Στα νησιά μας βουλιάζουν οι αρχές της ΕΕ, οι τοπικές κοινωνίες και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια
Η επίσκεψη της κας Γιόχανσον και του κ. Μηταράκη στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, έρχεται να σφραγίσει την ευρωπαϊκή αλλά και εθνική αποτυχία στη διαχείριση του προσφυγικού- μεταναστευτικού ζητήματος.
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ στεκόμαστε πάγια και σταθερά απέναντι στην καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από φύλο, εθνικότητα ή θρήσκευμα, αλλά δυστυχώς πάνω από 13 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες συνεχίζουν να κρατούνται στα νησιά, κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης, με ευθύνη της ΕΕ και της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση αποτελεί τη συνέχεια του κανονισμού του Δουβλίνου και του Συμφώνου ΕΕ – Τουρκίας, που θεμελιώδη στόχο είχαν να ρίξουν το βάρος για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στις χώρες υποδοχής, στα σύνορα της ΕΕ.
Στο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση η μετάθεση των ευθυνών στις χώρες υποδοχής είναι ακόμα πιο έντονη, καθώς ουσιαστικά δημιουργούνται υπερδομές στα νησιά μας και στον Έβρο, δομές στις οποίες θα εξετάζονται όλες οι αιτήσεις ασύλου, μια διαδικασία που όπως ξέρουμε μπορεί να κρατήσει για πολλούς μήνες. Παράλληλα, στα νησιά θα κρατούνται όσοι δεν δικαιούνται άσυλο, για άγνωστο χρονικό διάστημα.
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ, σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω των Ευρωπαίων Πράσινων, πάγια στηρίζουμε μια ευρωπαϊκή πολιτική αλληλέγγυας κατανομής των προσφύγων σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης, εξασφαλίζοντας νόμιμες και ασφαλείς διόδους μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών, στηρίζοντας πρωτοβουλίες της ΕΕ για την εξάλειψη των αιτιών που οδηγούν αυτούς τους ανθρώπους στη μετανάστευση.
Οι ακριτικές κοινωνίες αισθάνονται για μια ακόμη φορά εξαπατημένες, βλέποντας την πρόθεση της Κυβέρνησης και της ΕΕ να καταστήσουν τα σύνορα αποθήκες ψυχών, ευρωπαϊκά Γκουαντανάμο, αντίθετα με τις εξαγγελίες για την κατάργηση των χώρων κράτησης σε αυτά.
Είναι ενδεικτικό ότι τουλάχιστον 2.500 πρόσφυγες έχουν θετικές αποφάσεις ασύλου αυτή τη στιγμή μόνο στη Λέσβο, παρ’ όλα αυτά παραμένουν στο νησί, καθώς η Κυβέρνηση αδυνατεί να θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο διαχείρισης, μεταφοράς τους δηλαδή στην ενδοχώρα και ένταξης τους στις τοπικές κοινωνίες. Η κυβέρνηση προσπαθεί με τη λογική «να τους κάνω το βίο αβίωτο» να αποτρέψει τη μετακίνηση περισσότερων προσφύγων στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι καταγγελίες από διεθνή και ελληνικά ΜΜΕ για βίαιες αποτροπές/επαναπροωθήσεις FRONTEX, θέμα που απασχολεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αναμένονται κυρώσεις που θα εκθέσουν τη χώρα μας διεθνώς.
Καλούμε την κα Γιόχανσον και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θυμηθούν το άρθρο 2 της Συνθήκης της ΕΕ, σύμφωνα με το οποίο «η Ένωση βασίζεται στις αξίες του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου, καθώς και του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των προσώπων που ανήκουν σε μειονότητες».
Ο Μιχάλης Μπάκας, Συντονιστής του Τομέα Μετανάστευσης & Ασύλου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ δήλωσε: «Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στον άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά, ανακουφίζοντας, τόσο τους πρόσφυγες που αναίτια κρατούνται, όσο και τις τοπικές κοινωνίες.
Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά και τον Έβρο.
Κανένα σχέδιο δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών. Όσο η κατάσταση αυτή συνεχίζεται, η ΕΕ και η Κυβέρνηση Μητσοτάκη συσπειρώνουν τους πολίτες της παραμεθορίου απέναντι τους. Στους τοπικούς παράγοντες της ΝΔ και τους δημάρχους των νησιών που ρίχνουν σήμερα κροκοδείλια δάκρυα κατά τους Συμφώνου Μετανάστευσης, θυμίζουμε ότι αποτελεί προέκταση της βασικής πολιτικής της Κυβέρνησης για τα κέντρα υποδοχής στα νησιά.
Στα νησιά μας και στον Έβρο, κα Γιόχανσον, βουλιάζουν οι αρχές της ΕΕ, βουλιάζει η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, βουλιάζουν οι τοπικές κοινωνίες που για πολλά χρόνια έσωσαν την τιμή της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και δυστυχώς σήμερα βλέπουν να τιμωρούνται βάναυσα. Αλλάξτε πολιτική, ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές αρχές, προς όφελος τόσο των προσφύγων όσο και των τοπικών κοινωνιών».