Εργασία, Φορολογική Δικαιοσύνη – Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
Εργασία
Η εργασία μπορεί να παρέχει εισόδημα και κοινωνικοποίηση και γενικά έχει αξία πολύ μεγαλύτερου του μισθού που λαμβάνουμε γι αυτήν. Για να δημιουργηθούν ποιοτικές και δημιουργικές θέσεις εργασίας και να προετοιμαστούν για αυτές όσοι αναζητούν εργασία, χρειάζεται ένα ευρύ φάσμα μέτρων από τις επιχειρήσεις και από τη Δημόσια Διοίκηση, με επανεκπαίδευση και αναβάθμιση δεξιοτήτων, τόσο για την υποστήριξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας όσο και για την δημιουργία μικρών επιχειρήσεων.
Τα εργασιακά δικαιώματα για όλους είναι ένα από τα θεμέλια μιας κοινωνίας που ευημερεί. Υποστηρίζουμε το δικαίωμα των εργαζόμενων να οργανώνονται στα συνδικάτα, καθώς και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τον κοινωνικό διάλογο και τη συμμετοχή των εργαζόμενων σε αυτά.
Η Ευρώπη πρέπει να προστατέψει τη διασυνοριακή κυκλοφορία των εργαζόμενων, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μην εγκλωβίζονται σε εθνικά κατακερματισμένα κοινωνικά συστήματα. Θα διευκόλυνε την εργασία σε άλλες χώρες ένας ενιαίος αριθμός κοινωνικής ασφάλισης για όλους τους Ευρωπαίους και καλύτερη αναγνώριση των επαγγελμάτων. Θέλουμε να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των οικονομικών μεταναστών και να καταπολεμήσουμε όλες τις μορφές εργασιακής εκμετάλλευσης και καταναγκαστικής εργασίας στην Ευρώπη.
Περίπου ένας στους δέκα Ευρωπαίους εργαζόμενους κινδυνεύει από την φτώχεια. Θέλουμε να αναβαθμίσουμε τους κανόνες εργασίας και τα καθεστώτα κοινωνικής πρόνοιας, ώστε να αναγνωριστεί και θεσμοθετηθεί η μεταβαλλόμενη φύση της εργασίας, προστατεύοντας επίσης τους αυτοαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους από ευέλικτες και προσωρινές εργασίες μέσω διαδικτυακών πλατφορμών. Μια λύση σ΄ αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει η ενιαία κατ’ επιλογή ασφάλιση ανεργίας για την ευρωζώνη, που να εγγυάται τη βασική ασφαλιστική κάλυψη, συμπληρωμένη με εθνικά επιδόματα ανεργίας.
Η επαγγελματική ζωή πρέπει να είναι ασφαλής, υγιής και δίκαιη. Το στρες που σχετίζεται με την εργασία είναι μία από τις κύριες αιτίες των χαμένων εργάσιμων ημερών και της κακής υγείας των εργαζόμενων. Γι’ αυτό καλούμε για την καλύτερη αντιμετώπιση των κινδύνων ψυχοκοινωνικής υγείας στην κοινοτική νομοθεσία. Η μείωση και η ανακατανομή των ωρών εργασίας θα πρέπει να διευκολύνεται όταν οι εργαζόμενοι το επιθυμούν – χαρακτηριστικό παράδειγμα, όταν οι γονείς επιστρέφουν στην εργασία τους μετά από γονική άδεια. Θέλουμε επίσης όλες οι χώρες να εξασφαλίσουν πληρωμένη άδεια ασθενείας για τους εργαζόμενους.
– Αγωνιζόμαστε για δίκαια αμειβόμενη άδεια ασθενείας και δίκαιη γονική άδεια σε όλες τις χώρες. Τα κοινωνικά δικαιώματα πρέπει να είναι νομικά εκτελεστέα.
– Η Ευρώπη πρέπει να θέσει τέλος στο κοινωνικό ντάμπινγκ που συνιστούν τα συμβόλαια μηδενικών ωρών εργασίας, οι μίνι θέσεις εργασίας και οι άδικες θέσεις πρακτικής άσκησης ως καλυμμένη φτηνή εργασία.
– Η κοινωνική ισορροπία αποτελεί μέλημα της ΕΕ σε όλες τις περιφέρειές και στο πλαίσιο αυτό πρέπει να αντιμετωπίσει την απειλή της διαρροής επιστημόνων από τις περιφερειακές περιοχές και την εκμετάλλευση των μεταναστών εργαζομένων.
Φορολογική δικαιοσύνη
Η Ευρώπη αλλά και η Ευρωπαϊκή ιδέα βρίσκονται σήμερα σε κρίση, επειδή οι πολίτες της νιώθουν ότι οι οικονομικές και κοινωνικές κατακτήσεις του παρελθόντος βρίσκονται υπό έντονη αμφισβήτηση από το μοντέλο των ασύδοτων χρηματοπιστωτικών αγορών που εκμεταλλεύονται την ανικανότητα των κρατών αλλά και των Ευρωπαϊκών Θεσμών να τις ελέγξουν. Υψηλή ανεργία, στασιμότητα, κυριαρχία των λόμπι, απληστία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ανασφάλεια των λαών, κοινωνική διάσπαση και εισοδηματική – φορολογική αδικία συγκροτούν ένα μη βιώσιμο μοντέλο κοινωνικής οργάνωσης που είναι εντελώς ανίκανο να δημιουργήσει ευημερία.
