Εννέα χρόνια μετρά τη Φουκουσίμα: Να κλείσουμε το παρελθόν που υπονομεύει το μέλλον μας
Συμπληρώνονται ήδη εννέα χρόνια από το τραγικό ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας και 34 χρόνια από την καταστροφή στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτών των ατυχημάτων στο χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον λόγω της έκλυσης ραδιενέργειας, και κατ’ επέκταση στην ανθρώπινη υγεία, είναι άγνωστες, και σ’ αυτό ακριβώς ποντάρει το πυρηνικό λόμπι: ότι είναι δύσκολη η μέτρηση, άρα και ο καθορισμός των παραμέτρων ασθένησης, και συνακόλουθα, η απόδοση ευθυνών.
Το ατύχημα στη Φουκουσίμα το Μάρτιο του 2011 κατέρριψε τον μύθο, πως η πυρηνική ενέργεια είναι ελεγχόμενη και πλήρως ασφαλής, και πως η υπάρχουσα τεχνολογία δεν θα επέτρεπε ποτέ ένα εκτεταμένο πυρηνικό ατύχημα. Αυτά οδήγησαν, τουλάχιστον την ΕΕ, στην αναθεώρηση της ανάπτυξης πυρηνικών προγραμμάτων και σε προτάσεις για χρονοδιάγραμμα κατάργησης των υπαρχόντων πυρηνικών αντιδραστήρων.
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ κρίνουμε ανεπαρκή αυτά τα μέτρα και ζητάμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο:
Να τερματισθούν άμεσα οι κάθε είδους επιδοτήσεις προς την πυρηνική ενέργεια
Να κλείσουν τώρα οι πυρηνικοί σταθμοί που παρουσιάζουν υψηλό ρίσκο, όπως εκείνοι που βρίσκονται σε σεισμογενείς περιοχές ή δε διαθέτουν πολλαπλά επίπεδα ασφαλείας,
Να εγκαταλείψει κάθε σχέδιο για κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών στην ΕΕ και σε γειτονικές χώρες, ιδιαίτερα τις υποψήφιες προς ένταξη.
Να ορισθεί χρονοδιάγραμμα για την οριστική διακοπή λειτουργίας μέχρι το έτος 2030 όλων των πυρηνικών εργοστασίων της ΕΕ και εφαρμογή των αυστηρότερων δυνατών προδιαγραφών για όσους σταθμούς συνεχίσουν να λειτουργούν προσωρινά.
Στην Ελλάδα θα πρέπει να πιεστεί ασφυκτικά η κυβέρνηση, για να αναλάβει αποτελεσματικές διπλωματικές πρωτοβουλίες για μια «ΝΑ Ευρώπη και Μεσόγειο ελεύθερες από πυρηνικά». Αυτό ισχύει τόσο για τις επικίνδυνες μονάδες που ήδη λειτουργούν, όπως το Κοζλοντούι στη Βουλγαρία, όσο και για τις χώρες της ευρύτερης περιοχής που σχεδιάζουν πυρηνικά εργοστάσια, όπως το Μπέλενε της Βουλγαρίας και το Άκουγιου της Τουρκίας.
Θεωρώντας ότι δε μπορούμε να περιμένουμε πολλά από τις κυβερνήσεις, οι Οικολόγοι Πράσινοι ενώνουμε τη φωνή μας με τα πράσινα κινήματα όλου του κόσμου, και ιδιαίτερα της Ευρώπης.
Σαν Ευρωπαίοι πολίτες καλούμε τα κράτη μέλη της ΕΕ με πυρηνικές εγκαταστάσεις να επισπεύσουν τις στρατηγικές απεξάρτησης από την πυρηνική ενέργεια και την είσοδο στην εποχή ανάσχεσης της κλιματικής κρίσης, του σεβασμού των φυσικών πόρων, της εξοικονόμησης ενέργειας και της υποστήριξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που πλέον αποτελούν τεχνολογικά και κοινωνικά ώριμες εναλλακτικές λύσεις έναντι των ρυπαρών υδρογονανθράκων και των επικίνδυνων πυρηνικών.