Αθήνα, Νοέμβριος 2008 – Η Ευρώπη των πολιτών δεν μπορεί να περιμένει άλλο
Απόφαση Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων, Νοέμβριος 2008
Οι Οικολόγοι Πράσινοι προωθούν ένα όραμα για μια Ευρώπη ομοσπονδιακή, οικολογική, κοινωνική, χωρίς πολλαπλές ταχύτητες και χωρίς δυνατότητα βέτο από μεμονωμένες κυβερνήσεις, που θα αποφασίζει με συναινέσεις και ενισχυμένες πλειοψηφίες. Πιστεύουμε ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος μας είναι απαραίτητο να αποκτήσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ένα μεγαλύτερο πολιτικό ρόλο και μια πιο δημοκρατική δομή. Γι αυτό χρειαζόμαστε ένα Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.
Η διαδικασία επικύρωσης ενός τέτοιου κειμένου που έχει αρχίσει εδώ και μερικά χρόνια με την συνταγματική, αρχικά, και την μεταρρυθμιστική, στη συνέχεια, συνθήκη βρίσκεται σε τέλμα μετά από την καταψήφιση της τελευταίας με δημοψήφισμα από την Ιρλανδία.
Οι κυριότερος λόγος της μη αποδοχής της, όπως και πρωτύτερα του Ευρωσυντάγματος είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει στα μάτια των πολιτών ένα τεχνοκρατικό και οικονομικό οικοδόμημα ξένο και απόμακρο προς τον πολίτη.
Η ευθύνη για το μπλοκάρισμα της διαδικασίας όμως δεν πρέπει να αποδοθεί στους πολίτες. Η ευθύνη ανήκει στις κυβερνήσεις που μετέτρεψαν την διαδικασία σύνταξης ενός συντάγματος σε ένα παζάρι μεταξύ τους. Που αγνόησαν τα μηνύματα των πολιτών μετά την απόρριψη του Ευρωσυντάγματος από την Γαλλία και την Ολλανδία. Που αρνήθηκαν να γίνει δημόσιος διάλογος για το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα κράτη μέλη. Που αγνοούν την αυξανόμενη ανασφάλεια των πολιτών σε ένα ολοένα και πιο επισφαλές οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον. Και τελικά που εμμένουν να βλέπουν την Ευρώπη περισσότερο σαν μια αγορά παρά σαν μια κοινωνία.
Μια προσπάθεια για επαναδιαπραγμάτευση της συνθήκης ή επικύρωσή της χωρίς την Ιρλανδία, θα ήταν λάθος, αφού θα οδηγούσε στην μεγέθυνση του χάσματος μεταξύ Ευρώπης και πολιτών. Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι πιστοί στο όραμα για μια ομοσπονδιακή δημοκρατική Ευρώπη είχαν στην πλειοψηφία τους απαιτήσει η διαδικασία σύνταξης ενός συντάγματος να περάσει από ένα εκλεγμένο πανευρωπαϊκό όργανο και η διαδικασία επικύρωσης από ένα δημοψήφισμα μετά από έναν ευρύ και ώριμο πολιτικό διάλογο πάνω στο περιεχόμενό του. Σήμερα το αίτημα μας είναι το ίδιο.
Θέλουμε τη συνέχιση της διαδικασίας πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης. Ακόμα περισσότερο πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να στραφεί σε μια πιο κοινωνική, δημοκρατική και ειρηνική κατεύθυνση, γεγονός που πρέπει να αποτυπώνεται και στο Σύνταγμα.
Γι αυτό το λόγο προτείνουμε τα παρακάτω
- σε πρώτη φάση την επικύρωση των άρθρων της μεταρρυθμιστικής συνθήκης που κατοχυρώνουν και επεκτείνουν τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών με μια ‘Ευρωπαϊκή Συνθήκη/Νόμο για τη Δημοκρατία’. Που να περιέχει την Ευρωπαϊκή Χάρτα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τους στόχους και τις Αρχές της Ένωσης, το ευρωπαϊκό δημοψήφισμα, την συν απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου. Η Συνθήκη αυτή να επικυρωθεί με δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
- Την σύνταξη ενός νέου Ευρωσυντάγματος από μια συντακτική συνέλευση εκλεγμένη απευθείας από τους πολίτες.
- Το διαχωρισμό της Συνθήκης της ευρωπαϊκής ένωσης από το Σύνταγμα. Το νέο Σύνταγμα πρέπει να είναι ένα σύντομο και κατανοητό στους πολίτες κείμενο που να περιέχει τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους κανόνες λειτουργίας των οργάνων της. Και να αναθεωρείτε εξ άλλου με αυξημένες πλειοψηφίες χωρίς το δικαίωμα της αρνησικυρίας από τα κράτη μέλη, όπως δηλαδή όλα τα συντάγματα.
- Την επικύρωση του νέου Ευρωσυντάγματος με δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης