Διεθνές Εμπόριο, Χρηματοπιστωτικές αγορές, Χρέος
Διεθνές εμπόριο
Οι μέχρι τώρα προτεινόμενες εμπορικές συμφωνίες – όπως οι CETA, TTIP και TISA – είναι επιζήμιες για τους λαούς της Ευρώπης. Όντας προϊόν μυστικής διαπραγμάτευσης, έχουν παραμελήσει τις ανησυχίες για τα κοινωνικά δικαιώματα, τις δημόσιες υπηρεσίες και το περιβάλλον. Ιδιαίτερα, απορρίπτουμε την εκχώρηση προνομιακών δικαιωμάτων επίλυσης διαφορών προς τους επενδυτές έναντι των εθνικών κρατών που υπονομεύουν τη δημοκρατία.
Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για ανοιχτές και δίκαιες πολιτικές εμπορίου, με την προϋπόθεση πως θα στηριχτούν σε διεθνούς κανόνες και διαφανείς διαδικασίες που ενισχύουν – και δεν θέτουν σε κίνδυνο – τα δικαιώματα των εργαζομένων, των αγροτών και των καταναλωτών, την καλή μεταχείριση των ζώων και την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος. Υποστηρίζουμε την συνέχιση των σχετικών διαπραγματεύσεων στον ΠΟΕ που οδηγούν προς την επίτευξη πολυμερών συμφωνιών αντί των διμερών εμπορικών συμφωνιών. Η συμφωνία του Παρισιού, οι διεθνείς κανόνες για τους κανόνες εργασίας και οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης πρέπει να αποτελέσουν το θεμέλιο των διεθνών εμπορικών συνθηκών.
Η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες πληρούν υψηλά πρότυπα παραγωγής και διακίνησης προϊόντων και υπηρεσιών, τόσο εντός όσο και εκτός ΕΕ. Η Ένωση και τα κράτη μέλη πρέπει να θεσπίσουν κανόνες για την εφαρμογή των κατευθυντήριων αρχών του ΟΗΕ για Επιχειρήσεις και Ανθρώπινα Δικαιώματα και να εγγυηθούν στους ανθρώπους πρόσβαση στη δικαιοσύνη, όταν οι εταιρείες παραβιάζουν αυτούς τους κανόνες. Οι πολυεθνικές εταιρείες οφείλουν να ασκούν τη δέουσα επιμέλεια σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού τους, ώστε να διασφαλίζουν ότι οι επιχειρήσεις τους δεν παραβιάζουν αποσπασματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα ή την βιώσιμη ανάπτυξη.
– Ζητάμε μια αποτελεσματική και ανεξάρτητη αρχή σε επίπεδο ΕΕ, που να εποπτεύει τον ψηφιακό τομέα, να ελέγχει και να περιορίζει τη δύναμη των μεγάλων εταιρειών στις αγορές.
Χρηματοπιστωτικές αγορές και επενδύσεις
Για να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να αποφευχθούν μελλοντικές κρίσεις, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τους συστημικούς κινδύνους περιορίζοντας τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ώστε να μην γίνουν «πολύ μεγάλα για να αποτύχουν». Οι τράπεζες χρειάζονται υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις και το μέρος του τραπεζικού τομέα που είναι κρίσιμο για την πραγματική οικονομία πρέπει να διαχωριστεί από τον χρηματιστηριακό τομέα. Η Ευρώπη χρειάζεται ισχυρότερες δημοσιονομικές ρυθμίσεις, ώστε να εξασφαλιστεί ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα συμβάλλει πλήρως σε μια ανθεκτική και βιώσιμη οικονομία.
Οι ευρωπαϊκοί οικονομικοί κανόνες πρέπει να ενθαρρύνουν και να μην εμποδίζουν τις σοβαρές κοινωνικές επενδύσεις. Η βελτίωση της παιδικής φροντίδας, της βασικής εκπαίδευσης, της κατάρτισης των εργαζομένων και η οικονομικά προσιτή στέγη, θα συμβάλλουν στην αύξηση της απασχόλησης και στη μείωση της κοινωνικής ανισότητας. Θα πρέπει να εγγυάται ότι όλοι έχουν πρόσβαση σε βασικές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.
