Μετά τις πυρκαγιές, τι; 6+1 Προτάσεις για την αποκατάσταση των καμένων
6 + 1 Προτάσεις των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ για όσα πρέπει να γίνουν μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια, την Αττική και την Πελοπόννησο.
- Να ξεκινήσουν άμεσα πριν τις φθινοπωρινές βροχές τα αντιπλημμυρικά έργα. Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις περιοχές με μεγάλες κλίσεις και μαλακό αργιλώδες έδαφος, που σε αντίθετη περίπτωση θα προκληθούν νέες καταστροφές στα χωριά από λασποκατολισθήσεις και στο περιβάλλον με τη διάβρωση του εδάφους.
- Να δοθούν ζωοτροφές στους πληγέντες κτηνοτρόφους και στήριξη με χρηματοδοτικά μέσα παρακάμπτοντας τη γραφειοκρατία για την αποκατάσταση των ποιμενικών εγκαταστάσεων και άλλων αγροτικών υποδομών που καταστράφηκαν από τη φωτιά.
- Να προστατευτούν τα δάση που απέμειναν και οι περιοχές NATURA από νέες πυρκαγιές.
- Τα νέα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες μετά την πυρκαγιά με πρόβλεψη προστασίας και ανθεκτικότητας των οικισμών (οδοί διαφυγής, ανθεκτικές στη φωτιά φυτεύσεις, περιμετρική ζώνη πυροπροστασίας κ.λπ.).
- Να ισχύσει απαγόρευση βόσκησης στα αναδασωτέα, αλλά με παράλληλη στήριξη της κτηνοτροφίας σε δάση με υπερβλάστηση.
- Να προτιμηθεί η φυσική αναδάσωση σε συνδυασμό με ειδικά μελετημένες και εστιασμένες αναδασώσεις στα πέριξ των οικισμών και σε αγροτικές ζώνες με προτίμηση στα παραγωγικά δέντρα (αρωματικά, μελισσοκομικά, κτηνοτροφικά) και τα πυρανθεκτικά δέντρα.
- Να υπάρξει σχέδιο προσαρμογής και στήριξης, ώστε να παραμείνει ο πληθυσμός στον τόπο του και να στηριχθεί η τάση επιστροφής νέων με όνειρα και σχέδια για ήπιο και εναλλακτικό τουρισμό, αγροτική παραγωγή και βιοκαλλιέργειες από νέους αγρότες που είχε παρατηρηθεί τα τελευταία 10 χρόνια.