Νεκρά φλαμίνγκο σε προστατευμένους υγροτόπους: ΝΤΡΟΠΗ!
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ καταδικάζουμε τα περιστατικά παράνομης χρήσης μολύβδινων σκαγιών κυνηγιού σε υγροτόπους σπάνιας πανίδας που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στις προστατευόμενες περιοχές του Αγίου Μάμα Χαλκιδικής, της Επανομής και του Αγγελοχωρίου, οδηγώντας στην εξόντωση μοναδικών και απειλούμενων ειδών άγριας ζωής, όπως τα φλαμίνγκο. Τα γεγονότα αυτά έχουν δει τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας μέσα από την άμεση κινητοποίηση του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, καθώς και της Δράσης για την Άγρια Ζωή.
Σημειώνουμε, ότι στη χώρα μας η χρήση μολύβδινων σκαγιών έχει απαγορευτεί από το 2013, γεγονός που επιβεβαιώνει πως υπάρχουν ακόμα κυνηγοί που χρησιμοποιούν παρανόμως τον συγκεκριμένο τύπο φυσιγγίων. Είναι αδιανόητο στην εποχή μας να συνεχίζει η χρήση μολύβδου, όταν είναι γνωστό πως περίπου 25 χιλιάδες τόνοι καταλήγουν στο περιβάλλον επιβαρύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα, αλλά και τις επιφάνειες του εδάφους, οδηγώντας τα υδρόβια πουλιά στην κατάποση μολύβδινων σκαγιών, αφού τα μπερδεύουν με χαλίκια ή σπόρους και τα καταναλώνουν. Αυτό οδηγεί είδη πτηνών όπως τα φλαμίνγκο στη μολυβδίαση (δηλητηρίαση), άρα και στον θάνατό τους. Μέχρι στιγμή στην συγκεκριμένη περιοχή της Χαλκιδικής έχουν καταγραφεί 30 θάνατοι του πανέμορφου αυτού πτηνού που ήδη απειλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.
Θυμίζουμε ότι οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ έχουμε ως πάγια θέση την σταδιακή κατάργηση ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, όπως θεωρείται το κυνήγι, ειδικά μάλιστα όταν αυτές ασκούνται παράνομα μέσα σε προστατευόμενους υγροτόπους και οδηγούν στο θάνατο σπάνια είδη άγριας πανίδας, διαταράσσοντας την ισορροπία των οικοσυστημάτων. Στην χώρα μας δυστυχώς δεν εφαρμόζονται ούτε καν οι υπάρχοντες νόμοι, ενώ ελλιπής είναι και η περιβαλλοντική ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών σχετικά με τα θέματα αυτά. Στις περιπτώσεις λαθροθηρίας και εγκληματικής χρήσης αντίστοιχων μέσων, όπως είναι τα μολύβδινα φυσίγγια, η παρέμβαση της ελληνικής Δικαιοσύνης θα πρέπει να είναι καταδικαστική, ενώ θα πρέπει να ανοίξει ο δημόσιος διάλογος για την περαιτέρω μείωση του κυνηγιού στα ελληνικά δάση και υγροτόπους.
Tέλος, επειδή το ζήτημα συνδέεται με την προστασία και τη φύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος, οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ επαναφέρουμε την πρότασή μας για τη δημιουργία «Εθνικού Σώματος Φύλαξης Φυσικού Περιβάλλοντος», με μόνιμο, επαρκές και κατάλληλα εξοπλισμένο προσωπικό. Μόνο έτσι θα ενισχυθούν οι καθ’ ύλην αρμόδιες δασικές υπηρεσίες που καταρρέουν από το βάρος των υποχρεώσεων, και της αναστολής πρόσληψης νέου προσωπικού, βάσει της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση. Είναι πολύ ευκολότερο να δημιουργήσουμε σήμερα τέτοιους οργανισμούς, χωρίς τις μνημονιακές δεσμεύσεις του παρελθόντος, αλλά και με τις νέες δυνατότητες που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας.
Η φωτογραφία είναι του Μιχάλη Μπάκα, μέλους της Πολιτικής Γραμματείας των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ.