Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την κατάργηση της εκτροφής γουνοφόρων στην χώρα μας: «Ας μπει επιτέλους ένα τέλος στην φρίκη της γούνας»
Οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζαμε και υποστηρίζουμε, από θέση αρχής, την ολική κατάργηση της γούνας σαν σύμβολο της βάναυσης μεταχείρισης, της ωμής βίας και της θανάτωσης ζώων για τη δημιουργία ενός προϊόντος άκρατου καταναλωτισμού που, εάν θέλουμε, συμβολίζει σαφώς την ανθρώπινη ματαιοδοξία.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζαμε και υποστηρίζουμε, κατά συνέπεια, την ολική κατάργηση της αναπαραγωγής ή/και εκτροφής ζώων για την παραγωγή γούνας, σαν δραστηριότητα ανήθικη, αντίθετη στην «Διακήρυξη Δικαιωμάτων των Ζώων», περιβαλλοντικά επιβλαβή – μόλυνση της ατμόσφαιρας στις περιοχές των εγκαταστάσεων, μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα από τα συνδεόμενα βυρσοδεψεία-βαφεία, σοβαρές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα, στα οικοσυστήματα και τους βιότοπους από τα ζώα που διαφεύγουν -κοινωνικά ματαιόδοξη και οικονομικά ατελέσφορη με αποδεδειγμένα δυσοίωνες οικονομικές προοπτικές.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζαμε και υποστηρίζουμε, παράλληλα, ότι η Πολιτεία θα πρέπει να θέσει τέλος στην προνομιακή αντιμετώπιση της εγχώριας βιομηχανίας γούνας – παροχή επιδοτήσεων, ένταξη στο νόμο για την κτηνοτροφία, προκλητική κατάργηση του φόρου πολυτελείας – την ίδια στιγμή που πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες την εγκαταλείπουν χαρακτηρίζοντας «μη αποδεκτή τη διατήρηση άγριων ζώων σε κλουβιά και τη θανάτωση τους για προϊόντα πολυτελείας». Η πολιτική που ακολουθείται έως και σήμερα αναφορικά με τον συγκεκριμένο τομέα, που προωθεί την ωμή κακοποίηση των ζώων και καταδικάζεται σαφώς και ευρέως από την κοινή γνώμη, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το όραμα της βιωσιμότητας και μιας βιώσιμης κοινωνίας με σεβασμό στο περιβάλλον και στα ζώα. Η Πολιτεία θα πρέπει να εναρμονιστεί πλήρως με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να προετοιμάσει την ουσιαστική στήριξη των επαγγελματιών του τομέα για την σταδιακή μετάβαση σε ένα άλλο κύκλο ηθικών δραστηριοτήτων, βιώσιμου μέλλοντος, όπως ο οικοτουρισμός βάσει της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού πλούτου της περιοχής τους, την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, την τυποποίηση αγροτικών προϊόντων με ισχυρό σήμα που να εγγυάται την ποιότητα τους κ.α.
Τα επιχειρήματα υπέρ της αναίτιας κακοποίησης έμβιων και συναισθανόμενων ζώων αυτού του τύπου, από μέρους των εμπλεκόμενων στη βιομηχανία εκτροφής γουνοφόρων, αποδεικνύονται στη πράξη παντελώς έωλα:
1. Η εκτροφή γουνοφόρων δεν μπορεί να προσομοιαστεί .με εκείνη των οικόσιτων. Τα γουνοφόρα – μινκ, αλεπούδες κ.λ.π. – αποτελούν «άγρια φύση» η οποία απαιτεί να ζει ελεύθερη και όχι φυλακισμένη όπως τα λιοντάρια του τσίρκου.
2. Η φυσική γούνα δεν αποτελεί παράδοση. Η χρήση της γούνας των ζώων αποτελεί πλέον μόνο «ανάγκη» επίδειξης πλούτο, μια «ανάγκη» που συντηρεί μόνο τη βιομηχανία της μόδας της γούνας.
3. Η φυσική γούνα δεν είναι ότι το πιο ζεστό που μπορεί να φορεθεί. Η αγορά διαθέτει σήμερα τεχνολογίες – μεταξύ των οποίων και η συνθετική γούνα – οι οποίες είναι πολύ πιο ανθεκτικές, πιο θερμαντικές αλλά και πιο οικονομικές από την φυσική γούνα. Όπου συνεχίζει να προτιμάται – όπως στη Ρωσία – αυτό οφείλεται σε πολιτισμικές παραδόσεις και, κυρίως, στις επιταγές της βιομηχανίας της μόδας, και όχι στις «ανώτερες» θερμαντικές ιδιότητες της φυσικής γούνας: το κλίμα του Καναδά είναι εξίσου κρύο με αυτό της Ρωσίας, αλλά οι Καναδοί δεν φοράνε φυσικές γούνες για να βγουν στο δρόμο.
4. Η φυσική γούνα δεν είναι φιλική στο περιβάλλον. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα ανάλυσης Κύκλου Ζωής (2013), οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της φυσικής γούνας είναι 4 φορές μεγαλύτερες από μια συνθετική γούνα.
