Περιβαλλοντοκτόνο Νομοσχέδιο: Ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος συνεχίζεται
Το νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμού της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» μπορεί να ψηφίστηκε από τους 158 βουλευτές της Κυβέρνησης, εμείς όμως ως Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ συνεχίζουμε τους αγώνες μας κατά του επίμαχου νομοσχεδίου μαζί με την κοινωνία των πολιτών σ’ όλη την Ελλάδα, θέτοντας επερώτηση μέσω του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άλλους διεθνείς οργανισμούς, για τη διασφάλιση του μέλλοντος των παιδιών μας.
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός φέρει μεγάλη ευθύνη για τον υπουργό του, που έφερε για ψήφιση ένα αλλοπρόσαλλο νομοσχέδιο, άθροισμα αιτημάτων εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα 1.579 σχόλια της μόλις δυο εβδομάδων κατ’ επίφαση διαβούλευσης, με την προσθήκη διπλάσιων άρθρων μετά τη λήξη της και μέσα από φαιδρά επιχειρήματα.
Ο κος Χατζηδάκης, μπροστά στη γενική κατακραυγή προχώρησε σε 26 νομοτεχνικές βελτιώσεις που όχι μόνο δεν ήταν επί της ουσίας αλλά επιπλέον κρύβουν και δεύτερες σκέψεις. Οι βασικές διατάξεις επί των οποίων υπήρξαν αντιδράσεις, όπως οι αλλαγές στην περιβαλλοντική αδειοδότηση, οι χρήσεις γης στις προστατευόμενες περιοχές και το νέο σύστημα διαχείρισης των περιοχών Natura διατηρήθηκαν ως είχαν.
Ως Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ τονίζουμε την αλαζονική υποτίμηση της «διαβούλευσης» αφού ο κ. Χατζηδάκης έκανε δεκτές τις δευτερεύουσες αλλαγές ως ακολούθως:
– Αφαιρεί τη διάταξη με την οποία τροποποιούνταν τα ειδικά διατάγματα για τις περιοχές Ψυρρή και Μεταξουργείου, καταργώντας το όριο κλινών στα ξενοδοχεία, δηλώνοντας ότι η διάταξη θα επανέλθει σε επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου.
– Ορίζει με νέα διάταξη, ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου μπορούν να θεσπιστούν διατάγματα προστασίας περιοχών NATURA με το παλαιό καθεστώς.
– Επαναδιατύπωσε τη διάταξη που επέτρεπε σεισμικές έρευνες σε δημοτικά οικόπεδα, χωρίς τη συναίνεση των δήμων, με απλή γνωστοποίηση. Με τη νέα διάταξη επιτρέπονται, επίσης χωρίς άδεια, έρευνες διάρκειας έως 3 μηνών, ενώ για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα θα απαιτείται η συναίνεση του δήμου.
– Μείωσε από πέντε σε τρία έτη τη νομιμοποίηση των παράνομων σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων στην Αττική, στο σημείο στο οποίο σήμερα λειτουργούν.
– Επαναδιατύπωσε διάταξη για τις περιοχές στις οποίες δεν επιτρέπονται ΑΠΕ (περιοχές αποκλεισμού), έπειτα από υπόδειξη της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής. Στο αρχικό κείμενο ο αποκλεισμός ίσχυε μόνο εφόσον οι περιοχές αυτές ήταν αποτυπωμένες στο γεωπληροφοριακό σύστημα του φορέα αδειοδότησης. Με τη νέα διατύπωση, ο πρώτος λόγος παραμένει στο Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ.
Τόσο προφανής η εξαγωγή συμπερασμάτων.