Με αοριστολογίες και επικοινωνιακά τεχνάσματα δεν θα ανακουφιστούν οι Έλληνες αγρότες
Μέχρι πρόσφατα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κος Βορίδης διατυμπάνιζε ότι το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης διέθεσε 150.000.000 ευρώ για την στήριξη των πληγέντων αγροτών, ενώ τώρα δηλώνει πως «κρατάει τα ποσά του κρατικού προϋπολογισμού στο σεντούκι για το μέλλον», και ότι πλέον θα αναζητήσει ένα ποσό μέχρι 48.000.000 ευρώ από την ανακατανομή των προγραμμάτων του ΠΑΑ (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης).
Μεσολάβησε η πρόταση του Ευρωπαίου Επίτροπου Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι, η οποία εγκρίθηκε από τα όργανα της ΕΕ, για ανακατεύθυνση πόρων του ΠΑΑ, ώστε κάθε πληττόμενος αγρότης να λάβει επιδότηση μέχρι 5.000 ευρώ και κάθε αγροτική επιχείρηση μέχρι 50.000 ευρώ.
Έτσι λοιπόν στις 14 Μαΐου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κος Βορίδης μιλώντας σε γνωστό τηλεοπτικό σταθμό, υιοθέτησε την εν λόγω πρόταση, και δήλωσε ότι κάθε πληττόμενος αγρότης θα λάβει επιδότηση μέχρι 5.000 ευρώ και κάθε αγροτική επιχείρηση μέχρι 50.000 ευρώ.
Τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν «άνθρακες ο θησαυρός» των 150.000.000 ευρώ, και βεβαίως μια ευμεγέθης επικοινωνιακή φούσκα…
Με λίγα λόγια, ο κος Βορίδης θα αναστείλει την εφαρμογή κάποιου ή κάποιων προγραμμάτων του ΠΑΑ, για να εξοικονομήσει αυτό το 1% που θα του επιτρέπει ο τροποποιημένος Ευρωπαϊκός Κανονισμός, για να βάλει στην άκρη το πολύ 48.000.000 ευρώ με τα οποία θα δημιουργήσει ένα άλλο πρόγραμμα, μέσω του οποίου θα αποζημιωθούν όσοι αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την έλευση της πανδημίας.
Με αυτό το ποσό, αν και εφόσον καταστεί εφικτή η εκταμίευση του, θα πρέπει να «εξυπηρετηθούν» τόσο αυτοαπασχολούμενοι αγρότες όσο και επιχειρήσεις του ευρύτερου αγροτικού τομέα.
Με ασάφειες, και επικοινωνιακά τεχνάσματα δεν πρόκειται να ανακουφιστούν οι Έλληνες αγρότες.
Να θυμίσουμε ότι ο Υπουργός κ. Βορίδης έχει ταχθεί δημόσια κατά των οριζόντιων μέτρων στήριξης. Όμως δεν έχει προβεί ουσιαστικά και σε καμία εξειδίκευση για κλαδικά ή άλλα ειδικά μέτρα στήριξης του αγροτικού κόσμου.
Ο χρόνος όμως πιέζει, και η στήριξη των αγροτών πρέπει να είναι ανάλογη με τις ανάγκες τους, χωρίς καμία άλλη χρονοτριβή, καθώς τίθεται πλέον, ήδη θέμα επιβίωσής τους.
Είναι αναγκαία η εκταμίευση σημαντικών εθνικών πόρων, αλλά εξίσου αναγκαίο είναι και ένα σοβαρό σχέδιο για να μην καταρρεύσει ένας κρίσιμος τομέας για την κοινωνία, την οικονομία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό.
Πολύ πιο κρίσιμος και αναγκαίος μάλιστα μετά την κρίση του κορονοϊού.
Το Χαρτοφυλάκιο (Τμήμα) Γεωργίας των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