ΣΥΖΗΤΗΣΗ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΟΠ: Το διακύβευμα των εκλογών και η συμβολή της πολιτικής οικολογίας στην νέα διακυβέρνηση
Στα πλαίσια της υποστήριξης του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ από τους Οικολόγους Πράσινους, πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία των ΟΠ, παρουσίαση των οικολόγων υποψηφίων Αττικής που κατεβαίνουν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ βάσει προγραμματικής συμφωνίας των δυο κομμάτων, και συζήτηση με θέμα: «Το διακύβευμα των εκλογών και η συμβολή της πολιτικής οικολογίας στην νέα διακυβέρνηση».
Την συζήτηση άνοιξε η Χριστίνα Ευθυμιάτου, συντονίστρια Εκτελεστικής Γραμματείας των ΟΠ και υποψήφια βουλευτής Κυκλάδων, η οποία έθεσε τα βασικά ερωτήματα «ποιες δυνάμεις θα έρθουν στην εξουσία προκειμένου να να διαχειριστούν την επώδυνη συμφωνία με κοινωνικά δίκαιο τρόπο και ισοδύναμα αλλά και να αλλάξουν το παλιό;», υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν ξεχνάνε το παρελθόν και δεν επιστρέφουν σε αυτό. Αναφέρθηκε επίσης στα προγραμματισμένα κονδύλια της ευρωπαϊκής βοήθειας, αλλά και στο πως αυτά θα κατανεμηθούν, τονίζοντας ότι «οι Οικολόγοι Πράσινοι θέλουν κριτήρια βιωσιμότητας, θέλουν ένα plan B που θα είναι “πλάνο Βιωσιμότητας”».
Ο Γιάννης Τσιρώνης, πρώην Αν Υπουργός Περιβάλλοντος και υποψήφιος στη Β’ Αθήνας, ανέφερε ότι το εξάμηνο διακυβέρνησης που διανύσαμε, δεν ήταν απλή πορεία μιας κυβέρνησης, αλλά η προσπάθεια να σταθεί η χώρα στην επίθεση που δεχόταν. Παρόλα αυτά, ακόμα και σε τόσο λίγο χρόνο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε στίγμα γραφής τόσο με το νέο Εθνικό Σχέδιο διαχείρισης Αποβλήτων και τις Σκουριές, καθώς επίσης και δρομολογήθηκαν ενέργειες, όπως η εξασφάλιση κρατικής χρηματοδότησης για τους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, ο διάλογος με τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, και άλλα που θα προχωρήσουν σε υλοποίηση το επόμενο διάστημα.
Ο Κώστας Διάκος, υποψήφιος στην Α’ Αθηνών, αναφέρθηκε στη στρατηγική συνεργασία αριστεράς και οικολογίας, ώστε η χώρα να ανασυγκροτηθεί και να τελειώνει με το παλιό κατεστημένο. Επεκτάθηκε στο θέμα της κοινωνικής οικονομίας επισημαίνοντας 3 πυλώνες: την συμμετοχή του ίδιου του πολίτη στην οικονομική του καθημερινότητα, την κάλυψη καινοτόμων τομέων της βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς και να αποτελέσει τον βασικό δέκτη διοχέτευσης των 35 δις της βοήθειας, για την πραγματική οικονομία.
Ο Γιώργος Δημητρίου, υποψήφιος Β’ Πειραιά, δήλωσε: «Το ερώτημα μιας πιθανής εκλογικής συμμαχίας έμπαινε περιοδικά σε εμάς, τους Οικολόγους Πράσινους, από το 2009. Η απάντηση στο ερώτημα έγινε βεβαιότητα με την έκρηξη της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα και την επείγουσα πλέον ανάγκη αλλαγής πολιτικού παραδείγματος, πέραν των χρεοκοπημένων πολιτικών της μεταπολίτευσης που είναι η γενεσιουργός αιτία της. Αυτό που αποτελεί κατ’ επέκταση το διακύβευμα των εκλογών είναι η δημιουργία ενός μεγάλου, πλειοψηφικού, ρεύματος μιας άλλης πολιτικής, ενός άλλου θεσμικού, παραγωγικού και οικονομικού μοντέλου, με αποκλειστικό στόχο το συλλογικό συμφέρον. Και ως προς αυτό, η οικολογία και η οικολογική οπτική δεν μπορούν παρά να αποτελέσουν, τεκμηριωμένα, τον καταλυτικό παράγοντα».
Ο Κώστας Σακοράφας, υποψήφιος στην Α’ Αθήνας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο οικολογικό αποτύπωμα των επίγειων μεταφορών, επισημαίνοντας την ανάγκη μετεγκατάστασης των μεταφορικών επιχειρήσεων από τον Ελαιώνα προκειμένου να αποσυμφορηθεί η. περιοχή, αλλά και στη σημασία αναζήτησης οικολογικότερων τρόπων μεταφοράς στο λεκανοπέδιο
Η Δέσποινα Αλάτση-Φράιλιχ, υποψήφια Β’ Αθηνών, μίλησε για την σημασία της εκπαίδευσης και γενικότερα της παιδείας, ως την κινητήρια δύναμη επανεκκίνησης της ελληνικής κοινωνίας, προσθέτοντας ότι η οικολογία έχει χώρο και ρόλο να διαδραματίσει σ’ αυτόν τον σημαντικό στρατηγικό τομέα της κοινωνίας.
Ο Νίκος Καλαποθαράκος, υποψήφιος στην Α’ Πειραιά, αναφέρθηκε στα εργαλεία που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν, προκειμένου να πετύχει η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με νέο οικολογικό πρόσημο.
Στην συνέντευξη τύπου χαιρέτησαν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και συμμετείχαν στη συζήτηση, η Χαρά Καφαντάρη, υποψήφια Β’ Αθηνών και ο Χάρης Κωσταντάτος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.
Συγκεκριμένα, η Χαρά Καφαντάρη υποστήριξε ως φυσιολογική και αυτονόητη τη συνεργασία του χώρου της ριζοσπαστικής αριστεράς και της Οικολογίας. Η σύμπραξη των δύο δυνάμεων στην αυριανή κυβέρνηση, θα συμβάλλει στην διερεύνηση ενός ικανού μοντέλου ανάπτυξης για τη διέξοδο από την κρίση. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, ανέφερε ότι: «υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για διαχείριση, οικονομική, περιβαλλοντική, και κοινωνική. Που θα αποφεύγει ιδιωτικοποιήσεις, απολύσεις, κόστος επεξεργασίας σύμμεικτου και μονάδες καύσης».
Τέλος, ο Χάρης Κωσταντάτος μεταφέροντας το χαιρετισμό του Γραμματέα και της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, στους υποψηφίους των ΟΠ που κατεβαίνουν με τα ψηφοδέλτια σε αυτές τις κρίσιμες εκλογές, υποστήριξε ένα μοντέλο αξιοβίωτης ανάπτυξης με επίκεντρο τα συγκριτικά φυσικά πλεονεκτήματα της χώρας, με έμφαση στην αποκέντρωση και τηn μικρή τοπική κλίμακα, τη δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών και τη συνεταιριστική οικονομία. Εντούτοις, η θέση των οικολογικών προταγμάτων αντικειμενικά δυσκολεύει και μπαίνει στο δημόσιο διάλογο το ψεύτικο δίλημμα “περιβάλλον ή θέσεις εργασίας”, παραπέμποντας στα προηγούμενα μοντέλα νεοφιλελεύθερης ανάπτυξης που προκάλεσαν φούσκες και καταστροφές.