Τέθηκε ή δεν τέθηκε το ζήτημα της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος στο Eurogroup;
Το άλλοτε «ατσάλινο» ως προς τις απαιτήσεις του Eurogroup “λύγισε” προχθές υπό το βάρος του κορωναϊού, εγκρίνοντας μια σειρά μέτρων που μέχρι πρόσφατα θα φάνταζαν αδιανόητα, όπως η «Ρήτρα Εκτάκτων Συνθηκών», που προβλέπει αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους των κρατών-μελών για έκτακτους λόγους, όπως η αντιμετώπιση του κορωναϊού.
Αποφάσισε μετά από πρόταση της Κομισιόν ότι εάν χρειαστεί θα ενεργοποιηθεί η λεγόμενη “Ρήτρα Γενικής Απόκλισης” που είναι επί της ουσίας αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας, ενώ συζητήθηκε επίσης, χωρίς να ληφθεί απόφαση, η ανάληψη νέου και σημαντικού ρόλου απο τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).
Επίσης, αποφασίστηκε σειρά μέτρων για τη στήριξη των συστημάτων υγείας, την ενίσχυση των δομών κοινωνικής προστασίας, και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως οι μεταφορές και ο τουρισμός, την αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, τη στήριξη της απασχόλησης, την επέκταση παροχών ασθενείας και επιδομάτων ανεργίας κ.λπ.
Όσον αφορά την χώρα μας, το Eurogroup «καλωσόρισε την καλή πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», και ξεκαθάρισε δια στόματος του επικεφαλής του, κου Σεντένο ότι, «φυσικά και η Ελλάδα θα μπορέσει να κάνει πλήρη χρήση της ευελιξίας στα πλαίσια των οικονομικών κανόνων, ώστε να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του κορωναϊού».
Όμως, στην ανακοίνωση του ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ κος Σταϊκούρας διαβεβαίωσε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για το 2020 δεν ισχύει, μάλλον παρασυρμένος από το θετικό προς την χώρα μας κλίμα στο Eurogroup.
Σημειωτέον ότι στην καθιερωμένη μετά τη συνεδρίαση Συνέντευξη Τύπου, ο κος Σεντένο απέφυγε να απαντήσει για το συγκεκριμένο θέμα όταν ρωτήθηκε σχετικά. Σύμφωνα δε με δημοσιεύματα δεν τέθηκε καν στο Eurogroup ζήτημα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων απο τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ.
Επειδή στους διαδρόμους ισχύος των Βρυξελλών δεν υπάρχουν ευκόλως εννοούμενα ή προφορικές υποσχέσεις, ζητούμε από τον κο Σταϊκούρα να θέσει ευθέως στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω του 3,5%. Το νέο ποσοστό που θα ζητήσει πρέπει να τεθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να αναθεωρηθεί εκ νέου προς τα κάτω, βάσει των εξελίξεων.
Εάν ο κος Σταϊκούρας δεν εισακουστεί, ζητούμε από τον Πρωθυπουργό να το θέσει επιτακτικά, και γιατί όχι, να το απαιτήσει από τους ομολόγους του.
Ήδη η «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας, ο τουρισμός, έχει υποστεί βαρύτατο πλήγμα, και είναι μαθηματικά βέβαιο πως το 3,5% είναι άπιαστο όνειρο για το 2020. Μπορεί μεν η οικονομία της χώρας να έχει ανακάμψει, αλλά δεν είναι ακόμη σε κατάσταση που να μπορεί να απορροφήσει μεγάλους κραδασμούς, πόσο μάλλον τα τεράστια προβλήματα που προέκυψαν, και όπως διαφαίνεται δυστυχώς θα ενταθούν, από τον κορωναϊό.
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και προφανώς στηρίζουμε τα βήματα που είναι στη σωστή κατεύθυνση αντιμετώπισης της κατάστασης, όμως θα επισημαίνουμε τα κακώς κείμενα της Κυβέρνησης.
ΤΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ (ΤΟΜΕΑΣ) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