Στηρίζουμε τους διανομείς. Φτάνει πια με τις αυθαιρεσίες!
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των διανομέων, που χειμώνα-καλοκαίρι, με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, προσπαθούν να εξυπηρετήσουν όλους εμάς. Είναι ντροπή να τους ζητά η εργοδοσία, τα κέρδη της οποίας την περίοδο της πανδημίας ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, την ακύρωση συμβάσεων αορίστου χρόνου που θα έπρεπε να έχουν και την αντικατάστασή τους με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Αλλά όταν μια Κυβέρνηση δίνει το δικαίωμα σε τέτοιου τύπου εργοδοτικές ενέργειες, τότε σαφώς και θα έρθει η στιγμή που κάποιες επιχειρήσεις θα το εκμεταλλευτούν. Αν η συγκεκριμένη επιχείρηση διανύει μια δύσκολη περίοδο (που δεν περνάει) τότε θα πρέπει να επιλέξει άλλους τρόπους να βελτιώσει τους οικονομικούς της δείκτες, όχι να εξοντώσει οικονομικά τους εργαζόμενούς της.
Όπως δήλωσε ο Συντονιστής του Τομέα Ανάπτυξης των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, Θ. Σκαμάγκος, «Το ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι μια εξαιρετική εφαρμογή φαίνεται από το πόσο την αγκάλιασε ο κόσμος. Το ότι οι διανομείς έγιναν οι καθημερινοί μας ήρωες σε όλη την περίοδο της καραντίνας είναι κάτι που δε θα ξεχάσουμε ποτέ. Το ότι είναι θεμιτό μια ιδιωτική επιχείρηση να έχει υψηλή κερδοφορία δεν το αμφισβητεί κανένας.
Όταν όμως έχει βγάλει κέρδη €22 εκατ. και βάζει στο στόχαστρο τις συμβάσεις των υπαλλήλων της κάνοντας χρήση του – μεσαιωνικού – εργασιακού νόμου Χατζηδάκη, αυτό είναι ασέβεια απέναντι στην κοινωνία και τους κανόνες της.
Γιατί ένας από τους λόγους που φτιάξαμε την κοινωνία, είναι για να προστατεύουμε το δικαίωμα στην εργασία και την ασφάλιση. Και αυτός ο βασικός κοινωνικός στόχος καταρρίπτεται με νόμους σαν του Χατζηδάκη, και ασυνείδητες ενέργειες εργοδοτών.
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ διαφωνούμε κάθετα με τον χαρακτηρισμό freelancer γι’ αυτήν την κατηγορία εργαζομένων. Κάποιος πρέπει να εξηγήσει στην πλατφόρμα φαγητού και στις άλλες πολυεθνικές που επιχειρούν στην Ελλάδα, ότι δεν είναι επιθυμητή η δραστηριοποίηση τους στην ελληνική κοινωνία αν δεν δείχνουν τον απαιτούμενο σεβασμό στους ανθρώπους που εργάζονται γι’ αυτούς και αν τους είναι δύσκολο να καταλάβουν ότι οι εργαζόμενοι είναι και πελάτες τους. Τα παιδιά που χτυπούσαν το κουδούνι μας στην πανδημία και τα μάτια μας!».