρα και περικοπές , ούτε με λύσεις στα εργασιακά θέματα έξω από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο αλλά με τη συνέχιση και ενδυνάμωση των προσπαθειών για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, και τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι και οι Πράσινοι στην Ευρώπη θεωρούν ότι οι πολιτικές λιτότητας έχουν αποτύχει και επιμένουν για πολιτικές υπέρ μιας βιώσιμης ευημερίας που θα βασίζεται στην παραγωγική ανασυγκρότηση των χρεωμένων χωρών όπως η Ελλάδα, ως βασική πρόταση για να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα, να δημιουργηθεί συνοχή, αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, αλλά και να κατοχυρωθούν τα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα.
Στα πλαίσια αυτά, εκτιμούν επίσης ότι η διάθεση πλεονασμάτων που δημιουργήθηκαν χάρη στις θυσίες του λαού, με μέτρα όπως η αποκατάσταση της 13ης σύνταξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους και η αναστολή εφαρμογής του μέτρου της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου που υποδέχονται το κύριο μεταναστευτικό ρεύμα, δεν μπορούν να θεωρούνται μονομερείς ενέργειες .
Οι Οικολόγοι Πράσινοι τοποθετούνται επίσης σχετικά τις παρεμβάσεις που επιχειρούνται στην πορεία αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και αφορούν τη δημόσια περιουσία και υπηρεσίες, και ειδικότερα τον τομέα του νερού, την ενέργεια και το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, αλλά και για τη μη επαρκή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων υπέρ του τομέα της κοινωνικής οικονομίας.
Επιμένουν ότι:
- Είναι κρίσιμη η ανάγκη προστασίας του κοινωνικού χαρακτήρα των κοινών αγαθών, με βάση και τις απαιτήσεις του Συντάγματος και τις ευρωπαϊκές αρχές, στη διαμόρφωση του Κανονισμού του Υπερταμείου σε σχέση με τις ΔΕΚΟ αλλά και στις παραπέρα διαδικασίες διαχείρισης. Ειδικότερα για τον τομέα του νερού θα πρέπει να διασφαλίζεται και ο φυσικός χαρακτήρας του νερού.
- Οι ιδιωτικοποιήσεις μεγάλων δημόσιων εκτάσεων όπως το Ελληνικό, θα πρέπει να βασίζονται σε έγκαιρη και ολοκληρωμένη εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες αλλά την αρχή της προφύλαξης. Θα πρέπει επίσης να διασφαλίζεται ότι η τιμή πώλησης δεν θα δημιουργεί πλεονέκτημα κρατικής ενίσχυσης για τους επενδυτές.
- Οι παρεμβάσεις ιδιωτικοποίησης στον τομέα της ενέργειας θα πρέπει να γίνονται με βασικό κριτήριο την προώθηση ενός ενεργειακού μοντέλου που θα απομακρύνεται από τη χρήση ορυκτών καυσίμων και θα δρομολογεί τη μείωση του ενεργειακού κόστους, την εξοικονόμηση ενέργειας, την αποδοτικότητα στη χρήση αλλά και τη στήριξη σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Και με βασικό εργαλείο την εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας στην παραγωγική ανασυγκρότηση του τομέα της ενέργειας (και της ΔΕΗ), μέσα από την οργανική συνεργασία των χαρτοφυλακίων ενέργειας και περιβάλλοντος, αλλά και έμφαση στις αποκεντρωμένες και συνεταιριστικές μονάδες
- Θα πρέπει να διασφαλιστούν επαρκείς οικονομικοί πόροι για τη στήριξη του νέου αυτόνομου πυλώνα της οικονομίας, της κοινωνικής, συνεταιριστικής και αλληλέγγυας οικονομίας, ο οποίος ειδικότερα στην Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει βάση ανάκαμψης στην παραγωγή με βάση τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας και τις παγκόσμιες προκλήσεις για ένα βιώσιμο μέλλον: κυκλική οικονομία, αξιοποίηση ενδογενών πόρων, κάλυψη των τοπικών αναγκών τοπικά, ποιότητα προϊόντων και προστασία του περιβάλλοντος, Οι πόροι αυτοί θα πρέπει να διασφαλιστούν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, αντί να καταλήγουν σε άλλες ανάγκες του κρατικού τομέα και στην κρατική γραφειοκρατία με έμμεσες προσλήψεις στο κράτος και επιδόματα, όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια, παραβιάζοντας την κοινοτική νομοθεσία και το κοινοτικό κεκτημένο για την κοινωνική οικονομία.
Απόφαση ΠΣ Οικολόγων Πράσινων για τη διαπραγμάτευση, 18-12-2016