1o Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για την Ανακύκλωση/Διαχείριση Απορριμμάτων – Σύνοψη τοποθετήσεων ομιλητών
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιανουαρίου μέσω διαδικτύου το 1ο Συνέδριο για την Ανακύκλωση στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΑΜΘ), που οργανώθηκε από την Περιφερειακή Οργάνωση των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και το Δίκτυο Οικολογικής Πληροφόρησης.
Στο συνέδριο έλαβαν μέρος εκπρόσωποι από σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας, φορείς, εκλεκτά μέλη των ΟΠ, καθώς και οργανώσεις πολιτών. Ακολουθεί σύνοψη των τοποθετήσεων των ομιλητών.
Μαρία Σπυράκη, ΝΔ
Μέχρι το 2030 στην ΕΕ θα δημιουργηθούν 700 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στον τομέα της ανακύκλωσης.
Τα επόμενα χρόνια στην ΕΕ θα γίνει τροποποίηση πολλών κανονισμών που έχουν σχέση με την ανακύκλωση θέτοντας μεγαλύτερους στόχους και ισχυρότερους περιορισμούς. Θέλουμε να πάμε σε μια οικονομία με μηδενικά απορρίμματα.
Η Ελλάδα διατηρεί στην Ευρώπη σχεδόν μόνιμα αρνητική δημοσιότητα της σε τομείς ανακύκλωσης και σχετικής προστασίας του περιβάλλοντος.
Πέτρος Κόκκαλης, ΣΥΡΙΖΑ
Ο μέσος ευρωπαίος πολίτης παράγει ετησίως 5 τόνους απορρίμματα.
Ακολουθούμε ένα αρπακτικό μοντέλο ανθρώπου – φύσης.
Πρέπει να μεταβούμε σε ένα μοντέλο όπου η έννοια της ιδιοκτησίας θα αντικατασταθεί από την έννοια της χρήσης. Ιδιαίτερα στο νερό, τα τρόφιμα, την ενέργεια και τις κατασκευές.
Ο σχεδιασμός προϊόντων θα πρέπει να είναι έτσι ώστε να λαμβάνεται υπόψη όλος ο κύκλος ζωής τους.
Να προάγουμε τις τοπικές ευρωπαϊκές Πράσινες Συμφωνίες.
Σωκράτης Φάμελλος, ΣΥΡΙΖΑ
Η διαχείριση απορριμμάτων συνδέει την παραγωγή με την κατανάλωση.
Θεωρητικά συμφωνούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και όλοι οι πολίτες, όμως στην πράξη αυτή η κοινή αποδοχή δεν εφαρμόζεται από καμία πλευρά.
Στην Ελλάδα, η πραγματική ανακύκλωση των πολιτών είναι στο 6% κ.β. και μαζί με την ανακύκλωση των επαγγελματιών, μεγάλων επιχειρήσεων, βιομηχανιών κλπ φτάνουμε μόλις στο 20%. Καθυστερεί ακόμη και η υποχρεωτική συλλογή σε 4 ρεύματα και επιπλέον τα οργανικά.
Τα απορρίμματα συμβάλουν στο Κλιματικό Αποτύπωμα της κοινωνίας μας.
Δήμοι, Ποιότητα Ζωής, Κυκλική Οικονομία, Οικονομικός Πλουραλισμός, Συλλογικά Εγχειρήματα, Κοινωνία της Αποκέντρωσης, Πράσινη Μετάβαση, Ανάκαμψη είναι έννοιες που συνδέονται με τη διαχείριση απορριμμάτων.
Η Ανακύκλωση χρειάζεται πολιτική ειλικρίνεια και πόρους.
Νίκος Χιωτάκης, Πρόεδρος ΕΟΑΝ
Χρειαζόμαστε μια εθνική πολιτική για την Ανακύκλωση.
Από το 2018 έως σήμερα τα έσοδα από το τέλος στην πλαστική σακούλα έφτασαν τα 20 εκ ευρώ. Στόχος του ΕΟΑΝ είναι η πλήρης κατάργηση της πλαστικής σακούλας μιας χρήσης.
Με 16 εργαζόμενους ο ΕΟΑΝ δεν μπορεί να φέρει σε πέρας το έργο του.
Παρόλα αυτά, ο ΕΟΑΝ θα εκδώσει σύντομα έναν Οδηγό Ανακύκλωσης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Στην Ελλάδα απορρίπτονται κάθε μέρα 1 εκατομμύριο ποτήρια καφέ μιας χρήσης.
Το 85% των απορριμμάτων που καταλήγουν στη θάλασσα είναι πλαστικά.
Γιώργος Δημαράς, Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ
Το 80% των απορριμμάτων στην Ελλάδα πάνε για ταφή. Γιατί έχουμε κολλήσει, ενώ συμφωνούμε όλοι;
Χρειάζεται κάτι παραπάνω από νόμους. Φταίει το μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης, η μικρή διάρκεια ζωής των προϊόντων. Χρειάζεται να αλλάξει μαζί με τον κυρίαρχο οικονομικό μοντέλο. Γενικά χρειάζονται μεγάλες αλλαγές σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, πρέπει να θίξουμε συμφέροντα να μην χαϊδεύουμε αυτιά. Καινούργιες πολιτικές και πόροι.
