7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΛΥΣΕΙΣ
- Πειρατεία στην ψήφο των πολιτών το «δημοψήφισμα»
- Ούτε χειραγώγηση της οργής μας, ούτε εκμετάλλευση της υπομονής μας
- Η αυτοδιοίκηση θα κληθεί να δώσει μάχες για τα συλλογικά αγαθά
- 14 σημεία για την κρίση, την αυτοδιοίκηση και τις πολιτικές εξελίξεις, από τους Οικολόγους Πράσινους, στη διακαναλική τους συνέντευξη
Τη δέσμευσή τους σε μια πολιτική που να αφήνει χώρο και στην τοπική διάσταση, επιβεβαίωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησαν σήμερα στα γραφεία τους. Χαρακτηρίζοντας «πειρατεία στην ψήφο των πολιτών» την απόπειρα να μετατραπούν οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου σε πλασματικό δημοψήφισμα για το Μνημόνιο, τόνισαν ότι η χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος δεν πρέπει να περάσει και στην αυτοδιοίκηση.
Οι θέσεις των Οικολόγων Πράσινων για την αυτοδιοίκηση, την κρίση και τις πολιτικές εξελίξεις, συνοψίστηκαν σε 14 σημεία που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι Τύπου Ελεάννα Ιωαννίδου και Γιάννης Παρασκευόπουλος:
«Οι πολίτες είναι εύλογα μοιρασμένοι ανάμεσα στην οργή για όσα μας έχουν συμβεί και στην αγωνία να αποφύγουμε τα χειρότερα», τόνισε ο Γιάννης Παρασκευόπουλος. «Η επιλογή να προβληθούν οι τοπικές εκλογές ως πλασματικό δημοψήφισμα για το Μνημόνιο, αποτελεί πειρατεία στην ψήφο των πολιτών για την αυτοδιοίκηση. Το ίδιο ισχύει και για τις αντίστοιχες επιλογές της Ν.Δ. και της Αριστεράς. Ουσιαστικά το πολιτικό σύστημα επιχειρεί να θέσει ως δίλημμα στους πολίτες, να διαλέξουν είτε τη χειραγώγηση της οργής τους είτε την εκμετάλλευση της υπομονής τους.
Η κοινωνία δε χρωστά τίποτε από τα δύο σε ένα πολιτικό σύστημα που έχει ήδη χρεοκοπήσει. Αν θέλει ο πρωθυπουργός βουλευτικές εκλογές μπορεί να τις κάνει, αν θέλει δημοψήφισμα ας το προκηρύξει. Αυτό που δε δεχόμαστε, είναι να χειροτερέψει κι άλλο η ζωή μας: γιατί αυτό θα συμβεί αν αναθέσουμε για 3,5 χρόνια τη διοίκηση των δήμων και των περιφερειών, του πιο κοντινού στους πολίτες θεσμού, σε ανθρώπους που θα έχουν εκλεγεί στο περιθώριο μιας άλλης συζήτησης. Είμαστε αντίθετοι όχι μόνο στο μνημόνιο, αλλά και στη φιλοσοφία του. Επισημαίνουμε όμως ότι η συζήτηση για το Μνημόνιο συχνά γίνεται σε θολά νερά.
Για το 2ο γύρο, οι αποφάσεις μας θα παρθούν αποκεντρωμένα, σε επίπεδο δήμου και περιφέρειας. Όπου δοθεί υποστήριξη, κριτήριο θα είναι οι τοπικές μάχες που πρέπει να δοθούν και η ενδεχόμενη ανάγκη να αποτραπεί η εκλογή ψηφοδελτίων με πολύ αρνητικά δείγματα γραφής».
«Για μας η αυτοδιοίκηση δε μπορεί να είναι δεύτερη προτεραιότητα», υπογράμμισε η Ελεάννα Ιωαννίδου.«Θέλουμε μια πολιτική που να αφήνει χώρο και στην τοπική διάσταση. Οι συνεργασίες μας είναι ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ. Στις περιφέρειες, όπου το κεντρικό πολιτικό στίγμα είναι πιο έντονο, κρατήσαμε αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ αλλά και από τη Ν.Δ.
