Aναστολή χρηματοδότησης από το ΥΠΠΟΑ για την Βλάχικη γλώσσα
Επιστημονική ανεπάρκεια ή έλλειμμα δημοκρατίας;
Για σκελετούς στο ντουλάπι φαίνεται, ότι ψάχνει το Υπουργείο Πολιτισμού, διαψεύδοντας ακόμα μια φορά τις προσπάθειες του κυβερνώντος κόμματος να πείσει την ελληνική κοινωνία για τις φιλελεύθερες ιδέες του, επιχειρώντας κάθαρση από ακροδεξιά στοιχεία της κοινοβουλευτικής του ομάδας.
Αυτό αποδεικνύει η ανάκληση της αρχικής εγκριτικής απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού για χρηματοδότηση της πρότασης με τίτλο «Δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων μνημείων του λόγου των Ελλήνων Βλάχων». Την πρόταση είχε καταθέσει η Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων στο πλαίσιο της “Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για Επιχορήγηση ή/και Παροχή Αιγίδας σε Δράσεις για τη Μελέτη, Διαφύλαξη και Ανάδειξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς”.
Με αντιεπιστημονικές και ανιστόρητες δικαιολογίες, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη πήρε πίσω την αρχική της απόφαση, η οποία είχε τεκμηρίωση από την αρμόδια επιτροπή του ΥΠΠΟΑ, δημιουργώντας αφενός, αναταραχή στο εσωτερικό της κοινότητας των Βλάχων και αφετέρου, δίνοντας τροφή σε ακροδεξιούς ψευδοπατριωτικούς κύκλους για την αναβίωση ανεδαφικών και γελοίων απειλών για τη χώρα.
Ήρθε η ώρα, η Ελληνική Δημοκρατία να ωριμάσει, αν δεν θέλει να μπαίνει σε πολλά εισαγωγικά. Ήρθε η ώρα, εφόσον το θέμα έφτασε ως την Ελληνική Βουλή, το Κοινοβούλιό της να εγκρίνει τον Ευρωπαϊκό Χάρτη των ολιγότερο Ομιλούμενων Γλωσσών, που έχει εγκριθεί προ πολλών ετών από το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, εφόσον η γλωσσική ετερότητα δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά κανόνα κάθε σύγχρονου έθνους.
Η Ελληνική πολιτεία δεν μπορεί να στερεί από κάθε κάτοικο αυτής της χώρας, πόσο μάλλον από Έλληνες πολίτες ομάδων που αποτελούν συστατικά στοιχεία του έθνους και έχουν συμβάλει στην πορεία της ιστορίας του, το δικαίωμά τους να διατηρήσουν τη γλώσσα τους, τον πολιτισμό τους και ταυτόχρονα την εθνοτοπική τους ταυτότητα που αποτελεί πλούτο για την ίδια τη χώρα και τον παγκόσμιο πολιτισμό.