Εκλογικός νόμος στην αυτοδιοίκηση: Επιστροφή στο πιο συντηρητικό παρελθόν
Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες από τον ΥΠΕΣ Μαυρουδή Βορίδη καταργείται μία μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση, αυτή της απλής αναλογικής που αποτελεί το δημοκρατικότερο σύστημα διακυβέρνησης, το οποίο, επιπλέον, προωθεί και παράγει συναινέσεις και συνεργασίες. Μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να επηρεάσει αρνητικότατα τις πολιτικές επιλογές των τοπικών κοινωνιών
Με βάση τα προβλεπόμενα στο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, καταργείται το όριο του 50% συν μία ψήφο για την εκλογή δημοτικών και περιφερειαρχών αρχών, με το οποίο κατοχυρώνονταν ότι τουλάχιστον το ήμισυ του εκλογικού σώματος στήριζε την επιλογή μιας τοπικής αρχής.
Τίθεται το όριο του 3% το οποίο αφαιρεί την εκπροσώπηση από μικρούς σχηματισμούς και την αντίστοιχη έκφραση ενός μέρους δημοτών και πολιτών.
Προσφέρεται δυσανάλογη εκπροσώπηση στα όργανα διακυβέρνησης με αποτέλεσμα να φθίνει η δημοκρατικότητα των αποφάσεων που λαμβάνονται.
Απαξιώνει πλήρως το ρόλο των τοπικών Κοινοτήτων άνω των 300 κατοίκων, αφού σε αυτές δεν εκλέγεται ο πλειοψηφών Σύμβουλος, αλλά ο υποψήφιος του εκλεγμένου Δημάρχου, υποβαθμίζοντας έτσι το βασικό αυτοδιοικητικό κύτταρο που είναι οι κοινότητες.
Στο νομοσχέδιο προβλέπονται, επίσης, ορισμένες ρυθμίσεις, τεχνικού κυρίως χαρακτήρα, οι οποίες, ακόμη και αν κάποιες από αυτές είναι σε θετική κατεύθυνση, δεν συνιστούν ουσιώδη ζητήματα για τον εύρυθμο ρόλο και την ισχυροποίηση της αυτοδιοίκησης και της τοπικής διακυβέρνησης.
Το νομοσχέδιο Βορίδη αποτελεί ένα τεράστιο πισωγύρισμα, μία επιστροφή σε ένα συντηρητικό και απαρχαιωμένο παρελθόν που θα λειτουργήσει εις βάρος των τοπικών κοινωνιών και της τοπικής Δημοκρατίας.
Η Απλή Αναλογική δεν είναι αυτή που δημιούργησε τα προβλήματα στην Αυτοδιοίκηση.
Η Απλή Αναλογική είναι το πρόβλημα των τοπικών αρχόντων, που έμαθαν και θέλουν να ενεργούν δημαρχοκεντρικά και απολυταρχικά, και το πρόβλημά τους το μετέφεραν στην Αυτοδιοίκηση!
Δεν πρέπει στο όνομα της υποτιθέμενης κυβερνησιμότητας, η οποία εκ των πραγμάτων είναι έννοια αντιφατική με έναν εκδημοκρατισμό εγγύτητας, να συντελεστεί μία τεράστια βλάβη στην αυτοδιοίκηση.
Η κυβέρνηση οφείλει να το αντιληφθεί το ατόπημά της και να εκδημοκρατήσει το νομοθέτημα. Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ μένουμε σταθερά πάντα υπέρ της Άμεσης Δημοκρατίας.
Η Αυτοδιοίκηση δεν πάσχει από μέγεθος, ούτε από ανάγκη για ανανεωμένο κρατικό και κομματικό έλεγχο. Πάσχει από έλλειψη Οραμάτων, Πολιτικών, Κοινωνικής Ευθύνης και Άμεσης Δημοκρατίας.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί πυλώνα της Δημοκρατίας και πρέπει να ισχυροποιηθεί νομοθετικά και οικονομικά μέσα από προοδευτικές αντιλήψεις για το καλό της τοπικής κοινωνίας και όχι για κομματικές – εκλογικές σκοπιμότητες.
Η φωτογραφία είναι από εδώ: https://www.dimokratiki.gr/19-05-2021/katargeitai-i-apli-analogiki-stin-aytodioikisi-oi-vasikes-allages-toy-nomoschedioy/