Ο Ρήγας Τσιακίρης στον ΑγροΤύπο: Αναδάσωση με παραγωγικά δέντρα που θα εκμεταλλεύονται οι αγρότες για έξτρα εισόδημα
Ο δασολόγος Ρήγας Τσιακίρης μίλησε στον ΑγροΤύπο, για το θέμα των ημερών, τις αναδασώσεις, μετά τις τραγικές πυρκαγιές, καταθέτοντας προτάσεις.
Όπως εξηγεί είναι μονόδρομος για την Ελλάδα, η αναδάσωση, που επιβάλλει και η ΕΕ, να γίνει με δέντρα παραγωγικά, τα οποία είναι ικανά, εφόσον καλλιεργηθούν να αποφέρουν εισόδημα στους κατοίκους των αγροτικών περιοχών, συγκρατώντας πληθυσμούς στην ύπαιθρο, γεννώντας νέες θέσεις εργασίας. Τέτοια δέντρα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η χαρουπιά, η αγριελιά, η γκορτσιά, η καστανιά, η καρυδιά, η κερασιά, ο κράταιγος, η κουμαριά και τόσα άλλα «ήμερα και άγρια» δασικά δέντρα του «βουνού και του λόγγου».
Ο κ. Τσιακίρης δραστηριοποιείται ενεργά και στο πλαίσιο του Πράσινου Ινστιτούτου, μιας προσπάθειας που ξεκίνησε εδώ και 10 χρόνια περίπου. Ενδιαφέρουσες προτάσεις, σχετικά με τις παραγωγικές αναδασώσεις έβγαλαν πρόσφατα, τρεις διαδικτυακές ημερίδες του Πράσινου Ινστιτούτου, που αποτελεί μια επιστημονική αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία πολιτικής τεκμηρίωσης η οποία συνεστήθη με πρωτοβουλία του Πολιτικού Κόμματος των Οικολόγων Πράσινων. Οι προτάσεις, όπως μας είπε ο κ. Τσιακίρης, εστάλησαν και στα συναρμόδια υπουργεία.
Η χαρουπιά, η αγριελιά, η γκορτσιά, η καστανιά, η καρυδιά, η κερασιά, ο κράταιγος, η κουμαριά και τόσα άλλα «ήμερα και άγρια» δασικά δέντρα του «βουνού και του λόγγου» που επιλέχθηκαν, μπολιάστηκαν, φυτεύτηκαν και φροντίστηκαν από «τους μερακλήδες παλιούς» δημιούργησαν απαράμιλλής ομορφιάς αγροδασικά τοπία σε ολόκληρη την νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα που ταυτίζονται με την ιδιαίτερη φυσιογνωμία κάθε γωνιάς της πατρίδας μας. Τα αρχαία και μοναδικά παγκοσμίως αγροδασικά τοπία της χώρας που αποτελούν ιδιόχειρο έργο δεκάδων γενεών και στήριξαν για αιώνες την τοπική αγροτική οικονομία, δυστυχώς καταρρέουν πλέον μαζικά λόγω οικονομικού μαρασμού και εγκατάλειψης, αποτέλεσμα λανθασμένων εγχώριων και ευρωπαϊκών πολιτικών επιλογών. Ωστόσο έφτασε επιτέλους η ώρα που τα αγροδασικά τοπία της Έλλάδας αναγνωρίζονται από πλειάδα επιστημονικών κλάδων που τα «ξανακαλύπτουν», ως ένα κορυφαίο βιο-φυσικό (αλλά παραγνωρισμένο) κεφάλαιο της βιο-πολιτισμικής κληρονομιάς της πατρίδας μας το οποίο χρειάζεται άμεσα να αναδείξουμε, να προστατεύσουμε, να αποκαταστήσουμε και να επανεντάξουμε στον παραγωγικό ιστό της χώρας. Τα τοπία αυτά αποδεικνύονται μάλιστα ως πρώτης προτεραιότητας ανάχωμα για την αποτροπή των επιπτώσεων των δύο σοβαρότερων κρίσεων που έρχεται να αντιμετωπίσει παγκοσμίως η σύγχρονη κοινωνία: την κλιματική αλλαγή και την παγκόσμια κρίση βιοποικιλότητας!
Η ανθεκτικότητα των πολυλειτουργικών και πολυπαραγωγικών αγροδασικών τοπίων με τις αμέτρητες εκτάσεις αναβαθμών, τα αρχαιότερα δέντρα της Ευρώπης και τα τόσα διαφορετικά και ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα που παράγονται εκεί, απαρτίζοντας ίσως πάνω από το 40% των εκτάσεων της χώρας, φαίνεται ότι αποτελούν ταυτόχρονα μια κιβωτό για την βιοποικιλότητα, ενώ είναι τα ανθεκτικότερα στις κλιματικές αλλαγές και την ερημοποίηση και το κυριότερο, μπορούν να παράγουν εισόδημα στηρίζοντας τον καταρρέοντα κοινωνικό ιστό της υπαίθρου, δίνοντας κίνητρα για παραμονή των νέων στις πατρογονικές τους εστίες.
Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να μην ξανακάνει η χώρα μας τα λάθη του παρελθόντος που την οδήγησαν στα γνωστά αδιέξοδα, αλλά να αξιοποιήσει την τοπική επιστημονική γνώση, τις κρυμμένες δημιουργικές δυνάμεις καινοτομίας και την επείγουσα ανάγκη για αποφυγή μιας μαζικής κατάρρευσης του αγροδιατροφικού μας τομέα, υποστηρίζοντας και δίνοντας οικονομικά κίνητρα για ανάταξη και επαναδημιουργία των πολυσύνθετων αυτών ανθρωπογενών οικοσυστημάτων.
Οι «παραγωγικές αναδασώσεις» σύμφωνα με τις απόψεις της επιστημονικής ομάδας του Ελληνικού Πράσινου Ινστιτούτου είναι το κλειδί για να συνδέσουμε δημιουργικά και παραγωγικά την ανάγκη της χώρας για αναδασώσεις (reforestations), δασώσεις (aforestations) και φυτεύσεις (plantations) διασώζοντας ταυτόχρονα, όχι μόνο την βιοποικιλότητα της χώρας και της Ευρώπης, αλλά και δίνοντας μεροκάματα και κίνητρα επανεκκίνησης της αγροτικής οικονομίας με παραγωγή μοναδικής ποιότητας τοπικών προϊόντων που είναι το ζητούμενο στην Ελλάδα, ιδιαίτερα μετά την εποχή της πρόσφατης οικονομικής κρίσης.
Ελπίζουμε έτσι να σας κινητοποιήσουμε για δράσεις και να προσθέσουμε και εμείς με τον τρόπο αυτό το επιστημονικό λιθαράκι που έχει ανάγκη η πατρίδα μας, για να διαμορφώσει στιβαρές εθνικές αγροδασικές πολιτικές για την διάσωση, ανάδειξη και αξιοποίηση της μοναδικής βιο-πολιτισμικής κληρονομιάς της Ελλάδας και της Ευρώπης», μας ανέφερε ο Δρ. Ρήγας Τσιακίρης.