Εξωτερική και Ευρωπαϊκή πολιτική
Για μια πράσινη εξωτερική και ευρωπαϊκή πολιτική
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ
- Η χώρα μας βρίσκεται σε μια δύσκολη γεωστρατηγικά περιοχή, στην απόληξη της Βαλκανικής Χερσονήσου και δίπλα σε μια μεγάλη χώρα με επεκτατικές τάσεις υπό την τρέχουσα ηγεσία της. Οι ροές προσφύγων και μεταναστών προς την ΕΕ περνούν σε σημαντικό βαθμό από τη χώρα μας και δυστυχώς χρησιμοποιούνται συχνά ως πιόνια για ευρύτερα παιχνίδια. Τα υποθαλάσσια κοιτάσματα προκαλούν τριβές, κι αν εξαχθούν και χρησιμοποιηθούν, θα συμβάλουν σε χειροτέρευση της κλιματικής κατάστασης.
- Παρ’ όλες τις δυσκολίες, η Ελλάδα δεν είναι ούτε ανάδελφη ούτε απροστάτευτη, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ευρείες συμμαχίες, οργανωμένη διπλωματική και στρατιωτική παρουσία, και την αποφασιστικότητα του λαού της.
ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
- Το όραμά μας είναι μια εξωτερική πολιτική που στοχεύει στη δημιουργία και διατήρηση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τη χώρα μας στη δύσκολη γεωγραφική περιοχή όπου αυτή βρίσκεται και στην προώθηση διακρατικών σχέσεων και πρωτοβουλιών που συμβάλλουν στην ευημερία των πολιτών της σε συνθήκες ελευθερίας, βιώσιμης ανάπτυξης και ανθεκτικότητας σε κρίσεις.
- Διαπνεόμαστε από τις αρχές της πολιτικής οικολογίας, μεταξύ των οποίων η μη βία και η ειρηνική επίλυση διαφορών για αμοιβαία ασφάλεια, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας του ατόμου, η αλληλεγγύη, η εξωστρέφεια και η συνεργασία για την αντιμετώπιση απειλών που δεν γνωρίζουν σύνορα, όπως η κλιματική αλλαγή και οι πανδημίες.
ΤΟΜΕΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
Ελληνο-Τουρκικά και Κυπριακό
- Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τον Τουρκικό λαό και αντίθετα θέλουμε να ενισχυθούν οι πολιτιστικές και οικονομικές σχέσεις, με καλή πράσινη γειτονία, χωρίς εξορύξεις υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο ως θέμα αρχής.
- Αντικρούουμε παράνομες διεκδικήσεις και προκλήσεις της Τουρκικής Κυβέρνησης και προτιθέμεθα να στηρίξουμε μετά από συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, όλων των δημοκρατικών κομμάτων της χώρας, ακόμα και απόφαση προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, υπό προϋποθέσεις και συγκεκριμένη ατζέντα, αν αυτό ποτέ κριθεί απαραίτητο.
- Στηρίζουμε την ασφάλεια και ευημερία της Κυπριακής Δημοκρατίας ως αδελφό κράτος και πλήρες μέλος της ΕΕ και υποστηρίζουμε λύση του προβλήματος στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ.
Ευρωπαϊκή Ένωση
- Τασσόμαστε υπέρ μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης στη βάση της αρχής της επικουρικότητας, με θέματα ασφάλειας, διεθνούς πολιτικής και υγείας να τα χειρίζεται το συλλογικό κέντρο, ενώ τα υπόλοιπα να διευθετούνται σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται όσο πιο κοντά γίνεται στον/στην και από τον/την πολίτη.
- Η ελληνική διπλωματία θα πρέπει να έχει ενεργή συμμετοχή στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς. Πέραν της υψηλής πολιτικής για εξωτερικά και αμυντικά θέματα, θα πρέπει να έχει λόγο και σε τομείς άμεσου ενδιαφέροντος για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, όπως προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, γεωργία/ κτηνοτροφία/ αλιεία, τουρισμός, ναυτιλία, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μετανάστευση, πολιτισμική διπλωματία, παιδεία.
Νοτιοανατολική Ευρώπη και Μεσόγειος
- Καλλιέργεια σχέσεων καλής γειτονίας με όλες τις όμορες χώρες εντός και εκτός ΕΕ, με διασύνδεση των οικονομιών σε εθνικό και τοπικό επίπεδο και προώθηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας.
- Στήριξη της ένταξης στην ΕΕ των χωρών της ΝΑ Ευρώπης που δεν είναι ήδη μέλη, με ταυτόχρονη επιμονή στην υιοθέτηση από αυτές του κοινοτικού κεκτημένου στη νομοθεσία και την πρακτική τους.
- Προώθηση από κοινού ανακήρυξης θαλάσσιων και χερσαίων προστατευόμενων φυσικών περιοχών που τις μοιράζονται περισσότερες από μια χώρες και συνεργασίες για προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ήπιων/ πράσινων τεχνολογιών.
- Πρωτοβουλίες για Διαβαλκανική και Μεσογειακή συνεργασία στα πλαίσια της ΕΕ και με πράσινες δυνάμεις στην περιοχή μας και τον κόσμο.
Ευρύτερες πρωτοβουλίες
Ενεργή παρουσία με πρωτοβουλίες στα πλαίσια του ΟΗΕ, επιπλέον των «εθνικών θεμάτων», για θέματα προώθησης της κλιματικής δράσης και της επίτευξης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), υποστήριξη νησιωτικών χωρών όπως η Ελλάδα, αλληλεγγύη προς πληθυσμούς που πλήττονται για λόγους πολιτικούς, οικονομικούς, περιβαλλοντικούς.
Προγραμματικό Συνέδριο 02/2022