Από τα Γιάννενα σε όλη την Ελλάδα: οι αντιδράσεις των κινημάτων ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων δυναμώνουν!
Με απόλυτη επιτυχία στέφτηκε η πρώτη πανελλήνια συνάντηση ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων την Παρασκευή 27 Απριλίου στα Γιάννενα, που είχε θέμα την «Εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο και Ευρωπαϊκές στρατηγικές για την ενεργειακή μετάβαση και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα», συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον δεκάδων πολιτών από όλη την Ελλάδα.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχοντας εναντιωθεί στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, τη Δυτική Ελλάδα, το Ιόνιο και την Κρήτη τόνισαν την ανάγκη για περεταίρω ενημέρωση των Ελλήνων αλλά και διεθνοποίηση του ζητήματος, ώστε αυτό να αποτελέσει κομβικό σημείο στις συζητήσεις για την έξοδο από την κρίση στην Ελλάδα και την Ευρώπη και την απεξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα, που με την πρόοδο της τεχνολογίας είναι πλέον όχι μόνη οικονομικά ρεαλιστική αλλά και εντελώς απαραίτητη.
Η Βούλα Τσέτση, Γενική Γραμματέας της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τόνισε ότι «την στιγμή που σε ολόκληρη την Ευρώπη 1,1 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σχετίζονται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενώ χώρες σαν την Πορτογαλία κάλυψαν το 100% των αναγκών τους με ΑΠΕ τον περασμένο μήνα, η Ελλάδα παραμένει μια από τις πλέον εξαρτημένες χώρες της ΕΕ από ορυκτά καύσιμα. Με θλίβει ότι στην πατρίδα μου που είναι τόσο προικισμένη σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας η ενεργειακή φτώχεια παραμένει πολύ υψηλή ενώ 650.000 άτομα στην Ε.Ε. ήδη παράγουν και πουλούν την δικιά τους ενέργεια. Είναι αδιανόητο η σημερινή κυβέρνηση να αφήνει την χώρα στο έλεος των πετρελαϊκών λόμπυ, αντί να επενδύσει σε μία βιώσιμη έξοδο από την κρίση που δεν είναι άλλη από την γρήγορη στροφή σε επενδύσεις, με την ευρωπαϊκή βοήθεια, στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα».
Ο Γιώργος Δημαράς, Βουλευτής Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ προερχόμενος από τους Οικολόγους Πράσινους τόνισε ότι δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση η υπογραφή των νέων συμβάσεων παραχώρησης έρευνας και μαζί εξόρυξης σε Ιόνιο και Αιτωλοακαρνανία για τις οποίες μαζί με τον Γιάννη Τσιρώνη αντέδρασαν στην υπογραφή τους στην Ελληνική Βουλή τονίζοντας ότι δεν αποτελούν συμβάσεις επιστημονικής έρευνας αλλά συμβάσεις εκμετάλλευσης κοιτασμάτων που έρχονται ενάντια στο πυρήνα των αρχών της πολιτικής οικολογίας, του παγκόσμιου κινήματος για την κλιματική αλλαγή και τη συμφωνία των Παρισίων αλλά και σε αντίθεση με τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας του πρωτογενή τομέα και του τουρισμού, ενώ εμπλέκει την Ελλάδα σε επικίνδυνες ατραπούς, εν μέσω και των έντονων γεωστρατηγικών ανταγωνισμών και πολέμων στη γειτονιά μας.
Η Ζωή Βροντίση, Πρόεδρος Ελληνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ), ανέλυσε σε βάθος τις επιπτώσεις των εξορύξεων υδρογονανθράκων στη βιωσιμότητα αναλύοντας την επίδραση τους σε κάθε έναν από τους δεκαεπτά (17) Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης που υιοθετήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2015 και από τα 193 κράτη μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ως ένα σχέδιο μέχρι το 2030, για την επίτευξη ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους. Τόνισε ότι όχι πολύ μακριά αλλά τα επόμενα 15 χρόνια χρειαζόμαστε να επενδύσουμε σε τρόπους εξάλειψης της ακραίας φτώχειας, την καταπολέμηση της ανισότητας και της αδικίας και την προστασία του Πλανήτη μας. Μάλιστα ανέφερε ότι σύμφωνα με τις νέες έρευνες στον επιστημονικό της τομέα, το ερώτημα παγκοσμίως δεν είναι πλέον εάν και πως θα γίνει η ενεργειακή μετάβαση αλλά το πόσο γρήγορα θα γίνει αυτή.
