Ο Πυρηνικός Σταθμός Ακούγιου στην Μερσίνα της Τουρκίας πραγματική απειλή για όλη την Ανατολική Μεσόγειο
Στο Ακούγιου της επαρχίας Μερσίνας της Τουρκίας, απέναντι από τα βόρεια παράλια της Κύπρου, συνεχίζονται οι εργασίες για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας. Πριν λίγες μέρες αφίχθηκε το μεταλλικό κοντέινερ ασφαλείας (Core Melt Localization Device-CMLD), του οποίου η αποστολή, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, είναι να συγκρατήσει τον καυτό πυρήνα, εάν ποτέ συμβεί σοβαρό πυρηνικό ατύχημα.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαμε δηλώσει ήδη από το 2010 την πλήρη αντίθεσή μας στην τότε υπογραφείσα σχετική συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας,* και υποστηρίζαμε το οικολογικό και ειρηνιστικό κίνημα της Τουρκίας, που κι αυτό εξαρχής αντιτάχθηκε σ’ αυτό το σχέδιο.
Η δικαίωση του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού οικολογικού κινήματος έρχεται μέσα από τις συνεχείς αποφάσεις ευρωπαϊκών χωρών να διακόψουν το πυρηνικό τους πρόγραμμα.
Η πυρηνική ενέργεια δεν έχει θέση ούτε στη σεισμογενή περιοχή της Μερσίνας, ούτε στη γειτονιά μας, ούτε πουθενά. Παραμένει επικίνδυνη, ακριβή και περιττή όπως πάντα.
Το περιβάλλον δεν γνωρίζει σύνορα και κάθε διαρροή ραδιενέργειας θα επηρεάσει αναγκαστικά, εκτός από την ίδια την Τουρκία, την Κύπρο, την Ελλάδα και άλλες χώρες.
Λύση στο ενεργειακό πρόβλημα δεν μπορεί να δώσει η Πυρηνική Ενέργεια και ούτε φυσικά οι νέες γεωτρήσεις πετρελαίου, αλλά οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η Εξοικονόμηση Ενέργειας στο πλαίσιο ευρύτερων κοινωνικών αλλαγών, που οδηγούν σε μικρότερες ανάγκες για κατανάλωση ενέργειας και φυσικών πόρων και σε καλύτερες αποδόσεις.
Ο αρμόδιος Τομεάρχης σε θέματα Διεθνών Σχέσεων Φίλιππος Γκανούλης δήλωσε σχετικά:
«Με τη στάση της στο θέμα του Ακούγιου, η τωρινή κυβέρνηση της Τουρκίας καταδεικνύει ακόμη μια φορά ότι κινείται σε πορεία εντελώς αντίθετη της ευρωπαϊκής, μόνο που δυστυχώς και τώρα επηρεάζει αρνητικά την ειρήνη και την ποιότητα ζωής των λαών της Ανατολικής Μεσογείου».
*ΣΣ: Το Μάιο του 2010, Ρωσία και Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία με θυγατρική της ρωσικής κρατικής εταιρείας Rosatom (Rosatom State Corporation), η οποία σχεδίασε και κατασκευάζει στο Ακούγιου έναν πυρηνικό σταθμό συνολικής ηλεκτρικής ισχύος 4,8 GW και προϋπολογισμού 20 δις ευρώ. Μάλιστα ή ίδια η κατασκευάστρια εταιρεία θα συντηρεί και θα λειτουργεί το εργοστάσιο για την προβλεπόμενη 60ετή ζωή του. Το μειονέκτημα των συγκεκριμένων ρωσικών αντιδραστήρων που αναπτύχθηκαν στο Ακούγιου είναι, ότι σε περίπτωση που χαθεί ο έλεγχος (π.χ. κοπεί το ρεύμα, όπως στην περίπτωση της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία), δεν μπορούν να ψύξουν την καρδιά του αντιδραστήρα, και ως εκ τούτου απαιτείται ένα αμφίβολης αποτελεσματικότητας χαλύβδινο κοντέινερ, καθώς και άλλα πρόσθετα μέτρα ασφαλείας για να εμποδίσει τη διασπορά της ραδιενέργειας.