Κάθε 12,5 έτη προστίθενται 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι στον πλανήτη που παράγουν απορρίμματα.
Φίλιππος Αναστασιάδης, Δήμαρχος Δήμου Παγγαίου
Οι κυβερνήσεις νομοθετούν θεωρητικά, αλλά δεν δίνουν στην ΤΑ τα εργαλεία για να εφαρμόσουν τους νόμους και τα σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων. Άλλες φορές τα σχέδια είναι ανεφάρμοστα και καταστροφικά. Για παράδειγμα, εμείς με το νέο σχεδιασμό χρειάζεται να μεταφέρουμε τα απορρίμματα προς ανακύκλωση από την περιοχή του Στρυμόνα στην Ξάνθη, το κόστος γι αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Έχουμε φτάσει πλέον σε κόστος διαχείρισης απορριμμάτων που ξεπερνά τα 80 €/τόνο ενώ πριν 10 χρόνια αυτό ήταν στα 20 €/τόνο.
Εδώ και 4 χρόνια περιμένουμε την έγκριση για τη Μονάδα Κομποστοποίησης της περιοχής μας.
Κυβέρνηση και ΤΑ έπρεπε να συνεργαστούν πριν αποφασισθούν οι πολιτικές για την ανακύκλωση.
Κρίτων Αρσένης, ΜΕΡΑ 25
Περνάμε κατά καιρούς διάφορες κρίσεις που τις θεωρούμε σημαντικές, όμως η πρώτη και σπουδαιότερη κρίση είναι τα Απορρίμματα. Ότι και αν κοιτάξουμε γύρω μας σήμερα, είναι μελλοντικό σκουπίδι. Βρισκόμαστε σε κοινωνικά και υγειονομικά αδιέξοδα.
Υπάρχει έλλειψη της εκπαίδευσης των πολιτών για τη σωστή χρήση των κάδων ανακύκλωσης.
Τα ΣΔΙΤ είναι στην ουσία κρατική ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, από την ΕΕ έχουμε καταγγελίες για αυτήν τη μέθοδο εκτέλεσης έργων, αλλά εμείς τα εφαρμόζουμε στους περισσότερους δήμους της χώρας.
Δημήτρης Πολιτόπουλος, Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ
Αυτό που κάναμε και ως ΟΠ στην κυβέρνηση ήταν να βελτιώσουμε το υπάρχον σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, αυτό απέτυχε. Αυτή η γραμμή δεν μπορεί να συνεχισθεί.
Με 20 άτομα προσωπικό είναι βέβαιο ότι ο ΕΟΑΝ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Του χρόνου η ανακύκλωση στην Ελλάδα θα πέσει στο 15%.
Οι παραγωγοί δεν πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν, το κράτος αποτυχαίνει και δείχνει αναξιόπιστο, εν τέλει οι πολίτες αδιαφορούν για την ανακύκλωση.
Αλλά και μετά την ανακύκλωση τι? Αφού δεν έχουμε ως χώρα τις απαραίτητες δομές για να αξιοποιήσουμε – επαναχρησιμοποιήσουμε το προϊόν της ανακύκλωσης.
Αυτό που χρειάζεται να γίνει αρχικά είναι να μετατραπεί ο ΕΟΑΝ σε «Ανεξάρτητη Αρχή Διαχείρισης Αποβλήτων» με ανεξάρτητους πόρους που θα τους ανακατευθύνει απευθείας προς τους Δήμους. Μετά να κάνουμε ένα νέο Σχεδιασμό στη Διαχείριση Απορριμμάτων που να αναφέρεται στις μικρού μεγέθους μονάδες της Ελλάδας.
Μιχάλης Κριθαρίδης, ΜΕΡΑ 25
Γενικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο επί της ουσίας δεν γίνεται πραγματική χρηματοδό-τηση για θέματα ανακύκλωσης. Στην Ελλάδα, στη διαχείριση απορριμμάτων, επικρατεί δυστυχώς ένα κρατικοδίαιτο δίκτυο εργολάβων. Βιώνουμε και στον τομέα αυτό τη μνημονιακή υποτέλεια και την αποικιοκρατία.
Η καύση απορριμμάτων σε Βόλο και Θεσσαλονίκη είναι απαράδεκτη πρακτική διαχείρισης απορριμμάτων.
Χρήστος Ποτόλιας, ΚΚΕ, ΔΣ Δήμου Καβάλας
Όλες οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα λειτουργούν έτσι σαν να μη γνωρίζουν ότι εδώ κουμάντο κάνει η οικονομική ολιγαρχία. Στη διαχείριση απορριμμάτων γίνεται χορός εκατομμυρίων που βγαίνουν από τις τσέπες μας για να μπουν στις τσέπες των λίγων. Εφαρμόζουμε την αρχή «Ο ρυπαίνων πληρώνει» για όλους τους πολίτες εκτός από τους ισχυρούς και τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Δήμητρα Λυμπεροπούλου, ΟΠ, ΠΣ Περιφέρειας Πελοποννήσου
Η Πελοπόννησος είναι ένα κλασικό παράδειγμα κακής διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα. Δυστυχώς, όλα είναι αλυσίδα στην πολιτική των ψήφων.
