Πίσω ή εμπρός για το θέμα της Ισότητας των Φύλων;
Ιδιαίτερο προβληματισμό μας έχει προκαλέσει η απόφαση της Κυβέρνησης να υποβαθμίσει για μια ακόμη φορά στο κυβερνητικό σχήμα την Ισότητα των Φύλων ως αντικείμενο Γενικής Γραμματείας.
Στον πρόσφατο ανασχηματισμό η κ. Μαρία Συρεγγέλα που είχε τη θέση της Γενικής Γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, αναβαθμίστηκε μεν σε Υφυπουργό, αλλά η Ισότητα παρέμεινε σε επίπεδο Γενικής Γραμματείας, στην οποία μάλιστα προστέθηκε μια ακόμη άσχετη αρμοδιότητα, η δημογραφική πολιτική!
Η ταύτιση του θέματος της ισότητας όχι με τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά με το δημογραφικό ζήτημα και την οικογενειακή πολιτική, παραπέμπει αν μην τι άλλο σε συμβολικό επίπεδο, στον παραδοσιακό ρόλο που επιφύλασσε στη γυναίκα η πατριαρχική κοινωνία, αποκλειστικά αυτό της τροφού και της μητέρας, άποψη που φαίνεται να ασπάζεται και η συντηρητική κυβέρνηση της δεξιάς.
Πρόκειται για μία κίνηση προς τα «πίσω» που έγινε τώρα που όλοι έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας στην υγειονομική κρίση.
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ θεωρούμε πως αυτή η επιλογή είναι απολύτως αναχρονιστική και υποβαθμίζει για δεύτερη φορά την προσπάθεια δεκαετιών που έχει δώσει πολύ και σημαντική δουλειά, νομοθετικό έργο και παρεμβάσεις με στόχο τον αγώνα για την ισότητα των δύο φύλων στην Ελλάδα.
Η Ισότητα των Φύλων αποτελεί κεντρική πολιτική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι απαράδεκτο να αποδυναμώνεται κάτω από το νέο Υφυπουργείο Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας. Αποτελεί επίσης, μια σημαντική και ξέχωρη παράμετρο στον μεγάλο αγώνα που έχουμε να δώσουμε για την εμβάθυνση της ισότητας και των δικαιωμάτων των γυναικών, σε όλα τα επίπεδα στη χώρα μας.
Η πρότασή μας είναι ξεκάθαρη: η Ισότητα των Φύλων πρέπει να αποκτήσει άμεσα επικεφαλής και να αποκτήσει ξανά διακριτή παρουσία στο Κυβερνητικό Σχήμα ως Γενική Γραμματεία με αποκλειστικό αντικείμενο.
Αξίζει μάλιστα η ΓΓΙΦ να επιστρέψει στο Υπουργείο Εσωτερικών, που έχει στην αρμοδιότητά του όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης και αυτοδιοίκησης, ώστε να επιτελέσει το ρόλο που επιβάλλεται από το Σύνταγμα της χώρας μας (άρθρα 4 και 116), τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ (1979) για την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών (CEDAW), αλλά και τις Ευρωπαϊκές πολιτικές, με βάση και τις Συνθήκες του Άμστερνταμ και της Λισσαβόνας.
Ζητάμε από τον Πρωθυπουργό άμεση αποκατάσταση της απαράδεκτης αυτής οπισθοδρόμησης.
Ζητάμε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει και ως γυναίκα και νομικός μέσα από τον θεσμικό της ρόλο.
Η φωτογραφία είναι από εδώ: https://economytoday.sigmalive.com/arthrografia/123_i-isotita-ton-fylon-stin-ereyna