22 μήνες από το ξέσπασμα της πανδημίας και ακόμα συζητάμε για τις ΜΕΘ
Κι ενώ συνάνθρωποί μας χάνουν τη ζωή τους από την πανδημία του κορονοϊού, τα μεγάλα κοινοβουλευτικά κόμματα για μια ακόμα φορά βρήκαν πεδίο λαμπρό για να ξεκινήσουν τους διαξιφισμούς τους επιβεβαιώνοντας πόσο μακριά είναι από τη δυσάρεστη πραγματικότητα που βιώνουν δραματικά οι πολίτες.
Ήρθε λοιπόν η έρευνα Τσιόδρα – Λύτρα να επιβεβαιώσει τους φόβους μας για την ανικανότητα του κράτους να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα που ζούμε εδώ και 22 μήνες. Σχεδόν λοιπόν δύο χρόνια έχουν περάσει και ακόμα συζητάμε για το Σύστημα Υγείας, τις ελλείψεις σε ΜΕΘ, την άνιση κατανομή θαλάμων εντατικής θεραπείας σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας σε σχέση με την Αθήνα, αλλά και το μειωμένο προσωπικό, επίσης άνισα κατανεμημένο μεταξύ Αθήνας και επαρχίας.
Τουλάχιστον 1.535 συνάνθρωποί μας θα ζούσαν σύμφωνα με την έρευνα αν είχε οργανωθεί σωστά το ΕΣΥ με εκπαιδευμένο προσωπικό και με ισοκατανομή κλινών εντατικής θεραπείας στην επικράτεια. Δεν συζητάμε καν για το θέμα των ράντζων στους διαδρόμους, που από μόνο του αποτελεί ντροπή που διαιωνίζεται.
Τι άλλο θα πρέπει να συμβεί για να γίνει αντιληπτή η ριζική αλλαγή που απαιτείται στο Σύστημα Υγείας; Η Ευθαλία Ρούσσου, ιατρός και Συντονίστρια του Τομέα Υγείας των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ σημειώνει, «Τα στοιχεία καταφανώς δείχνουν ότι η θνητότητα από κορονοϊό στις ΜΕΘ στη χώρα μας είναι αυξημένη έως και 57% σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό Μέσο όρο (30%). Η χώρα είναι χωρισμένη στα δύο και για αυτό δεν υπάρχει δικαιολογία. Από τον Μάρτιο του 2020 υπήρχε ικανοποιητικός χρόνος για να αναμορφωθεί το ΕΣΥ. Που έχει οδηγήσει αυτή η αναμόρφωση; Εκ του αποτελέσματος ….πουθενά. Γιατί δεν γίνονται προσλήψεις αναισθησιολόγων και νοσηλευτών; Γιατί δεν ενισχύονται οι θέσεις στην επαρχία; Γιατί χωρίζεται ο πολίτης σε κατηγορίες; Ο υδροκεφαλισμός της Αθήνας δεν είναι δικαιολογία. Το Υπουργείο Υγείας έπρεπε να είχε δράσει από χθες. Τι περιμένει;».
Η φώτο είναι από εδώ: 87% αυξημένη η θνητότητα εκτός ΜΕΘ – Έρευνα Τσιόδρα | Rthess