Ποιος θα πληρώσει τις ζημιές της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη;
Επίσκεψη και αυτοψία σε δύο από τις πέντε κατεστραμμένες γέφυρες του Νομού Χανίων που προκάλεσαν οι πρόσφατες «θεομηνίες» στην Δυτική Κρήτη πραγματοποιήθηκε από κλιμάκιο των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ το Σάββατο 31-03-2019 από τον υποψήφιο Ευρωβουλευτή Σεραφείμ Κανδύλα, την ενεργειολόγο και πρόεδρο του ΕΚΠΑΑ Ζωή Βροντίση και τον Δρ. Δασολόγο Ρήγα Τσιακίρη (που ήταν και προσκεκλημένοι ομιλητές την προηγούμενη ημέρα στην ενημερωτική εκδήλωση ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων).
Οι εικόνες «βιβλικής καταστροφής» που αντικρίζει κανείς είναι σοκαριστικές. Ειδικότερα, η ολοσχερής κατάρρευση της ιστορικής πετρόκτιστης τρίτοξης γέφυρας του ποταμού Κερίτη στην είσοδο του Αλικιανού του Δήμου Πλατανιά, ένα ιδιαίτερα αγαπητό μνημείο των κατοίκων της περιοχής που χτίστηκε από τους ίδιους το 1908 και έχει χαρακτηριστεί ως νεώτερο μνημείο. Οι φυσικές καταστροφές αφορούν επίσης τις καλλιέργειες και παρακείμενες ιδιοκτησίες καθώς και τεχνικά έργα στις παρόχθιες ζώνες, ενώ απειλήθηκαν και ανθρώπινες ζωές.
Τα εξαιρετικά δυσάρεστα γεγονότα, δεν αποτελούν οικολογικά «fake news» αλλά τις πραγματικές επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών. Δεν αφορούν επομένως μόνο το Υπουργείο Υποδομών και Δικτύων αλλά και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας! Η Ζωή Βροντίση δήλωσε σχετικά: «είναι αδιανόητος εμπαιγμός να μιλάμε για την κλιματική αλλαγή που ήδη χτυπάει όλο και πιο δυνατά την πόρτα της ελληνικής κοινωνίας και ταυτόχρονα η κυβέρνηση να δίνει το πράσινο φως για εξορύξεις υδρογονανθράκων σε όλη την χώρα, από την Κρήτη και το Ιόνιο ως την Ήπειρο».
«Διαπιστώνουμε παντού την παντελή έλλειψη προετοιμασίας για την αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων της κλιματικής αλλαγής που μας προβληματίζουν εκ των υστέρων, ενώ στη χώρα μας το θέμα αυτό θα έπρεπε εδώ και δεκαετίες να είναι πρώτης προτεραιότητας στην πολιτική ατζέντα, όπως συμβαίνει ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η νέα πραγματικότητα αφορά το πώς σχεδιάζουμε, κατασκευάζουμε, αδειοδοτούμε και συντηρούμε τα τεχνικά έργα» δήλωσε ο ΡήγαςΤσιακίρης, ενώ ο Σεραφείμ Κανδύλας αναφέρθηκε στωικά στην σοφή κρητική μαντινάδα «ορφανό και ποταμό μην κλέψεις».
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε στον υγρότοπο της Αγιάς, έναν από τους σημαντικότερους νησιωτικούς υγρότοπους της χώρας όπου παρατηρήθηκαν δεκάδες μεταναστευτικά είδη πουλιών όπως ερωδιοί, καλαμόκιρκοι, διάφορα ειδών χελιδονιών και υδροβίων, από τα 200 είδη συνολικά που έχουν καταγραφεί στην περιοχή. Ο εν μέρει τεχνητός αυτός υγρότοπος, αποτέλεσμα ενός υποδειγματικού τεχνικού έργου που έχει εδώ και δεκαετίες ενσωματωθεί στο φυσικό περιβάλλον της Κρήτης, αποτελεί παράδειγμα «πράσινης υποδομής» και σχεδιασμού. Δυστυχώς όμως και αυτός απειλείται από την υπεράντληση υδάτων το καλοκαίρι, την ρύπανση, τα μπαζώματα και τις αυθαίρετες κατασκευές όπως οι περισσότεροι μικροί νησιωτικοί υγρότοποι της χώρας για του οποίους οι Οικολόγοι-Πράσινοι δίνουν αγώνα για την διάσωσή τους.
Τέτοιοι υγρότοποι, μοναδικά στολίδια των νησιών, μπορούν να προσφέρουν πολλαπλές «υπηρεσίες» και οφέλη στην τοπική οικονομία: με τα πολύτιμα και καθαρά νερά τους είναι απαραίτητοι στην ύδρευση και την αγροτική παραγωγή, αυξάνουν την βιοποικιλότητα και την μωσαϊκότητα του τοπίου, παρέχουν ευκαιρίες για εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση, αναψυχή, έρευνα, αλλά και μπορούν να συμβάλουν στη διεύρυνση του τουριστικού προϊόντος και την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Σχετικοί υπερσύνδεσμοι:
https://www.newsbomb.gr/
https://www.zarpanews.gr/
https://flashnews.gr/post/
https://www.cnn.gr/news/
http://www.ecovalue-crete.eu/