Μικρομεσαία επιχειρηματικότητα σε Ελλάδα και Κύπρο με βιώσιμη προοπτική
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών υποδέχεται τους επικεφαλής των «πράσινων» κομμάτων Ελλάδας και Κύπρου
Συνάντηση με το Πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κο Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, με κεντρικό θέμα την επιχειρηματικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πραγματοποίησαν οι επικεφαλής των «πράσινων» κομμάτων Ελλάδας και Κύπρου. Οι Συμπρόεδροι των «Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ», κκ Κατερίνα Ανδρικοπούλου Σακοράφα και Δημήτρης Πολιτόπουλος, καθώς και ο Πρόεδρος του «Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Κύπρου», κος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, εκπροσωπούν όμορα κόμματα, που μοιράζονται κοινές αξίες, ενώ αμφότερα είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Πράσινου κόμματος.
Με αφορμή την επίσκεψη του κου Θεοπέμτπου στην Ελλάδα, οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ οργάνωσαν ένα κοινό κύκλο συναντήσεων με στόχο την συνεργασία για την προώθηση της «πράσινης πολυθεματικής πολιτικής» και την ειδοποιό διαφορά που μπορεί να φέρει σε μείζονα θέματα που απασχολούν και τις δύο χώρες. Η βιώσιμη επιχειρηματικότητα, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο πράσινος μετασχηματισμός, η ανάπτυξη που βασίζεται σε βιώσιμα μοντέλα, η δίκαιη κατανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κ.α. ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν.
Με τον κο Χατζηθεοδοσίου, ως τον καθ’ ύλην αρμόδιο να παρουσιάσει την τρέχουσα κατάσταση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, και τον κο Θεοπέμπτου αυτή της Κύπρου, αναζητήθηκαν ομοιότητες και διαφορές. Ο κος Χατζηθεοδόσιου τόνισε την δυσμενή θέση που βρίσκεται σήμερα η μικρομεσαία επιχείρηση τόσο λόγω της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, όσο και από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την τρέχουσα κυβέρνηση η οποία κατ’ ουσία στηρίζει μόνο ένα μικρό αριθμό μεγάλων επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Τ.Α.Α.) μπαίνει μόνο το 3,8 % των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι οι όροι για τις χρηματοδοτήσεις που έχουν οριστεί είναι εξαιρετικά δυσμενείς, όπως για παράδειγμα αυτός που αναφέρει η πρώτη επένδυση να είναι ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, ο οποίος αυτομάτως αποκλείει σχεδόν το 90% των επιχειρήσεων.
Η εισαγωγή θεμάτων μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας προς συζήτηση στην Βουλή στην Κύπρο γίνεται θεσμικά, ενώ είναι λυπηρό στην Ελλάδα να μην υπάρχει επίσημα τέτοια δομή. Αναφορά έγινε και σε μοντέλα πράσινης επιχειρηματικότητας σε Ευρώπη και εξωτερικό. Για παράδειγμα o κος Θεοπέμπτου ανέφερε το μοντέλο της «πόλης των 12 λεπτών», όπου ουσιαστικά ορίζει ότι ο πολίτης σε απόσταση 12 λεπτών θα μπορεί να βρει τα πάντα, περιορίζοντας έτσι την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τους ρύπους των μετακινήσεων, ενώ προάγει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα επιτρέποντας την δημιουργία ενός δικτύου μικρών επιχειρήσεων με όριο συγκεκριμένα τετραγωνικά για κάθε μια από αυτές, δίνοντάς τους έτσι ουσιαστικό «χώρο» περιορίζοντας τις μεγάλες αλυσίδες στα όρια του αστικού ιστού. Περαιτέρω τονίστηκε από όλους ότι απαιτούνται διαρθρωτικές αλλαγές, ευρύτερη συνεννόηση και συναίνεση του πολιτικού κόσμου για τα μείζονα προβλήματα που ταλανίζουν την ζωή των συμπολιτών μας και φυσικά με δεδομένους τους στόχους της Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή, αλλά και τις συνέπειες αυτής που ήδη ζούμε στην καθημερινότητα μας, την δημιουργία ολιστικών και βιώσιμων λύσεων. Κα τα τρία μέρη συμφώνησαν στην διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας πάντα με στόχο την στήριξη της σύγχρονης μικρομεσαίας επιχείρησης.