Δείτε εδώ την παρουσίαση της Ζωής Βροντίση
Η συζήτηση για το ενεργειακό μέλλον της χώρας και τις δράσεις των κινημάτων, συμπληρώθηκε από 5λεπτες παρεμβάσεις αυτοδιοικητικών παραγόντων με τον πρώτο «Πράσινο» Δήμαρχο της Ελλάδας Λευτέρη Ιωαννίδη, Δήμαρχο Κοζάνης που αναφέρθηκε στην «μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη» και την ανεργία που πλήττει πλέον την περιοχή του καθώς και τις αναγκαίες δράσεις που έχει αναλάβει για την ομαλή μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή, ο Γιώργος Κανέλλης, Πάτρα, Περιφερειακός σύμβουλος, Επικεφαλής Περιφ. Παράταξης “Οικολογική Δυτική Ελλάδα” που μίλησε για την ανάγκη να μην δοθεί καμία νέα άδεια εξορύξεων και να παγώσουν αυτές που είναι σε ισχύ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θέλω καν να φανταστώ ένα πετρελαϊκό ατύχημα στην «πρωτεύουσα της κρουαζιέρας» στο Κατάκολο», ενώ ο Νίκος Πουτσιάκας περιφερειακός σύμβουλος με την «Οικολογική Θεσσαλία» ανέφερε ότι το θέμα των γνωμοδοτήσεων για την αντίστοιχη ΣΜΠΕ ήρθε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά αποσύρθηκε από την ημερήσια διάταξη. Ολιγόλεπτη παρέμβαση έγινε και από τον Δήμαρχο Ζαγορίου Βασίλη Σπύρου που αναφέρθηκε στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αναστολής των αδειών έρευνας και εξόρυξης στις δημοτικές εκτάσεις του δήμου, την ταυτότητα του Ζαγορίου με το ανεκτίμητο περιβαλλοντικό και πολιτιστικό κεφάλαιο του Ζαγορίου και στα παγκόσμιας αξίας μνημεία της περιοχής, αλλά και στον αγωγό φυσικού αερίου που με έκπληξη διαπιστώθηκε ότι περνά μέσα από προστατευόμενες περιοχές στο οποίο αντιτίθεται.
Στη συνέχεια ακολούθησαν ολιγόλεπτες παρεμβάσεις. Ο Δημήτρης Φαναριώτης από την Κέρκυρα, Εκπρόσωπος του Eco-Corfu και μέλος του “South East European Pipeline Watch Network” μίλησε για τις υποδομές μεταφοράς και αποθήκευσης υδρογονανθράκων και την συνθήκη MARPOL που δεν πληρεί η χώρα μας. Ο Μιχάλης Μαραγκάκης από την Λευκάδα, Γεωλόγος-Εκπαιδευτικός μέλος του Δ.Σ. Φορέα Διαχείρισης Καλαμά – Αχέροντα -Κέρκυρας θύμισε στο κοινό τις «μαύρες ημερομηνίες» των ατυχημάτων στο Τσερνομπιλ και την Φουκουσίμα, κάνοντας αναφορά και στο πυρηνικό εργοστάσια στο Ακουγιού της Τουρκίας. Ο Μανώλης Βέμης, συντονιστής των Οικολόγων Πράσινων ζήτησε από την Ελληνική Κυβέρνηση άμεση ανάκληση των αδειών, εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό και νομική θωράκιση της χώρας αναφορικά με το fracking και τις περιοχές του δικτύου Natura2000. Τόνισε, ακόμα, ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι θα είναι αρωγοί σε κάθε προσπάθεια συλλογικοτήτων ή ενώσεων συλλογικοτήτων που εναντιώνονται στις εξορύξεις υδρογονανθράκων και ότι ανάλογη εκδήλωση με αυτή της Ηπείρου θα διοργανωθεί και στη Δυτική Ελλάδα.
Τέλος την συζήτηση έκλεισαν με τοποθετήσεις ο Γιάννης Παπαδημητρίου, εκπρόσωπος των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων στο Συμβούλιο Υδάτων Ηπείρου και εκπρόσωποι από τις πρωτοβουλίες κατά των εξορύξεων στην Ήπειρο αλλά και την νέα Πρωτοβουλία κατά των Εξορύξεων στην Ελλάδα από την Αθήνα που κατέθεσε και διάβασε το αντίστοιχο ψήφισμα, ενώ παρεμβάσεις έγιναν από την Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Καλαμά, τοπικές ΜΚΟ της Ηπείρου, όπως η Κίνηση Καθαρός Καλαμάς, καθώς και από πολλούς παραβρισκόμενους.
Κοινός τόπος όλων ήταν η άμεση ανάγκη για την οργάνωση κοινής και πανελλήνιας δράσης, η οργάνωση ενημερωτικών συναντήσεων σε περιοχές όπου δόθηκαν άδειες χωρίς διαβούλευση και σε μεγάλες πόλεις (π.χ. στην Πάτρα), η δικτύωση του αγώνα με αντίστοιχα κινήματα στο εξωτερικό και σε γειτονικές χώρες, ενώ διατυπώθηκε η ανάγκη να διερευνηθούν επιδημιολογικά οι επιπτώσεις των εξορύξεων στην δημόσια υγεία και την τοπική οικονομία. Τέλος συζητήθηκαν οι απαραίτητες νομικές ενέργειες τόσο στην Ελλάδα όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο όταν και όποτε διαπιστωθεί ότι παραβιάζεται η Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ειδικότερη αναφορά έγινε στα θέματα δημόσιας διαβούλευσης αφού φαίνεται ότι σε όλη την Ελλάδα η τοπική κοινωνία δεν έχει ερωτηθεί σχετικά με τον σχεδιασμό των εξορύξεων υδρογονανθράκων στις περιοχές της. Τέλος συζητήθηκε και η απάντηση της Κομισιόν στην σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή Χουντή και οι πιθανές επόμενες ενέργειες από την Ευρω-ομάδα των Πρασίνων.