Οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής μπορούν να αντιμετωπιστούν και με εκτεταμένες αναδασώσεις με κτηνοτροφικά, καρποφόρα και μελισσοκομικά δέντρα – Ένταξη στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ζητά το Πράσινο Ινστιτούτο από τους υπουργούς Γεωργίας και Περιβάλλοντος
Με επιστολή προς τους υπουργούς Γεωργίας και Περιβάλλοντος το Πράσινο Ινστιτούτο διαβίβασε τα επιστημονικά συμπεράσματα τριών επιστημονικών ημερίδων που διοργάνωσε στις 3, 18 και 30 Μαρτίου 2021, σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τη δυνατότητα αντιμετώπισής των επιπτώσεών της με αναδασώσεις κτηνοτροφικών, καρποφόρων και μελισσοκομικών δέντρων, ώστε να τα λάβουν υπόψη τους προκειμένου να εξειδικευτούν οι ελληνικές προτάσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2021-27.
Το Πράσινο Ινστιτούτο υπογραμμίζει στην επιστολή του το βασικό πόρισμα των τριών ημερίδων, που είναι το εξής:
«Η σταδιακή μεταπολεμική μετατροπή των υπαρχόντων αγροδασικών συστημάτων σε αμιγώς κτηνοτροφικά, δασικά ή γεωργικά, που στηρίχθηκε στην πολιτική και χρηματοδοτική διάκριση μεταξύ γεωργίας, κτηνοτροφίας και δασοπονίας, αποτελεί σημαντικό παράγοντα υποβάθμισης της βιοποικιλότητας, μείωσης της ανθεκτικότητας των αγρο-οικοσυστημάτων στην κλιματική αλλαγή καθώς και ερημοποίησης και διάβρωσης. Σήμερα, λόγω της κλιματικής αλλαγής η κατάσταση αυτή θα πρέπει να αντιστραφεί. Απαιτούνται νέες αγροτικές, κτηνοτροφικές και δασικές πρακτικές και πολιτικές ώστε τα συστήματα να γίνουν ξανά λειτουργικά, να αντιμετωπιστεί η εγκατάλειψη και να δοθούν κίνητρα για παραγωγή καινοτόμων τοπικών ποιοτικών προϊόντων.»
Στις ημερίδες αυτές, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Ρήγα Τσιακίρη, συμμετείχαν 20 ειδικοί επιστήμονες από ΑΕΙ, τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, ερευνητικά ινστιτούτα και προσωπικότητες όπως ο ομότιμος καθηγητής Γιάσογλου Νικόλαος, επιστημονικός υπεύθυνος του Εθνικού Στρατηγικού Σχέδιου Ερημοποίησης για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.
Η επιστολή στάλθηκε στα κόμματα της Βουλής, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, στην Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, στους αρμόδιους Επιτρόπους της ΕΕ και στην Recovery and Resilience Task Force της ΕΕ.
Το Πράσινο Ινστιτούτο θα εκδώσει όλα τα συμπεράσματα σε ειδική έκδοση.
Η Επιστημονική Επιτροπή του Πράσινου Ινστιτούτου
Η επιστολή αναρτήθηκε στο http://www.greeninstitute.gr/%ce%bc%ce%b5-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%ae-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%cf%85%cf%80%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%ce%bf%cf%8d%cf%82-%ce%b3%ce%b5%cf%89%cf%81%ce%b3/
Πληροφορίες: Ρήγας Τσιακίρης 6972877468, Ηλίας Γιαννίρης 6974185330
Περισσότερα στοιχεία για τους συντάκτες
Α. Οι ανακοινώσεις των πορισμάτων για τις τρεις ημερίδες του Πράσινου Ινστιτούτου:
• Ημερίδα 3/3/2021: Διερεύνηση μιας βιώσιμης πρότασης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Παραγωγικές αναδασώσεις για την μελισσοκομία την κτηνοτροφία και την αναψυχή, 25/02/2021 , http://www.greeninstitute.gr/1810-2/
• Επιτυχής η 2η ημερίδα για το κλίμα και τις αναδασώσεις, 23-3-2021, http://www.greeninstitute.gr/%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%af%ce%bd%cf%89%cf%83%ce%b7/
• Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί ουσιαστική αλλαγή πολιτικών για τα αγροδασικά συστήματα- Σημαντικά τα συμπεράσματα της 3ης ημερίδας του Πράσινου Ινστιτούτου, 10/04/2021, http://www.greeninstitute.gr/%ce%b7-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%bc%ce%b5%cf%84%cf%8e%cf%80%ce%b9%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%bb%ce%b9%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82-%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%b3%ce%ae/
Β. Οι επιστημονικές συμμετοχές:
- Δρ. Ρήγας Τσιακίρης, δασολόγος, συντονιστής.