5. Η Ελλάδα δεν αποτελεί την μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία αιτείται η κατάργηση της εκτροφής γουνοφόρων. Παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τη μεγαλύτερη παραγωγό γούνας – με το 64% της παγκόσμιας παραγωγής ή 30 εκατομμύρια γούνες ετησίως -μια σειρά από κράτη μέλη της έχουν ήδη προχωρήσει στην απαγόρευση της εκτροφής γουνοφόρων ή στην διαδικασία της ολικής της απαγόρευσης:
α. Σουηδία: Η εκτροφή αλεπούδων για τη βιομηχανία γούνας έχει καταστεί οικονομικά μη-βιώσιμη από το 1995 λόγω περιβαλλοντικής/φιλοζωικής νομοθεσίας.
β. Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει απαγορευτεί η εκτροφή οιουδήποτε είδους γουνοφόρου από το 2000-2002.
γ. Αυστρία. Έχει απαγορευτεί σε 5 κρατίδια η εκτροφή οιουδήποτε είδους γουνοφόρου και έχει καταστεί μη-βιώσιμη στα υπόλοιπα 3 κρατίδια από το 2004 λόγω περιβαλλοντικής/φιλοζωικής νομοθεσίας.
δ. Ελβετία. Έχει απαγορευτεί η εκτροφή οιουδήποτε είδους γουνοφόρου από το 2005.
ε. Κροατία: Έχει απαγορευτεί από το 2007 η εκτροφή οιουδήποτε είδους γουνοφόρου με 10ετή περίοδο σταδιακής κατάργησης για τα υπάρχοντα εκτροφεία.
στ. Δανία. Έχει απαγορευτεί από το 2009 η εκτροφή αλεπούδων για τη βιομηχανία γούνας με περίοδο σταδιακής κατάργησης για τα υπάρχοντα εκτροφεία
ζ. Ολλανδία. Η εν λόγω χώρα αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό γούνας μινκ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εκτροφή των μινκ θα καταργηθεί σταδιακά μέχρι το 2024 ενώ των υπολοίπων γουνοφόρων έχει απαγορευτεί από το 2012.
η. Σλοβενία. Έχει απαγορευτεί η εκτροφή οιουδήποτε είδους γουνοφόρου από το 2013, με 3ετή περίοδο σταδιακής κατάργησης για τα υπάρχοντα εκτροφεία.
θ. Βέλγιο. Έχει απαγορευθεί η εκτροφή οιουδήποτε είδους γουνοφόρου στο κρατίδιο της Βαλλονίας από της 1/1/2015.
ι. Γερμανία. Οδεύει προς την μη-βιωσιμότητα η εκτροφή αλεπούδων για τη βιομηχανία γούνας λόγω περιβαλλοντικής/φιλοζωικής νομοθεσίας η οποία θα τεθεί σε ισχύ μέσα στο 2016.
6. Η εκτροφή γουνοφόρων δεν ενισχύει την Ελληνική οικονομία. Οι εξαγωγές ελληνικής γούνας κινήθηκαν γύρω στα 500 εκ. ευρώ το 2012, κυρίως προς τη Ρωσία και την Ουκρανία (98%). Έκτοτε, λόγω των πολιτικο-οικονομικών προβλημάτων των συγκεκριμένων χωρών, οι ελληνικές εξαγωγές γούνας καταρρέουν συστηματικά. Το 2013 σημειώθηκε μείωση της τάξης του 40% ως προς το 2012 ενώ εκτιμάται ότι το 2014 θα υπάρξει περαιτέρω μείωση – της τάξης του 60% – ως προς το 2013. Συνολικά, μεταξύ 2012-2014 οι ελληνικές εξαγωγές γούνας μειώθηκαν σταθερά κατά 76% για να καταδείξουν της συνεχή συρρίκνωση της συνεισφοράς του τομέα στην εθνική οικονομία και το εξαιρετικά αμφίβολο της όποιας ανάκαμψης δεδομένων της συνεχιζόμενης κρίσης των εν λόγω αγορών αλλά και της ταχείας απομάκρυνσης του κόσμου από το προϊόν λόγω της συνεχούς ενημέρωσης.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούμε την κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία στην άμεση κατάρτιση ενός σαφούς χρονοδιαγράμματος – οδικού χάρτη – μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας στην «Μετά-Τη-Γούνα-Εποχή», με στόχο την προοδευτική, ολική, κατάργηση της εκτροφής γουνοφόρων στην χώρα μας, ως εξής:
α. Νομοθετική πρωτοβουλία για την ολική κατάργηση της εκτροφής γουνοφόρων ζώων στη χώρα μας μετά από συγκεκριμένη ημερομηνία.
β. Καθορισμός των φάσεων σταδιακής κατάργησης όλων των οικονομικών ενισχύσεων προς τις εταιρίες εκτροφής γουνοφόρων.
γ. Καθορισμός των μέτρων οικονομικής ενίσχυσης των υπαρχόντων εκτροφέων ώστε να βοηθηθούν στην αλλαγή της παραγωγικής τους δραστηριότητας προς μακροπρόθεσμες εναλλακτικές μορφές οικονομικής ανάπτυξης, βιώσιμες και κοινωνικά αποδεκτές, με σεβασμό στο περιβάλλον και τα ζώα.
Ας μπει επιτέλους ένα τέλος στην διαχρονική φρίκη της γούνας. Γιατί, στο τέλος, η ενσυνείδητη επιλογή παραγωγής και κατανάλωσης αγαθών αποτελούν δείκτη του πολιτισμού μιας χώρας.
15 Μαΐου 2016
Το Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων