Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Η αναζωπύρωση ενός πολέμου με παλιά ιστορία
Νέες αιματηρές συγκρούσεις ξέσπασαν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Πρόκειται για μια περίκλειστη περιοχή του Καυκάσου με έκταση και πληθυσμό όσο ο δικός μας Νομός Σερρών, μέσα στο κράτος του Αζερμπαϊτζάν που κατοικείται κυρίως από Αρμένιους. Η διαμάχη για την αυτονομία ή την κυριαρχία στον ορεινό αυτό όγκο διαρκεί σχεδόν ένα αιώνα. Από το 1990 πάνω από 30 χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις πολεμικού τύπου συγκρούσεις που εκδηλώνονται κάθε τόσο στη συγκεκριμένη περιοχή.
Το πρόβλημα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι χαρακτηριστικό του οικονομικού εθνικισμού, της επιθετικής συμπεριφοράς προς τη φύση, και των αδιεξόδων που αυτές οι πρακτικές έχουν φέρει ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο.
Η εξόρυξη του πετρελαίου από το Αζερμπαϊτζάν, αντί να ωφελήσει οικονομικά τους κατοίκους του, χρησιμοποιείται για αγορά όπλων με τα οποία γίνεται προσπάθεια καταστολής του αυτονομιστικού κινήματος των Αρμένιων κατοίκων της περιοχής.
Η Τουρκία υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν για εθνικιστικούς και οικονομικούς λόγους ενώ με την σειρά του το Αζερμπαϊτζάν εχθρεύεται την Ελλάδα, πιθανώς επειδή έχασε τον σχεδιαζόμενο αγωγό φυσικού αερίου, προβάλλοντας την εθνική του συγγένεια προς την Τουρκία. Παντού προφάσεις και πολιτική εξαπάτηση.
Όπως δηλώνει ο αρμόδιος Τομεάρχης σε θέματα άμυνας των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, Φίλιππος Γκανούλης, «Η Ευρώπη, παρασυρόμενη όλο και περισσότερο από τις νέο-καπιταλιστικές επιταγές του άκρατου οικονομικού κέρδους, ξεχνά τις αρχές πάνω στις οποίες δημιουργήθηκε, αδυνατεί για ακόμη μία φορά να διαμορφώσει μια ανθρωπιστική, ειρηνική πρόταση, στην οποία οι εθνικές ή θρησκευτικές διαφορές, τα σύνορα, τα οικονομικά συμφέροντα και οι τάσεις κυριαρχίας θα μπουν σε δεύτερη μοίρα, μπροστά στο δίκαιο και κυρίως μπροστά στην ειρηνική συνεργασία μεταξύ ανθρώπων, λαών και εθνών».
Παρά τις ειρηνευτικές προσπάθειες της «Ομάδας Μινσκ» στο συγκεκριμένο ζήτημα, φαίνεται πως οι αρχές της εθνικής συνεννόησης, της συλλογικής προσπάθειας, της συνύπαρξης λαών με διαφορετική κουλτούρα, και της ενδυνάμωσης της κοινωνικής συνοχής μέσα από τη συνεργασία των ανθρώπων ανεξαρτήτως γλώσσας, θρησκείας και χρώματος, εγκαταλείπονται σταδιακά από την Ε.Ε. η οποία με αυτή τη στάση απομακρύνεται από τις θεμελιώδεις αρχές της.
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ τονίζουμε ότι όσο οι λαοί εμποτίζονται με την ιδεολογία του εθνικισμού και του βραχυπρόθεσμου οικονομικού συμφέροντος, μακροχρόνια μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορούν να βιώσουν.
Το παγκόσμιο Οικολογικό Κίνημα αποτελεί, ίσως, το μόνο κίνημα που επιδιώκει στον πλανήτη την ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων και της ανθρώπινης κοινωνίας με τη φύση.
Η στήριξη των ειρηνευτικών συνομιλιών μέσα από την «Ομάδα Μινσκ» είναι το ελάχιστο που θα μπορούσε να στηρίξει τώρα και η Ελληνική Κυβέρνηση. Και όλοι μας να κατανοήσουμε ότι οι εξορύξεις και η μεγάλη συγκέντρωση οικονομικής δύναμης, μόνο δυστυχία και πόλεμο μπορεί να φέρει στους πολίτες που επιτρέπουν τέτοιες δραστηριότητες στην περιοχή τους.