Δεν είναι αυτή η Δημοκρατική Ενωμένη Ευρώπη που οραματίσθηκαν οι δημιουργοί της. Η φοροδιαφυγή των εταιρειών, τα ανεξέλεγκτα λόμπι, η διαφθορά και η φανατική διαίρεση της κοινωνίας υπονομεύουν τη δημοκρατία.
Αυτήν τη στιγμή, το μεγαλύτερο μέρος της φορολογικής επιβάρυνσης πέφτει στους λιγότερο προνομιούχους πολίτες και στις μικρό-μεσαίες επιχειρήσεις. Εκτιμάται ότι εισοδήματα άνω των 1.000 δις ευρώ διαφεύγουν της φορολόγησης μέσω της απάτης αλλά και της δυνατότητας που δίνει το οικονομικό σύστημα στις μεγάλες εταιρείες να φοροδιαφεύγουν «νόμιμα».
Η φορολογία μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για τη δικαιοσύνη και τη βιωσιμότητα. Παράλληλα προς τη δίκαιη φορολογία, υποστηρίζουμε και μια οικολογική φορολογική μεταρρύθμιση: φορολογούμε περισσότερο αυτό που θέλουμε λιγότερο (ανάλωση φυσικών πόρων) και φορολογούμε λιγότερο αυτό που θέλουμε περισσότερο (θέσεις εργασίας).
Στόχος μας είναι να αποκατασταθεί η φορολογική δικαιοσύνη και ο καταμερισμός των φόρων να είναι αναλογικός. Θέλουμε να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση της εργασίας, να αυξηθεί η φορολόγηση του αυξημένου πλούτου και να κινηθούμε προς τη φορολόγηση της ρύπανσης, των φυσικών πόρων και των αποβλήτων.
Η φορολογία πρέπει να είναι λαμβάνει υπόψη της την επιβεβλημένη πλέον παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Είναι καιρός να εισαγάγουμε αυστηρότερα μέτρα για την καταπολέμηση της χειραγώγησης της αγοράς, της καταχρηστικής κερδοσκοπίας και της αθέμιτης χρήσης εμπιστευτικών πληροφοριών και να βελτιώσουμε τη διαφάνειας στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Ζητάμε ένα δίκαιο και μακρόπνοο φορολογικό σύστημα, που θα βάλει τέλος στη φοροδιαφυγή, στην παραοικονομία, στις αλλεπάλληλες φορολογικές επιδρομές προς τους μικρομεσαίους. Ένα φορολογικό σύστημα με στρατηγική αναδιανομής του πλούτου, που βοηθάει στη μετάβαση από την επιδότηση της ανεργίας στην ενίσχυση της αξιοπρεπούς και μόνιμης απασχόλησης και στη στροφή της οικονομίας σε μία βιώσιμη κατεύθυνση που αποκαθιστά τη φυσική ισορροπία.
– Φορολογική μεταρρύθμιση με νέα ισχυρά κίνητρα για δράσεις επιχειρήσεων και ατόμων προς την προστασία του περιβάλλοντος, την εξοικονόμηση ενέργειας και την κυκλική οικονομία, αλλά και για την κοινωνική, αλληλέγγυα και συνεταιριστική οικονομία στην υπηρεσία της βιωσιμότητας.
Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
Οι πάντες στην Ευρώπη πρέπει να έχουν το δικαίωμα σε αξιοπρεπές εισόδημα και βασικές δημόσιες υπηρεσίες. Πρέπει να μεταρρυθμίσουμε το οικονομικό σύστημα έτσι, ώστε αυτό να εξυπηρετεί τις πραγματικές ανθρώπινες ανάγκες και παράλληλα να σέβεται τα πλανητικά όρια. Οι προηγούμενες δεκαετίες ευρωπαϊκής συνεργασίας κατάφεραν να οικοδομήσουν μια οικονομική ένωση. Τώρα πρέπει να κάνουμε το επόμενο βήμα και να δημιουργήσουμε μια ΕΕ που θα υπηρετεί όλους τους ανθρώπους. Αντ’ αυτού, βλέπουμε την κοινωνική δικαιοσύνη, που αποτελεί θεμελιώδη αξία της Ευρώπης, να καταπατάται βάναυσα, αφού τα τελευταία τριάντα χρόνια γινόμαστε θεατές σε μια επιταχυνόμενη αύξηση των ανισοτήτων του εισοδήματος και του πλούτου.
Εμείς θέλουμε να πάμε σε αντίθετη πορεία. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η κοινωνική δικαιοσύνη θα μπει στο κέντρο της ένωσής μας, γιατί μόνο έτσι θα οικοδομήσουμε μια πραγματικά κοινωνική Ευρώπη.
