Η πυρκαγιά στη Μεταμόρφωση επιβάλλει την καλύτερη οργάνωση της επιχειρηματικότητας
Η πυρκαγιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών που σημειώθηκε στη Μεταμόρφωση Αττικής, αναδεικνύει για μία ακόμα φορά την τεράστια ανάγκη ορθολογικής ανάπτυξης των επιχειρήσεων στη χώρα μας εκτός αστικών ζωνών.
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ τονίζουμε εκ νέου πως δεν είναι δυνατόν εν έτει 2020 να συνεχίζουν να συνυπάρχουν σε περιοχές κατοικίας, αποθήκες, εργοστάσια, εγκαταστάσεις που διαχειρίζονται επικίνδυνα υλικά κ.λπ., με το κράτος να παίζει το ρόλο του παρατηρητή.
Οι βιομηχανικές ζώνες θα πρέπει να βρίσκονται εκτός πόλης, σε οργανωμένους υποδοχείς, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές.
Τα επικίνδυνα αερολύματα που απελευθερώθηκαν σ’ όλη τη διάρκεια της καύσης των επικίνδυνων, επιβλαβών βιομηχανικών υλικών, επιβαρύνουν την ήδη βεβαρημένη ατμόσφαιρα της περιοχής, ενώ η διασπορά τους είναι πραγματικά τεράστια.
Κερατσίνι, Χαϊδάρι, Θησείο, Χαλάνδρι, Ζωγράφου και Γκύζη παρουσίασαν ιδιαίτερα αυξημένο ετήσιο όριο σωματιδίων, με τις μετρήσεις μαύρου άνθρακα ο οποίος είναι ιδιαίτερα τοξικός και καρκινογόνος, να ανεβαίνει κατακόρυφα στις μετρήσεις.
Στην εποχή της πανδημίας που η Δημόσια υγεία δοκιμάζεται, η προστασία της από επιπρόσθετες περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις θα πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα για την πολιτεία.
Η πυρκαγιά στη Μεταμόρφωση δεν είναι η μόνη που έχει ξεσπάσει σε τέτοιου τύπου εγκαταστάσεις την τελευταία περίοδο. Θυμίζουμε τις πυρκαγιές σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κόρινθο, Λάρισα και Αττική, γεγονός που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και επιβάλει την ύπαρξη εντατικοποίησης των ελέγχων στις μονάδες συλλογής, διαλογής και προετοιμασίας πλαστικών προς ανακύκλωση, όπως η μονάδα που κάηκε.
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ζητούμε άμεσα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος να οργανώσει επειγόντως κλιμάκια ελέγχων από διάφορες υπηρεσίες προς τα εργοστάσια ανακύκλωσης, όπως προβλέπει και ο Νόμος 4496/17 για την Εναλλακτική Διαχείριση, που θεσπίσαμε κατά την περίοδο της θητείας μας στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) .
Παράλληλα, επισημαίνουμε την άμεση ανάγκη για καλύτερη στελέχωση της υπηρεσίας ελέγχου του ΕΟΑΝ, όπως είχαμε προσπαθήσει να επιτύχουμε μέσα από αποστάσεις δημοσίων υπαλλήλων, όπως προβλέπεται από τον νόμο 4496/17. Έκτοτε η στελέχωση του ΕΟΑΝ πάγωσε από τον οργανισμό, ενέργεια που σε συνδυασμό με τα προαναφερθέντα συμβάντα γεννά εύλογα ερωτήματα.
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ τονίζουμε ότι ο μόνος τρόπος για την προστασία των κατοίκων από τέτοια επιβλαβή ατυχήματα, είναι ο αυστηρός έλεγχος σε όλες τις βιομηχανικές μονάδες για την εφαρμογή και τήρηση των μέτρων ασφαλείας, αλλά κυρίως η μετεγκατάσταση τέτοιου είδους δραστηριοτήτων σε βιομηχανικές ζώνες μακριά από τα αστικά κέντρα.
Με αυτό τον τρόπο οι επιχειρήσεις θα λειτουργούν με ορθολογικό τρόπο, οργανωμένα, και με τις κατάλληλες υποδομές, διασφαλίζοντας έτσι τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.