Η ακροδεξιά στην Ευρώπη κατά του «Νόμου για την Αποκατάσταση της Φύσης» θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξή μας Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία εν μέσω ισχυρής έντασης και αντιδράσεων Οι Οικολόγοι Πράσινοι, μέλη του EGP κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για την κρίσιμη ψηφοφορία
Σήμερα Τετάρτη 12 Ιουλίου, διεξάγεται μια πολύ κρίσιμη ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αφορά την ψήφιση του «Νόμου για την Αποκατάσταση της Φύσης» (ΝΑΦ). Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, (ΕΛΚ), ενώνοντας τις δυνάμεις του με την ακροδεξιά, πιέζει σκληρά κατά της ψήφισης του νόμου αυτού και αν απορριφθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το διακύβευμα θα είναι τεράστιο, καθώς όχι μόνο κινδυνεύει το μέλλον της «Πράσινης Συμφωνίας» αλλά και το μέλλον της ίδιας μας της ύπαρξης.
Η διαμάχη γύρω από το νόμο έχει κατακλύσει τις Βρυξέλλες, με τον ίδιο να αποτελεί ουσιαστικό μέρος της Πράσινης Συμφωνίας, αλλά και ένα έργο κύρους της von der Leyen. Παρά ταύτα η δική της πολιτική ομάδα, το ΕΛΚ, μπλόκαρε το σχέδιο κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας στην επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είναι αρμόδια για τον φάκελο: “Περιβάλλον, Δημόσια Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων” (ENVI). Προσπαθώντας να συγκεντρώσει ευρεία υποστήριξη για την επανεκλογή της, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Von der Leyen, μάλλον σιωπά για τις αντιδράσεις του κόμματός της, ενώ η σύγκρουση μεταξύ των αντίπαλων ρευμάτων της Von der Leyen και του Weber στο ΕΛΚ, θα έχει πολύ βαρύ τίμημα για το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας. Σε ανοικτή δημόσια επιστολή 3.300 επιστήμονες, και 50 μεγάλες εταιρείες συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων της IKEA, της Nestlé, της H&M και της Unilever, εταιρείες αιολικής/ηλιακής ενέργειας καθώς και πλήθος φορέων και οργανώσων, καλούν για την ψήφιση του νόμου, με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να μάχεται σθεναρά εναντίον του.
Ο νόμος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούνιο του 2022 ως «ο πρώτος σε όλη την ήπειρο, ολοκληρωμένος νόμος του είδους του», στοχεύοντας στην αποκατάσταση οικοτόπων και ειδών που έχουν υποβαθμιστεί από την ανθρώπινη δραστηριότητα και την κλιματική αλλαγή. Καθορίζει νομικά δεσμευτικούς στόχους σε επτά συγκεκριμένα θέματα, από τα έντομα επικονίασης έως τα θαλάσσια οικοσυστήματα, που μαζί θα πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον το 20% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το 2030. Να σημειωθεί ότι αν χάσουμε τους επικονιαστές, χάνουμε το μεγαλύτερο μέρος της τροφής μας. Οι μέλισσες μόνες τους γονιμοποιούν 70 από τα 100 φυτά που τρέφουν περισσότερο από το 90 τοις εκατό του κόσμου.
Εάν πέσει ο ΝΑΦ, άλλες σημαντικές οδηγίες που φέρουν τις φιλοδοξίες της Πράσινης Συμφωνίας θα πέσουν σαν ντόμινο η μία μετά την άλλη, με πρώτη την οδηγία για την αειφόρο χρήση των φυτοφαρμάκων. Υπό επίθεση είναι και η Οδηγία για τις βιομηχανικές εκπομπές, ενώ μεταξύ άλλων και ο «Νόμος του εδάφους» υπό την πίεση του ΕΛΚ και της ακροδεξιάς έχει αλλάξει σε «νόμο παρακολούθησης του εδάφους», καθώς και άλλες νομοθετικές προτάσεις που επίκεινται για την Πράσινη Συμφωνία.
«Οι Οικολόγοι Πράσινοι, είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για την άνοδο ρευμάτων που κινούνται στα όρια του δημοκρατικού τόξου ή και εκτός αυτών, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, στην προσπάθεια τους να δημιουργήσουν τετελεσμένα επί σοβαρότατων και υψηλά επιδραστικών θεμάτων για άνθρωπο και περιβάλλον όπως ο ΝΑΦ. Τόσο εμείς, όσο και το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα (EGP) του οποίου είμαστε μέλη, καθώς και πράσινα κόμματα και φίλοι μας στην Ευρώπη, ενώνουμε δυνάμεις μαζί με οργανώσεις, φορείς περιβάλλοντος και επιστήμονες, ενώ στο πλευρό μας στέκονται και εταιρείες που αναγνωρίζουν μαζί μας την αναγκαιότητα αυτού του νόμου. Ζητούμε το θέμα να πάρει τη μέγιστη δημοσιότητα και ευελπιστούμε ότι σε αυτή τη μάχη θα βγούμε νικητές για να εξασφαλίσουμε το μέλλον και την ύπαρξη της ανθρώπινης ζωής και του συνόλου του περιβάλλοντος και κάθε έμβιας ύπαρξης» δήλωσε χαρακτηριστικά η Συμπρόεδρος των Οικολόγων Πρασίνων Κατερίνα Ανδρικοπούλου Σακοράφα.