Δέκα χρόνια μετά την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης, το σύστημά μας εξακολουθεί να κυριαρχείται από τις τράπεζες που είναι πάρα πολύ μεγάλες και η δυσπραγία τους επηρεάζει την οικονομία ολόκληρη της Ευρώπη, αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Οι τραπεζικές διασώσεις έχουν κοστίσει δισεκατομμύρια στους ευρωπαίους φορολογούμενους. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί ποτέ ξανά. Θέλουμε να διασφαλιστεί ένας χρηματοοικονομικός τομέας με κατάλληλο (περιορισμένο) μέγεθος, διαφορετικό και στέρεο που θα εξυπηρετεί την κοινωνία και θα βοηθά την κινητοποίηση βιώσιμων επενδύσεων προς την πραγματική οικονομία.
Εμείς οι Ευρωπαίοι Πράσινοι είμαστε περήφανοι για τα επιτεύγματα στον τομέα αυτό μέχρι σήμερα: οδηγήσαμε στην νομοθετική απαγόρευση των εικασιών σχετικά με το δημόσιο χρέος, στον περιορισμό των μπόνους των τραπεζιτών, αναγκάσαμε τις τράπεζες να αποκαλύψουν τις δραστηριότητες τους στους φορολογικούς παραδείσους, επιβάλαμε την τραπεζική εποπτεία και λογοδοσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και προχωράμε παρακάτω.
Η πραγματοποίηση της απαραίτητης μετάβασης σε μια βιώσιμη οικονομία θα απαιτήσει μεγάλες επενδύσεις. Προτείνουμε ένα σημαντικό Πράσινο Νιου Ντιλ για τη χρηματοδότηση και τη αξιοποίηση επενδύσεων σε τομείς όπως οι διασυνοριακές σιδηροδρομικές συνδέσεις, η ανανεώσιμη ενέργεια, η βιώσιμη καινοτομία και δίκαιη μετάβαση, ιδίως στα φτωχότερα κράτη μέλη.
– Οι εμπορικές συμφωνίες CETA, TTIP και TISA είναι βλαπτικές για τα συμφέροντα των λαών. Όντας προϊόν μυστικής διαπραγμάτευσης, αδιαφορούν για τις ανησυχίες και τα δικαιώματα της κοινωνίας, για τις δημόσιες υπηρεσίες και το περιβάλλον. Απορρίπτουμε τα προνομιακά δικαιώματα επίλυσης διαφορών για τους επενδυτές που υπονομεύουν τη δημοκρατία.
– Στηρίζουμε τις πολυμερείς συμφωνίες στα πλαίσια του ΠΟΕ αντί των διμερών εμπορικών συμφωνιών. Η συμφωνία του Παρισιού, οι διεθνείς κανόνες για τους όρους εργασίας και οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης πρέπει να αποτελέσουν το θεμέλιο των διεθνών εμπορικών συνθηκών.
Δημόσιο & Ιδιωτικό Χρέος
Θέλουμε να απαλλάξουμε την Ευρώπη από τον εθισμό της στο υπερβολικό δημόσιο αλλά και ιδιωτικό χρέος. Αυτό σημαίνει να φέρουμε το χρηματοοικονομικό χρέος, είτε πρόκειται για δημόσιο είτε για ιδιωτικό, σε βιώσιμα επίπεδα και να βεβαιωθούμε ότι χρηματοδοτεί τις επενδύσεις που δημιουργούν αξία και όχι κερδοσκοπικές φούσκες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα απαιτηθεί η σταδιακή αναδιάρθρωση του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, ενώ θα χρειασθεί να αντιμετωπίσουμε με άμεσα μέτρα το κοινωνικό χρέος: μείωση της ανεργίας, της φτώχειας και των ανισοτήτων, βελτίωση της υγείας και της εκπαίδευσης.
Η πορεία αυτή απαιτεί ισχυρές επενδυτικές προσπάθειες.
Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, είναι η αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού χρέους: αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, της εξάντλησης των πεπερασμένων φυσικών πόρων και της καταστροφής της βιοποικιλότητας. Οικονομίες που βασίζονται στο χρέος δεν είναι βιώσιμες.
– Για να διαχειριστούμε το δημόσιο χρέος που κουβαλάν ήδη πολλές χώρες της Ευρωζώνης, προτείνουμε, παράλληλα με τη δίκαιη φορολόγηση του πλούτου, τη δημιουργία ενός «Ευρωπαϊκού Ταμείου Απόσβεσης Χρεών» με σταδιακή έκδοση συγκεκριμένων ευρωομολόγων με σαφή οικονομικά χαρακτηριστικά.