Σεισμοί και εξορύξεις υδρογονανθράκων δεν μπορούν να συνυπάρξουν
Ο μεγάλος σεισμός των 6,5 Ρίχτερ ανοιχτά της Ζακύνθου υπενθυμίζει -δυστυχώς- την πάγια θέση των Οικολόγων Πράσινων ότι η σεισμικότητα του Ιονίου (αλλά και της Κρήτης) αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για την προσπάθεια «αξιοποίησης» των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Όπως τονίζουν συχνά οι επιστήμονες, οι ζώνες υψηλού κινδύνου στην Ελλάδα με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να χτυπήσει ο Εγκέλαδος είναι κατά μήκος των ακτών της Δυτικής Ελλάδας από την Κέρκυρα έως τη Δυτική Κρήτη. Χαρακτηριστικό δε της σεισμικής δραστηριότητας στη Δυτική Ελλάδα είναι ο μεγάλος αριθμός μικρών και ενδιαμέσου μεγέθους σεισμών αλλά και η μεγαλύτερη συχνότητα γένεσης ισχυρών (καταστρεπτικών) σεισμών. κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα με την τελευταία ισχυρότατη σεισμική δόνηση. Αναδεικνύεται έτσι εξαιρετικά επισφαλής η θέση των εξορυκτικών εταιρειών σχετικά με τα υψηλά στάνταρντ που θα τηρηθούν στο θέμα της ασφάλειας: κανείς και ποτέ δεν είναι σε θέση να προβλέψει τι θα συμβεί αν το επίκεντρο ενός σεισμού -ακόμα και μικρότερου μεγέθους- θα είναι πολύ κοντά σε μια επιλεγμένη για εξορύξεις περιοχή όπως το Κατάκολο…
Οι Οικολόγοι Πράσινοι τονίζουν επίσης τις ελλείψεις στις Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που εκπονήθηκαν στο παρελθόν ως προς την εκτίμηση των πολλαπλών επιπτώσεων σε περίπτωση ατυχήματος σε εγκαταστάσεις εξόρυξης μετά από ένα καταστροφικό σεισμό
Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουν και υποστηρίζουν την εξοικονόμηση της ενέργειας, την αποτελεσματικότητα και την συνδυασμένη αξιοποίηση όλων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ηλιακή, αιολική, γεωθερμία, βιομάζα, κλπ.), μεκατάλληλη χωροθέτηση και σεβασμό στην φέρουσα ικανότητα του περιβάλλοντος της κάθε περιοχής. Μέσα στη γενικότερη πρόταση επενδύσεων που σέβονται το περιβάλλον, τονώνουν την τοπική οικονομική δραστηριότητα, δημιουργούν θέσεις εργασίας και εξασφαλίζουν όρους αξιοπρεπούς διαβίωσης των κατοίκων, ενώ παράλληλα δημιουργούν συνθήκες για ένα βιώσιμο μέλλον του πλανήτη…