Η «Οικολογική Θεσσαλία» για την Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος
Στην Παγκόσμια Ημέρα περιβάλλοντος αναφέρεται η «Οικολογική Θεσσαλία» που επισημαίνει:
«Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος η 5η Ιουνίου κάθε έτους, μία ιδιαίτερα σημαντική ημέρα, με την προϋπόθεση, όμως, ότι δεν θα αρκούμαστε σε επετειακές εκδηλώσεις και θα θυμόμαστε το περιβάλλον μόνο μία φορά το χρόνο. Το περιβάλλον είναι η ζωή μας και πρέπει να μεριμνούμε για αυτό κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή.
Οι αρχές της πολιτικής οικολογίας πηγάζουν από τα βαθιά περιβαλλοντολογικά ζητήματα, χωρίς, όμως, να εγκλωβίζονται σε ένα μονοδιάστατο και μονοσήμαντο περιβαλλοντισμό, για αυτό και η αντιμετώπιση των περιβαλλοντολογικών θεμάτων πρέπει να είναι ανθρωπογενής και ολιστική και να διατρέχει όλο το φάσμα της ανθρώπινης ύπαρξης και υπόστασης.
Στη Θεσσαλία, κατά το τελευταίο διάστημα, παρατηρούνται αρκετές περιβαλλοντολογικές αρρυθμίες και τα δεινά του τομέα είναι πολλά και ανησυχητικά. Αυθαιρεσίες, παρανομίες και παρεκτροπές είναι στην ημερήσια διάταξη και τελειωμό δεν έχουν.
Φορείς με υποτιθέμενο περιβαλλοντολογικό προσανατολισμό οργώνουν αυθαίρετα βουνά, σε προστατευμένες περιοχές και οριοθετημένα μονοπάτια, αρκετοί Δήμοι επιτρέπουν ανεξέλεγκτα ρίψεις απορριμμάτων, ακόμη και δίπλα από σημεία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν θέτουν, ως οφείλουν, σε λειτουργία τους βιολογικούς καθαρισμούς, τυροκομικές μονάδες χύνουν ανεξέλεγκτα και παράνομα γαλακτοκομικά υπολείμματα, ποτάμια και λίμνες χρησιμοποιούνται ως αποδέκτες μολυσμένων επικίνδυνων αποβλήτων, βιομηχανικές μονάδες χρησιμοποιούν επικίνδυνα υλικά για καύση, αδρανή υλικά κατεδαφίσεων και άλλης προέλευσης πετιούνται ανεξέλεγκτα, γίνεται παράνομη μεταφορά επικίνδυνων για την υγεία υλικών, τα οικοσυστήματα μολύνονται κ.α. Πρέπει να μπει τέλος σε όλα αυτά τώρα!
Φέτος, δίδεται ιδιαίτερη σημασία στο θέμα των πλαστικών, με την καθιέρωση της απαγόρευσης δωρεάν διάθεσης πλαστικών τσαντών από τα καταστήματα, με πολύ θετικά αποτελέσματα, απομένουν όμως πολλά άλλα πλαστικά, όπως τα καλαμάκια, τα ποτήρια και πολλά άλλα, που εξακολουθούν να μολύνουν πάρα πολύ.
Η υποτιθέμενη «πράσινη περιφέρεια» Θεσσαλίας μπορεί, όντως, να έχει κάποιες, ελάχιστες, θετικές επιδόσεις σε ορισμένους τομείς (όπως βιολογικοί και ΧΥΤΑ), υστερεί όμως σε πάρα πολλούς άλλους, σε βαθμό ανησυχητικό και ελπίζουμε η περιφερειακή αρχή να το έχει αντιληφθεί και να μην τρέφει αυταπάτες. Αυτή είναι που οφείλει να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των πολιτικών ζητημάτων με συνδυαστικές λύσεις πρόληψης και καταστολής σε όλα τα επίπεδα, το οποίο και θα αποτελεί, ταυτόχρονα, τη βάση απανθρακοποίησης και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή για την πρόληψη και αντιμετώπιση των επιπτώσεών της .
Προς αυτή τη κατεύθυνση πρέπει να στραφούμε το συντομότερο για να σταματήσει η περιβαλλοντική επιδείνωση και να αποκτήσουμε, επιτέλους, ως περιφέρεια Θεσσαλίας μια ισορροπημένη περιβαλλοντική κατάσταση η οποία θα έχει οφέλη για όλους».