Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των Ινδών αγροτών
Φαίνεται ότι το έχει η μοίρα των Ινδών αγροτών. Μετά από τα δεινά που υπέστησαν από την εκτεταμένη καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων φυτών και την ευρεία χρήση επικίνδυνων αγροτικών χημικών ουσιών (πρωτοστατούσης της γλυφοσάτης – Rοundup) που τους είχε επιβληθεί και είχε ως αποτέλεσμα να χρεοκοπήσει ένας τεράστιος αριθμός μικρών και μεσαίων αγροτών -οδηγώντας πολλούς/ες εξ αυτών στην αυτοκτονία-, έρχεται τώρα και ένα ακόμη χτύπημα.
Μετά από το νομοθέτημα του Σεπτεμβρίου 2020, οι Ινδοί αγρότες ωθούνται πλέον, να διαθέτουν τα προϊόντα τους σε μεγάλες ιδιωτικές εθνικές και πολυεθνικές εταιρίες, οι οποίες όμως δεν παρέχουν καμία απολύτως εγγύηση για τη διασφάλιση μιας ελάχιστης δίκαιης τιμής.
Ήδη, εδώ και δύο δεκαετίες τουλάχιστον, ο συνδυασμός της εφαρμογής του αμερικάνικου μοντέλου εντατικής αγροτικής παραγωγής με τη χρήση πολύ ακριβών μεθόδων της χημικής γεωργίας, με τις σημαντικές αλλαγές του καλλιεργητικού περιβάλλοντος εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης της κλιματικής αλλαγής στη ΝΑ Ασία και τις πολιτικές που έχουν επιβάλει οι ιδιωτικές εταιρίες στη χώρα, έχει οδηγήσει τους αγρότες σε χρεοκοπία, σε απώλεια των μικρο-ιδιοκτησιών τους και σε απόγνωση. Σε επίπεδο χώρας, παρατηρείται ήδη μείωση των ετήσιων ποσοτήτων παραγωγής τροφίμων θέτοντας σε κίνδυνο την διατροφική επάρκεια στην Ινδία και δημιουργώντας τον κίνδυνο νέων παγκόσμιων ροών προσφύγων επικών διαστάσεων.
Η ψήφιση του νέου νόμου για την αγροτική πολιτική την Ινδία, χωρίς προηγουμένως τη δημιουργία υποδομών, την ενεργοποίηση των συνεταιρισμών, την κατάθεση ενός ρεαλιστικού σχεδίου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και χωρίς διαβούλευση με τους θιγόμενους, θα μετατρέψει τους Iνδούς αγρότες σε σκλάβους των μεγάλων παγκόσμιων εταιρειών τροφίμων και θα βάλει μια ολόκληρη ήπειρο σε περιπέτειες.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους αγρότες και δεσμευόμαστε να τους στηρίξουμε και μέσω του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος στα δίκαια αιτήματά τους.
Καλούμε την κυβέρνηση της Ινδίας να αποσύρει και να επανεξετάσει το νομοθέτημα, βάζοντας σε προτεραιότητα τα 650 εκατομμύρια Ινδών αγροτών και δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ζουν με αξιοπρέπεια από το επάγγελμά τους.