Εκδηλώσεις διαλόγου για την πράσινη οικονομία στο Νότιο Αιγαίο και την έξοδο από την κρίση με πρωτοβουλία των Οικολόγων Πράσινων
Την τέταρτη συνεχή εκδήλωση διαλόγου με θέμα την πράσινη οικονομία στην περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου πραγματοποίησαν οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ σε συνεργασία με τον Οικολογικό Άνεμο, τον συνδυασμό που στηρίζουν στις περιφερειακές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010.
Οι δύο πρώτες είχαν πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2010 στη Ρόδο και στην Κω αντίστοιχα με τη συμμετοχή αξιόλογων εισηγητών και του Χρήστου Δουλκερίδη – Ροδιακής καταγωγής υφυπουργό Στέγασης, Υπουργό-Πρόεδρο της γαλλόφωνης κυβέρνησης στις Βρυξέλλες, υπεύθυνο για θέματα Τουρισμού, Παιδείας και Προϋπολογισμού, βουλευτής των Βέλγων Οικολόγων Πράσινων. Στις εκδηλώσεις αυτές με θέμα «Μια βιώσιμη πολιτική για την οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνία στο Ν. Αιγαίο» άνοιξε μια σειρά παρόμοιων εκδηλώσεων με το ίδιο θέμα, αλλά και την απαραίτητη εξειδίκευση στις ανάγκες και στις προοπτικές ανάπτυξης του κάθε νησιού όπου πραγματοποιούνται.
Η τρίτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο νησί της Νάξου στις 9 Οκτωβρίου με θέμα “Βιώσιμη Ανάπτυξη στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου”, αναδεικνύοντας προοπτικές εφαρμογής μοντέλων ανάπτυξης, προσαρμοσμένων στα μεγάλα και μικρά νησιά του Αιγαίου.
Η προχθεσινή, τέταρτη κατά σειρά, εκδήλωση με θέμα “Οικονομική κρίση και πράσινες λύσεις για την οικονομία και την απασχόληση στο Ν. Αιγαίο. Η περίπτωση του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου” έλαβε χώρα στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην Ερμούπολη της Σύρου. Κατά τη διάρκειά της επιχειρήθηκε η ανάδειξη του ιδιαίτερα κρίσιμου για την τοπική οικονομία θέματος του ναυπηγείου του ΝΕΩΡΙΟΥ Σύρου μέσα από μια άλλη οπτική: την προσαρμογή της επιχείρησης στις νέες κοινωνικές και οικονομικές απαιτήσεις που πιθανά δείχνουν μόνο έναν δρόμο για την επιβίωσή της, αυτόν της στροφής της στην πράσινη επιχειρηματικότητα.
Τόσο οι εισηγητές (Γιάννης Στεφάνου – εκπρόσωπος επιχείρησης ΝΕΩΡΙΟΥ, Γεώργιος Πολυδούλης – πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου Ναυπηγείου Νεωρίου Σύρου, Αθανάσιος Βατίστας – Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, από τους συντάκτες έκθεσης για την κρίση στο ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο, Γεώργιος Μπενέτος – πρόεδρος Εμπορικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Γιάννης Ρούσσος – πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου Κυκλάδων) όσο και οι παρευρισκόμενοι – μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σύρου κ. Μήτσικας – συμφώνησαν στο βασικό συμπέρασμα της εκδήλωσης, δηλαδή στην ανάγκη προώθησης περιβαλλοντικά υπεύθυνων επενδύσεων και υποδομών, με τρόπο που θα εξασφαλίζει ότι τα οφέλη θα παραμένουν στην τοπική κοινωνία. Μέρος τουλάχιστον των υποδομών πρέπει να κατασκευαστεί τοπικά, ώστε να διατηρηθούν και να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας. Ο ναυπηγοεπισκευαστικός κλάδος και ιδιαίτερα το ΝΕΩΡΙΟ στη Σύρο μπορεί να αναλάβει μέρος αυτών των δραστηριοτήτων. Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου μπορεί να παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού όσο και διασφάλισης των αναγκαίων προγραμμάτων.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, ο οποίος πρότεινε μάλιστα να δημιουργηθεί μια συμμετοχική εταιρία – με τη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης, του Επιμελητηρίου, των εργαζομένων στο ΝΕΩΡΙΟ καθώς και της εταιρίας αλλά και των κατοίκων – που θα αναλάβει να προωθήσει τα σχέδια παραγωγής ενέργειας από πράσινες, ανανεώσιμες πηγές. Δεσμεύτηκε, επίσης, ότι ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ και οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ θα αξιοποιήσουν όλες τις επαφές τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να μεταφερθεί εμπειρία από ανάλογα σχήματα που λειτουργούν στην Δανία, τη Γερμανία και την Αυστρία.
Ακούστε όλες τις εισηγήσεις των συμμετεχόντων εδώ: http://wp.me/pZ7Bh-EO
Περισσότερα για τις εκδηλώσεις των Οικολόγων Πράσινων στο Νότιο Αιγαίο στο μπλογκ της ΤΠΚ Νάξου http://oikologoinaxou.wordpress.com και στο μπλογκ του Οικολογικού Ανέμου http://ecoanemos.wordpress.com.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια ακριβώς επειδή πιστεύουμε ότι το Νότιο Αιγαίο είναι ένας χώρος που μπορεί να επενδύσει στην πράσινη ανάπτυξη και να βρει διέξοδο από την κρίση με λύσεις απλές, οικολογικές, πράσινες, που θα δημιουργήσουν τοπική οικονομία και νέες θέσεις εργασίας και θα του ξαναδώσουν την εικόνα που του αξίζει στην ιστορία και τον πολιτισμό και που δεν είναι αυτή του προορισμού των καλοκαιρινών διακοπών μόνο.