- Δρ. Κωνσταντίνος Ματζανάς, Δασολόγος-Λιβαδοπόνος, Αγροδασικό δίκτυο-ΑΠΘ, με θέμα: «Αγροδασοπονία στην Ελλάδα: καλά παραδείγματα και προοπτικές»
- Παναγιώτης Σαϊνατούδης, Καλλιεργητής, ιδρυτής της εναλλακτικής κοινότητας ΠΕΛΙΤΙ, με θέμα: «Οι πολίτες αναλαμβάνουν δράση: διασώζοντας ποικιλίες, πρασινίζοντας το τραπέζι και τα χωράφια μας»
- Δρ. Σοφία Γούναρη, Γεωπόνος-Κύρια Ερευνήτρια, Εργ. Μελισσοκομίας, ΙΜΔΟ, ΕΛΓΟ-Δήμητρα, με θέμα: «Μελισσοκομία και Δασικά Οικοσυστήματα: μια σχέση επ’ αμφοτέρω επωφελής»
- Δρ. Νίκος Νικήσιανης, Βιολόγος, συνεργάτης του έργο «Ecovariety» «ΣΥΣΤΑΔΑ Ο.Ε.», με θέμα: « Τοπικές, παραδοσιακές ποικιλίες οπωροφόρων δέντρων και οι δυνατότητες αξιοποίησής τους»
- Δρ. Ελένη Μαλούπα, Γεωπόνος, Διευθύντρια Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, ΕΛΓΟ-Δήμητρα, με θέμα: «Αυτοφυή μικρά οπωροφόρα δένδρα και θάμνοι: σύνδεση και ρόλος της εκτός τόπου διατήρησης με τα εμπορικά φυτώρια»
- Γιάσογλου Νικόλαος, ομότιμος καθηγητής, επιστημονικός υπεύθυνος του Εθνικού Στρατηγικού Σχέδιου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (1999), Χαιρετισμός.
- Δρ. Πανάγος Παναγιώτης, Επιστημονικός Υπεύθυνος, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κοινό Κέντρο Ερευνών, Διεύθυνση Δ – “Αειφόροι πόροι”. Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνέδριου στο θέμα της ερημοποίησης
- Δρ. Χρήστος Τσαντήλας, Γεωπόνος – Εδαφολόγος, πρ. Δντής Ινστιτούτου Χαρτογράφησης εδαφών ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Έδαφος και Ερημοποίηση – Η περίπτωση της Ελλάδας
- Δρ. Διονύσιος Καλύβας, Καθηγητής Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεωχωρικές τεχνολογίες στην μελέτη της διάβρωσης και της ερημοποίησης.
- Δρ. Βασίλης Παπαναστάσης, Δασολόγος-Λιβαδοπόνος τ. καθ. Λιβαδοπονίας ΑΠΘ, Αειφορική λιβαδοπονία ενάντια στην ερημοποίηση: καλές πρακτικές εφαρμογής.
