Ανοιχτή Επιστολή των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ με θέμα: Να χαραχθεί μια διαφορετική πολιτική για τα νησιά που δεν έχουν κορονοϊό
Ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια και τον Επικεφαλής της Επιστημονικής Ομάδας, Καθηγητή κ. Σ. Τσιόδρα
Κοινοποίηση: Γραφείο Πρωθυπουργού, κ. Κ. Μητσοτάκη
Μετά από 15-20 ημέρες καραντίνας αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.
Καθώς όλοι πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά, και καθώς η καραντίνα φαίνεται να αποδίδει ως προς τη διάδοση του COVID 19 σε περιοχές με μεγάλα πληθυσμιακά μεγέθη, όπου δεν είναι δυνατό να εντοπιστούν τα ορφανά κρούσματα, θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή στην Κυβέρνηση αναφορικά με το νησιωτικό χώρο.
Η απομόνωση βοηθά στον περιορισμό της διάδοσης του ιού. Αυτός είναι ο λόγος που σε πολλά νησιωτικά κράτη, αλλά και στη χώρα μας, όπως για παράδειγμα στις ορεινές περιοχές γύρω από την Πίνδο και στα περισσότερα νησιά, τα κρούσματα του COVID 19 είναι περιορισμένα και καταγεγραμμένα.
Θεωρητικά, αυτές οι περιοχές θα εμφανίσουν τελευταίες κάποια κρούσματα, και είναι λογικό να απαλλάσσονται τελευταίες. Μπορεί να λήξει η καραντίνα στην ηπειρωτική χώρα, αλλά να διατηρηθεί για άλλον ένα ή δυο μήνες σε αυτές τις απομακρυσμένες περιοχές, κάτι που θα είναι ολέθριο, κυρίως για την οικονομία των νησιών.
Πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι αυτές οι περιοχές μπορεί να έχουν ήδη αναπτύξει ανοσία σε κάποια τμήματα του πληθυσμού τους, σε μάλλον χαμηλά επίπεδα που σήμερα μας είναι άγνωστα. Αν υπήρχαν σοβαρές περιπτώσεις νόσησης θα είχαν ήδη φανεί. Υπενθυμίζουμε ότι στις μικρές και απομακρυσμένες κοινωνίες, οι παππούδες και οι γιαγιάδες ζουν μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια τους, οπότε δεν είναι εύκολο να υπάρξει καραντίνα στους ηλικιωμένους και σε εκείνους με υποκείμενα νοσήματα. Επίσης, μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι μονάδες που εξυπηρετούν τους ηλικιωμένους και τα ευπαθή άτομα (Βοήθεια στο Σπίτι, εθελοντικές ομάδες) κάνουν καλά τα δουλειά τους. Όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι όταν εμφανιστεί ο ιός σε μικρές απομονωμένες κοινότητες, τότε οι επιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ μεγάλες, καθώς η θνησιμότητα στις μεγάλες ηλικίες είναι 14.2% για τις ηλικίες άνω των 75 ετών
Ο μόνος τρόπος που μπορεί να μολυνθεί σήμερα ένα νησί είναι από εισερχόμενους με πλοίο ή με αεροπλάνο, κάτι που μπορεί να ελεγχθεί, όπως ελέγχεται και στην υπόλοιπη χώρα. Επίσης, μπορεί να εισαχθεί η μόλυνση μέσω του ταχυδρομείου ή των εμπορευμάτων. Επομένως, αν ελέγχονται οι εισροές των μετακινήσεων ανθρώπων και υπάρχει απολύμανση των εμπορευμάτων, η ζωή μπορεί να επανέλθει άμεσα, τα σχολεία μπορούν να λειτουργήσουν, οι υπάλληλοι να ξαναπάνε στις εργασίες τους, τα μαγαζιά να ανοίξουν κανονικά, και οι εσωτερικές συγκοινωνίες να επιτελούν το έργο τους.
Αυτό συνεπάγεται πως τα νησιά, μπορούν να αντιμετωπίσουν ευκολότερα την πανδημία, λόγω νησιωτικότητας και απομόνωσης (insularity, isolarité).
Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να χαραχθεί άμεσα από το επιδημιολογικό επιτελείο που παρακολουθεί την πορεία της πανδημίας, μια διαφορετική πολιτική, τουλάχιστον για τα νησιά που δεν έχουν εμφανίσει κρούσματα του COVID 19, γιατί εκεί, μετά από 15-20 ημέρες καραντίνας αποδεδειγμένα πλέον, δεν υπάρχει ο συγκεκριμένος ιός.
Υπενθυμίζεται ότι είχε προταθεί ήδη από τους Οικολόγους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ στις 30/3/2020 να ξεκινήσει μαζική εξέταση για τον COVID 19 στον πληθυσμό των νησιών μας, που έχουν ήδη εμφανίσει κρούσματα κορονοϊού και έχουν ανεπαρκείς νοσοκομειακές δομές, ακολουθώντας τη στρατηγική μαζικής εξέτασης που έγινε στην ιταλική πόλη Βο Εουγκανέο, 3.300 κατοίκων, κοντά στη Βενετία. (http://ecogreens.gr/test-
Με μια τέτοια παρακολούθηση θα μπορούσε ένα νησί, μετά από 15-20 ημέρες καραντίνας να επανέρχεται στην κανονική ζωή και να ακολουθήσει μια διαφορετική πορεία, συγκριτικά με τα μέτρα που εφαρμόζονται σε μεγάλους αστικούς πληθυσμούς.
Το επιδημιολογικό επιτελείο καλείται να εξετάσει σοβαρά αυτή την πρόταση, καθότι θα είναι ολέθριο αν τελικά καταλήξει να αρθεί η καραντίνα στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη και να διατηρείται μέσα στον Ιούνιο ή Ιούλιο στα νησιά μας.