Η μείωση της φτώχειας και η καταπολέμηση των ανισοτήτων πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος όλων των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών. Απορρίπτουμε τα μέτρα λιτότητας και το λεγόμενο «σύμφωνο για την ανταγωνιστικότητα» που έχουν ως αποτέλεσμα τις περικοπές μισθών, την αύξηση της φτώχειας, τη μείωση των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας, την επιδείνωση των δημόσιων υπηρεσιών και την εκχώρηση στον ιδιωτικό τομέα των κρίσιμων δημόσιων αγαθών.
Σήμερα, ένας στους τέσσερις ανθρώπους στην Ευρώπη ζει στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού – συμπεριλαμβανομένων 25 εκατομμυρίων παιδιών. Η έλλειψη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η έλλειψη σε επενδύσεις για το μέλλον και οι πολιτικές λιτότητας, αντί να δώσουν λύσεις, έχουν κάνει τα πράγματα χειρότερα, σε σημείο που ένας αυξανόμενος αριθμός Ευρωπαίων να στερείται την πρόσβαση ακόμη και σε βασικές υπηρεσίες υγείας.
Αυτό είναι απαράδεκτο. Όταν η Ευρώπη στο σύνολό της είναι πλουσιότερη παρά ποτέ, τότε, αν μη τι άλλο, όλοι δικαιούμαστε ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης και αυτό θα πρέπει να διασφαλισθεί μέσω της θεσμοθέτησης του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» για όλους τους πολίτες όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παράλληλα προς το ελάχιστο εισόδημα, η Ευρώπη πρέπει να εξασφαλίσει για όλους τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως την πρόσβαση στη δωρεάν υγειονομική περίθαλψη, τη στέγαση και την εκπαίδευση. Δημόσιες επενδύσεις σε κοινωνικές, προσιτές και ενεργειακά αποδοτικές κατοικίες μπορούν να υποστηριχθούν με ευρωπαϊκά κονδύλια.
Η Ευρώπη πρέπει να γίνει μια πραγματικά κοινωνική ένωση, ενδυναμώνοντας τους εργαζόμενους, καταπολεμώντας τη φτώχεια και μειώνοντας τις ανισότητες. Πρέπει να επαναφέρουμε στο προσκήνιο την προοπτική της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δυνατότητας ένταξης όλων των πολιτών στην ευημερία και σε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας παράλληλα προς τη διασφάλιση της φυσικής ισορροπίας. Πολεμάμε τις πολιτικές λιτότητας και την άκρατη επιβολή της αρχής του ανταγωνισμού και των επιχειρηματικών συμφερόντων, πολεμάμε το κοινωνικό αποκλεισμό.
Μπορούμε ως Ενωμένη Ευρώπη να γίνουμε ηγέτες του κόσμου στην εύρεση και εφαρμογή λύσεων που εξασφαλίζουν την ευζωία και την ευημερία των πολιτών αυτής της ηπείρου, ενώ παράλληλα να σεβόμαστε τα όρια του πλανήτη και των οικοσυστημάτων μέσα στα οποία αναπτυσσόμαστε.
Για να καταστεί πραγματικότητα ο ευρωπαϊκός πυλώνας των κοινωνικών δικαιωμάτων, ζητούμε την εισαγωγή ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την εξασφάλιση του ελάχιστου εισοδήματος σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό το ελάχιστο επαρκές επίπεδο κοινωνικής στήριξης θα πρέπει να παρέχεται από όλα τα κράτη μέλη σε όλους τους πολίτες τους. Τα υπάρχοντα πρότυπα δεν μπορούν να μειωθούν. Σε μια πρώτη φάση, η πολιτική αυτή θα μπορούσε να εφαρμοσθεί οριζόντια για όλους τους νέους, χωρίς διακρίσεις και γραφειοκρατία, για δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους.
Οι Πράσινοι στην Ευρώπη υποστηρίζουν τις δοκιμαστικές εθνικές πολιτικές για καθολική καθιέρωση του βασικού εισοδήματος, αλλά και για σχήματα μείωσης του χρόνου εργασίας, ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους άνω των 40 ετών.
Προτάσεις μας για την Ελλάδα:
– Ειδικά για την Ελλάδα και για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, εκτιμάμε ότι ήταν θετική η πρόσφατη κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και ΚΟΙΝΣΕΠ, θέλουμε όμως άμεσα και περισσότερα μέτρα για τη στήριξη των νέων μορφών συνεργατισμού μέσα από την αξιοποίηση των δημοσιονομικών πλεονασμάτων και πέρα από αυτά.
– Να ενισχυθεί σημαντικά το Ταμείο ΚΑΛΟ αλλά και το ταμείο για τις Ενεργειακές Κοινότητες με πρόσθετους πόρους.
– Να αποδεσμευτεί προς την ΚΑΛΟ σημαντικό μέρος των κοινωνικών πόρων που εξακολουθούν να διοχετεύονται σε κρατικές δομές και Δήμους.
– Εφαρμογή πολιτικών στήριξης της κοινωνικής αλληλεγγύης και της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.