Συνάντηση του Συντονιστή της Επιτροπής Προϋπολογισμών του Ευρωκοινοβουλίου με τους Οικολόγους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ
Συνάντηση εργασίας πραγματοποίησαν οι Συμπρόεδροι των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, κκ. Κατερίνα Ανδρικοπούλου Σακοράφα και Δημήτρης Πολιτόπουλος με τον κ. Rasmus Andresen, Ευρωβουλευτή, Εκπρόσωπο της Γερμανικής Αντιπροσωπείας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μέλος και Συντονιστή της Ομάδας των Πρασίνων στην Επιτροπή Προϋπολογισμού, Οικονομικής, Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου, τον οποίο συνόδευε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Χάινριχ Μπελ, κ. Μιχάλης Γουδής. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, από την πλευρά των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, οι κκ. Ηλίας Παπαθεοδώρου, Οργανωτικός Γραμματέας, Θεόδωρος Σκαμάγκος, Μέλος της Π.Γ., Τομεάρχης Ανάπτυξης & Μεταφορών και Κωνσταντίνος Ζιάβρας, Μέλος Π.Σ. και Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Το ζήτημα που κυριάρχησε ήταν η διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, αλλά και του ενεργειακού μείγματος της Ευρώπης για τα επόμενα χρόνια. Επί τάπητος τέθηκε το θέμα της αξιοποίησης των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) στην Ελλάδα, με τους Οικολόγους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ να εκφράζουν την αντίθεσή τους στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται η κυβέρνηση τους πόρους του, αφού μέσω αυτών χρηματοδοτούνται έργα αντίθετα προς την πράσινη μετάβαση και τον στόχο για τον οποίο δόθηκαν τα χρήματα αυτά από την ΕΕ. Τόνισαν πως αντί να ενθαρρυνθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις προς μία αειφορική παραγωγική αλλαγή, τελικώς επί της ουσίας η πλειοψηφία αυτών εξαιρέθηκε από τους πόρους του ΤΑΑ.
Παράλληλα συζητήθηκε η πρόταση των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ για εξαίρεση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας οφειλών που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση και όχι με τα οπλικά συστήματα, όπως υποστηρίζει η πολιτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Ο Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ τόνισαν ότι οι λύσεις που προτείνονται αυτή τη στιγμή για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τη μείωση της ενεργειακής φτώχειας δεν βοηθούν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της κρίσης. Αντί επιδομάτων θα πρέπει να ενισχυθούν οι Δήμοι προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης ενεργειακών κοινοτήτων και την ιδιοπαραγωγή ενέργειας, στις οποίες θα συμμετέχουν ενεργά πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις ενεργειακές κοινότητες προκειμένου να καταστεί δυνατή η απορρόφηση της παραγόμενης ενέργειας από το βελτιωμένο σύστημα διασύνδεσης που σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί το 2030.
Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για θέματα βιώσιμης κινητικότητας, εγκατάλειψης των σιδηροδρομικών μεταφορών – επιβατικές και εμπορευματικές -, εμπορευματικών υποδομών και διασύνδεσης με τους λιμένες, αλλά και για τα μεγάλα βιομηχανικά πάρκα και τα κέντρα logistics της χώρας.
Περαιτέρω στην ατζέντα περιλήφθηκαν θέματα πράσινης νεανικής επιχειρηματικότητας, βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς και κοινωνικής πολιτικής, όπως τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στην Ελλάδα.
Τέλος, μίλησαν για τη νεανική ανεργία, την καταπολέμηση της φτώχειας και την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου που εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή στον κλάδο της εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων, με έμφαση στη διαμόρφωση-ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας, τη δημιουργία κινήτρων προκειμένου τα δευτερογενή υλικά να είναι ανταγωνιστικά στην αγορά προσελκύοντας βιοτεχνίες/ βιομηχανίες και δημιουργώντας σταθερές νέες θέσεις εργασίας.
Ο κ. Rasmus Andresen, ανάφερε από την πλευρά του ότι το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, έχει ως στόχο την προστασία του κλίματος, τη μείωση της φτώχειας και τη διασφάλιση ότι τα κονδύλια της ΕΕ χρησιμοποιούνται με βιώσιμο τρόπο. Δεσμεύθηκε δε να μεταφέρει τις θέσεις των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ στο Ευρωκοινοβούλιο.