- Δρ. Γιάννης Καζόγλου, Δασολόγος-Λιβαδοπόνος & κτηνοτρόφος, Γραμματέας συλλόγου Βραχυερατικής φυλής, Αυτόχθονες φυλές και ερημοποίηση: πως θα ξαναπρασινίσουν τα νησιά μας;
- Δρ. Θεοδώρα Πετανίδου, Βιολόγος, καθηγήτρια Οικολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Αποκατάσταση του τοπίου στο Αιγαίο, το παράδειγμα της Άνδρου: προτεραιότητες & χρηματοδοτήσεις στην ΕΕ.
- Δρ. Αθανάσιος Κίζος, Καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Προτεραιότητες και Δράσεις για τη διατήρηση του τοπίου σε Αγροδασικές περιοχές μέσα από την ανάδειξη και προώθηση της παραγωγής προϊόντων.
- Δρ. Ιωάννης Χατζηγεωργίου, Αναπλ. Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αναγκαιότητα αναγέννησης των βοσκήσιμων εκτάσεων και μέτρα διαχείρισής των με στόχο την αειφορία.
- Δρ. Νικόλαος Δαλέζιος, Αφυπηρετήσας Καθηγητής Αγρομετεωρολογίας – Τηλεπισκόπησης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αγροκλιματική ζωνοποίηση και προτεραιότητες για την προστασία των αγροδασικών οικοσυστημάτων της χώρας.
- Δρ. Δέσποινα Παϊταρίδου, Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος, Τμήμα Δασικών Φυτωρίων, Δασικών Γενετικών Πόρων και Αναδασώσεων, Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Επιλογή, διαχείριση και αξιοποίηση γενετικών δασικών πόρων στην δασική πράξη.
- Δρ. Περιστέρα Κουράκλη, Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος, Συντονίστρια Ομάδας Εργασίας για την Εθνική Δασική Στρατηγική, Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Εθνική Στρατηγική για τα Δάση, αναδασώσεις και δυνατότητες χρηματοδότησης δράσεων στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής.
- Δρ. Πέτρος Κακούρος, Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος, Μέλος Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού “ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ”, Κλιματική αλλαγή και προτεραιότητες της δασικής πράξης στις αναδασώσεις για την αποκατάσταση πολύ-λειτουργικών τοπίων.
- Δρ. Αιμιλία Δρούγα, Βιολόγος, Γεωλόγος Ωκεανογράφος, ΥΠΑΑΤ, Δ/νση Διοικητικής Οργάνωσης και Εποπτείας Νομικών Προσώπων, Παγκόσμια Συστήματα Αγροτικής Κληρονομιάς (FAO GIAHS)-Νέα Αγροτική Πολιτική για την ανάπτυξη αγροτικών ορεινών, ημιορεινών και νησιωτικών περιοχών μέσα από την παραγωγή αγροτικών τοπικών προϊόντων με παραδοσιακές τεχνικές.
Το έργο «Παραγωγικές αναδασώσεις για την μελισσοκομία την κτηνοτροφία και την αναψυχή» αναμένεται να περατωθεί στα τέλη Απριλίου με την έκδοση ενός «οδηγού» για την κοινωνία των πολιτών, την αυτοδιοίκηση, την πολιτεία και γενικά για όλους τους συντελεστές, τους «δρώντες» δηλαδή ενός τόπου, ώστε συμβάλει στη διαβούλευση και να αξιοποιηθούν με βιώσιμο τρόπο οι χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέσα από συνεργασίες.
Το έργο «Παραγωγικές αναδασώσεις για την μελισσοκομία την κτηνοτροφία και την αναψυχή» υλοποιείται με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέσω του Ευρωπαϊκού Πράσινου Ιδρύματος (GEF- Green European Foundation) και εντάσσεται στο έργο ««Αποδάσωση και Κλιματική Αλλαγή» του Αυστριακού Οργανισμού FREDA. Το Πράσινο Ινστιτούτο θεωρεί ιδιαίτερα χρήσιμη αυτή την ευρωπαϊκή διάσταση για το συγκεκριμένο έργο αφού στόχος είναι η διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.