Διαφάνεια και καταπολέμηση της διαφθοράς στον Δημόσιο Βίο – Ελλάδα και Κύπρος
Διαδικτυακή Εκδήλωση που συνδιοργανώνουν οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ της Ελλάδας με το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών της Κύπρου: Τετάρτη, 19 Μαίου 2021, 7.30μμ ώρα Ελλάδος / Κύπρου μέσω Facebook Live στις σελίδες των δύο κομμάτων @cygreens @Oikologoi.Prasinoi
Τα δημοκρατικά πολιτεύματα και οι ευνομούμενες κοινωνίες στηρίζονται στην ισότητα των πολιτών και την ισότιμη εφαρμογή των νόμων. Η διαφάνεια και ο έλεγχος των εξουσιών είναι αναπόσπαστο στοιχείο για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το πολίτευμα και τις αρχές. Επιπλέον των ελεγκτικών θεσμών που υπάρχουν σε κάθε χώρα, τελικά εναπόκειται στους πολίτες η διαφύλαξη της νομιμότητας με τη σωστή συμπεριφορά του καθενός / της καθεμιάς και με την καταγγελία περιπτώσεων παράβασης εξουσίας και διαφθοράς. Ως αδερφές χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, η Ελλάδα και η Κύπρος μοιράζονται πολλά, μεταξύ των οποίων δυστυχώς και σχετικά χαμηλές θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη Corruption Perceptions Index της Transparency International, ευρισκόμενες η Κύπρος στην 42η και η Ελλάδα στην 59η θέση (έκθεση 2020). Η πρόσφατη αποκάλυψη αριθμού σκανδάλων στην Κύπρο ελπίζεται να οδηγήσει σε βελτίωση της συνολικής κατάστασης εκεί. Σε μια προσπάθεια να «συμπαρασυρθεί» προς θετική κατεύθυνση και η Ελλάδα, διοργανώνεται συζήτηση με ανεξάρτητους ειδικούς, καθώς και εκπροσώπους των πράσινων κομμάτων Ελλάδας και Κύπρου, οι τελευταίοι έχοντας αποκτήσει εύσημα στον αγώνα τους κατά της διαφθοράς.
Κεντρικοί ομιλητές:
Χαράλαμπος Θεοπέμπτου – Πρόεδρος, Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών
Μαρία Κραμβιά-Καπαρδή – Καθηγήτρια Δικανικής Λογιστικής, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ιδρυτικό μέλος και τ. Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας-Κύπρου (2010-2017)
Παύλος Ελευθεριάδης – Kαθηγητής Δημοσίου Δικαίου, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
Αντώνης Μπαλτάς – Δικηγόρος, Ειδικός Αναλυτής επί θεμάτων διαφθοράς και διαφάνειας
Θα χαιρετίσει η Έλενα Μπότση, Συνεκπρόσωπος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ
Τη συζήτηση θα συντονίσουν ο Γιώργος Κωστάκος, Συντονιστής Τομέα Εξωτερικών των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ και η Μαρία Κολά, Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών.
Λίγα λόγια για τους ομιλητές:
Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, Πρόεδρος Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών
Γεννήθηκε στην Αγλαντζιά το 1955 και αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο το 1973. Σπούδασε Ηλεκτρονική Μηχανική στο Πανεπιστήμιο του City στο Λονδίνο, και εργάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα ως Λέκτορας Ηλεκτρονικών στο Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτο. Διετέλεσε Εκτελεστικός Γραμματέας και Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και δραστήριο μέλος της ΜΚΟ Οικολογική Κίνηση Κύπρου. Από το 1995 μέχρι το 2006 υπηρετούσε σαν Σύμβουλος του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου. Τον Ιούλιο του 2006, διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως Επίτροπος Περιβάλλοντος όπου υπηρέτησε για 6 χρόνια. Με τη λήξη της θητείας του το 2013, ανάλαβε τη θέση του Λέκτορα στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Το Μάιο του 2016 εκλέχθηκε Βουλευτής Λευκωσίας με το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών του οποίου είναι ιδρυτικό στέλεχος. Στις 26 Ιουλίου 2020 ανακηρύχθηκε άνευ ανθυποψήφιου Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών.
Email Επικοινωνίας: ctheopemptou@parliament.cy & theopemptou@gmail.com
Πρόεδρος Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών
Δρ. Μαρια Κραμβιά-Καπαρδή, Καθηγήτρια ΤΕΠΑΚ, Ιδρυτρια και πρώτη πρόεδρος (2010-2017) Διεθνής Διαφάνειας Κύπρου
Η Δρ. Μαρία Κραμβιά-Καπαρδή είναι Καθηγήτρια Λογιστικής με εξειδίκευση στην Δικανική Λογιστική στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι η διερεύνηση και παρεμπόδιση οικονομικών εγκλημάτων, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η ενδυνάμωση της διαφάνειας και της ηθικής στις επιχειρήσεις, θέματα ισότητας στις επιχειρήσεις και η εφαρμογή διακυβέρνησης σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς.