Δεν έχουμε πια την πολυτέλεια ως κοινωνία να διατηρούμε αυτήν την απώλεια πόρων.
Κατερίνα Ανδρικοπούλου Σακοράφα, ΟΠ
Θα πρέπει να καταλάβουμε πως αν δεν αλλάξουμε το σύστημα που γίνεται η απόρριψη των αποβλήτων μας, τότε και πάλι θα βρισκόμαστε μπροστά σε αδιέξοδο.
Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως η εποχή της ευθύγραμμης οικονομίας βρίσκεται στη δύση και πως η κυκλική οικονομία που προσφέρει λύσεις στην επαναχρησιμοποίηση υπαρχόντων προϊόντων, μέσα από την αξιοποίηση των υλών τους, θα αποτελέσει όχι μόνο λύση για το περιβάλλον, αλλά και για την ίδια την οικονομία.
Δεν είναι τυχαίο που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαμορφώσει τo GREEN NEW DEAL μια μεγαλεπήβολη μεν, καινοτόμο δε πολιτική προσέγγιση που έχει στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στις θέσεις που εκφράζουν τα οικολογικά πράσινα κόμματα της Ευρώπης.
Νίκος Πουτσιάκας, ΟΠ
Τα νεοφιλελεύθερα μοντέλα διακυβέρνησης εφαρμόζονται και στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων.
Φαίη Τζανετουλάκου, Βόλος, Κίνημα κατά της Καύσης
Στο Βόλο συντελείται ένα περιβαλλοντικό σκάνδαλο με την καύση απορριμμάτων.
Μανώλης Βέμης, ΟΠ
Όσο αποτυχαίνει η επανάχρηση και η ανακύκλωση, τόσο βελτιώνεται η απόδοση της καύσης, αυτό δίνει κίνητρο στις μονάδες καύσης.
Το Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων δεν δουλεύει, το κράτος αδρανεί, Πράσινα Σημεία δεν υπάρχουν, οι Δήμοι δεν συνεργάζονται. Προφανώς χρειάζεται ένα εξαρχής καινούργιο Σχέδιο.
Γιώργος Κυριακού, Κομοτηνή
Ότι δεν ανακυκλώνεται, τελικά επιβαρύνει την υγεία μας.
Είτε το σχέδιο είναι αποτυχημένο, είτε είναι σωστό αλλά δεν εφαρμόζεται, το αποτέλεσμα είναι ένα : στην ανακύκλωση έχουμε αποτύχει.
Γρηγόρης Μαλτέζος, ΟΠ Αττική
Ο μπλε κάδος δεν είναι ανακύκλωση, είναι απορρίμματα. Στην Ελλάδα επικρατεί η «μαφία των σκουπιδιών». Να γίνουμε ως ΟΠ οι ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ.
Όλγα Στεφανή, Οργ. Γραμματέας ΟΠ
Για τους πολίτες χρειάζεται ενημέρωση, εκπαίδευση, διαλογή στην πηγή. Για την ΤΑ χρειάζεται επεξεργασία των υλικών σε μονάδες υποδοχής. Στην κοινωνία χρειάζεται αλλαγή στη συνείδηση των εννοιών, οι λέξεις «απορρίμματα» ή «σκουπίδια» αδικούν τα μεγάλης αξίας υλικά που προκύπτουν μετά το τέλος χρήσης τους.
Έλενα Μπότση, Συνεκπρόσωπος ΟΠ
Στο θέμα της ανακύκλωσης, στην Ελλάδα οι πολίτες είναι πιο μπροστά από το κράτος.
Η έρευνα ίσως μας δώσει απαντήσεις σε θέματα που μας ταλαιπωρούν.
Γιώργος Παπαδάκης, ΟΠ Χανιά
Από τη δεκαετία του 1980 δημιουργήσαμε στα Χανιά με πρωτοβουλία πολιτών μονάδα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, συγκέντρωνε απορρίμματα και οργανικά και τα επανα-προωθούσε μετά από επεξεργασία στους δημότες της πόλης. Αργότερα ο δήμος ενστερνίσθηκε αυτήν τη δράση.
Τώρα σχεδιάζεται να γίνει στο Ηράκλειο ένα μεγάλο εργοστάσιο καύσης για όλη την Κρήτη. Οπισθοδρομούμε.
Ευάγγελος Αρκάς, Αστροφυσικός, Εξωτερικό
Θα περίμενα να υπάρχουν εδώ σήμερα και ειδικοί επιστήμονες και να προτείνουν λύσεις που να εφαρμόζονται στο ελληνικό περιβάλλον. Υπάρχει ηττοπάθεια στην Ελληνική Κοινωνία
Γιάννης Μάλλιος
Δεν υπάρχουν άλλες παρεμβάσεις. Σας ευχαριστώ πολύ για τη συμμετοχή σας στο 1ο Συνέδριο Ανακύκλωσης της ΑΜΘ.