Το 2015 και το 2020 κέρδισε τρία παγκόσμια βραβεία για συγγράμματα που δημοσίευσε διεθνώς στον τομέα της διαφθοράς. Το 2017 το Gold Business Magazine την ονόμασε ως μια από τις 100 πιο ισχυρές και με επιρροή γυναίκες στην Κύπρο ενώ τον Ιούνιο 2019 ο διεθνής οργανισμός Αssociation of Certified Fraud Examiners που εδρεύει στις ΗΠΑ της απένεμε το βραβείο Community Οutreach Award για την συνεισφορά της στην μείωση της διαφθοράς και διαπλοκής στην χώρα της. Επίσης, το Δεκέμβριο του 2019 της απονεμήθηκε το διεθνές βραβείο ACE Award στο τομέα της Ακαδημαϊκής Έρευνας και Εκπαίδευσης για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Η Καθηγήτρια Κραμβια-Καπαρδή έχει δημοσιεύσει αρκετά συγγράμματα της διεθνώς, έχει παρουσιάσει τις μελέτες της σε διεθνή συνέδρια και είναι ένα από τα τακτικά μέλη του Διεθνούς Συμποσίου για τα Οικονομικά Εγκλήματα που διοργανώνεται εδώ και δεκαετίες στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Για αρκετά χρόνια ήταν η αντιπρόσωπος της ΕΕ για θέματα διαφθοράς στην Κύπρο και έχει διαχρονικά προμηθεύσει αξιωματούχους του κράτους με εκθέσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της διαφθοράς. Ήταν ιδρυτικό μέλος και πρώτη πρόεδρος της ‘Διεθνούς Διαφάνειας-Κύπρου’ (2010-2017) όπως, επίσης, και ιδρυτής και πρώτη πρόεδρος της επιτροπής ‘Οικονομικά Εγκλήματα και Δικανική Λογιστική’ του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (2010-2014) καθώς και ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Κυπριακού παραρτήματος του Association of Certified fraud Examiners (ACFE) και για μία περίοδο υπεύθυνη εκπαίδευσης του. Τέλος, η Δρ. Κραμβιά-Καπαρδή είναι Fellow Member του Institute of Chartered Accountants of Australia και Certified Fraud Examiner (ΗΠΑ) και έχει διατελέσει Visiting Scholar στα πανεπιστήμια του Cambridge (ΗΒ), Girona (Ισπανία) και Victoria University (Μελβούρνη, Αυστραλία).
Email επικοινωνίας: mkapardis@gmail.com
Παύλος Ελευθεριάδης, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης
Ο Παύλος Ελευθεριάδης είναι καθηγητής δημοσίου δικαίου στη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και δικηγόρος στο Λονδίνο, όπου ειδικεύεται σε υποθέσεις του δικαίου της ΕΕ, δημοσίου και περιβαλλοντικού δικαίου ενώπιον των αγγλικών δικαστηρίων. Έχει γράψει τα βιβλία Συνταγματισμός και Πολιτικές Αξίες (1998), Legal Rights (2008) και Α Union of Peoples (2020) καθώς και πλήθος μελετών στο δημόσιο δίκαιο, το δίκαιο της ΕΕ και την φιλοσοφία του δικαίου. Το 2014-2016 συμμετείχε ενεργά στο “Ποτάμι” και ήταν υποψήφιος Ευρωβουλευτής και βουλευτής στην Α’ Αθηνών. Δημοσιογραφεί τακτικά για ευρωπαϊκά και συνταγματικά θέματα, στο Βήμα, στην Athens Voice αλλά και στον ξένο τύπο.
Αντώνης Μπαλτάς, Δικηγόρος, Ειδικός Αναλυτής επί θεμάτων διαφθοράς και διαφάνειας
Ο Αντώνης Μπαλτάς είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω με έδρα την Αθήνα, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος της Νομικής Σχολής ΔΠΘ στο ουσιαστικό ποινικό δίκαιο. Επιμελητής ύλης του Επιστημονικού Περιοδικού «Ποινικά Χρονικά» από το 2007. Έχει διατελέσει ειδικός συνεργάτης σε φορείς αρμόδιους για την καταπολέμηση της διαφθοράς και έχει συμμετάσχει σε αρκετές διαδικασίες αξιολόγησης της χώρας από Διεθνείς Οργανισμούς και αρμόδιους φορείς, όπως η FATF και η Ομάδα Εργασίας κατά της Δωροδοκίας που λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ. Έχει διατελέσει αξιολογητής σε διεθνείς αξιολογήσεις άλλων χωρών στο πλαίσιο της δράσης της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO) που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Μηχανισμού Επισκόπησης Εφαρμογής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά της Διαφθοράς (UNCAC). Έχει συμμετάσχει σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές σχετικές με την καταπολέμηση της διαφθοράς και την νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Συμβάλλει στο έργο της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας ως Legal Advocacy Expert με αντικείμενο προώθηση πρότασης – οδικού χάρτη της ΔΔ-Ε για την βέλτιστη δυνατή ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2019/1937 σχετικά με την προστασία των προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις του δικαίου της Ένωσης.