Τα ζητήματα της κρίσης συνδέονται άμεσα και με την τοπική διάσταση. Προωθούμε λοιπόν βιώσιμες τοπικές απαντήσεις απέναντι στην κρίση και στα μέτρα. Δε δεχόμαστε το μνημόνιο να είναι άλλοθι για ανικανότητα, αδράνεια και αδιαφανή διαχείριση.
Εκτίμησή μας είναι ότι το επόμενο διάστημα η πίεση θα μεταφερθεί κυρίως στα συλλογικά αγαθά. Δήμοι και περιφέρειες θα κληθούν να δώσουν τοπικές μάχες σε μέτωπα απτά και συγκεκριμένα. Για να κερδηθούν τέτοιες μάχες δεν αρκεί η ρητορική κατά του μνημονίου: χρειάζονται συγκροτημένες προγραμματικές δεσμεύσεις, ικανότητα να οικοδομείς ευρύτερες συναινέσεις σε τοπικό επίπεδο, καθώς και νέες, εναλλακτικές προσεγγίσεις.
Βιώσιμες τοπικές απαντήσεις και υπεράσπιση συλλογικών αγαθών σε τοπικό επίπεδο, αποτελούν για μας μέρος μιας συνολικότερης προοπτικής: να οικοδομήσουμε ένα ΝΕΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ, στηριγμένο λιγότερο στην αγοραστική δύναμη και περισσότερο στη συνεργασία των πολιτών, στα συλλογικά αγαθά, την ποιότητα ζωής ως δικαίωμα για όλους».
14 ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ, ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
- Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι και κοινωνική και περιβαλλοντική. Ταυτόχρονα σηματοδοτεί τη χρεοκοπία ολόκληρου του πολιτικού συστήματος. Χωρίς σχέδιο για ταυτόχρονη διέξοδο από όλες αυτές τις όψεις, απλώς ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ.
- Οι πολίτες είναι εύλογα μοιρασμένοι ανάμεσα στην οργή για όσα μας έχουν συμβεί και στην αγωνία να αποφύγουμε τα χειρότερα. Η αγωνία αυτή αρκετές φορές εκφράζεται ως στάση αναμονής, υπομονή ή και εκβιασμένη ανοχή.
- Η επιλογή του πρωθυπουργού να προβάλει τις τοπικές εκλογές ως πλασματικό δημοψήφισμα για το Μνημόνιο, αποτελεί πειρατεία στην ψήφο των πολιτών για την αυτοδιοίκηση. Το ίδιο ισχύει και για τις αντίστοιχες επιλογές της Ν.Δ. και της Αριστεράς.
- Ουσιαστικά το πολιτικό σύστημα επιχειρεί να θέσει ως δίλημμα στους πολίτες, να διαλέξουν είτε τη χειραγώγηση της οργής τους είτε την εκμετάλλευση της υπομονής τους. Θεωρούμε ότι η κοινωνία δε χρωστά τίποτε από τα δύο σε ένα πολιτικό σύστημα που έχει ήδη χρεοκοπήσει.
- Στην πρόκληση του πρωθυπουργού απαντάμε: αν θέλει βουλευτικές εκλογές μπορεί να τις κάνει, αν θέλει δημοψήφισμα ας το οργανώσει. Αν θέλει, μπορεί και να αποσυρθεί μέσω εκλογών όπως ο κ. Καραμανλής, φορτώνοντας τα χειρότερα στο διάδοχό του. Αυτό που δε δεχόμαστε, είναι να χειροτερέψει κι άλλο η ζωή μας: γιατί αυτό θα συμβεί αν αναθέσουμε για 3,5 χρόνια τη διοίκηση των δήμων και των περιφερειών, του πιο κοντινού στους πολίτες θεσμού, σε ανθρώπους που θα έχουν εκλεγεί στο περιθώριο ενός δημοψηφίσματος.
- Είμαστε αντίθετοι όχι μόνο στο μνημόνιο, αλλά και στη φιλοσοφία του. Τέτοιες συνταγές του Δ.Ν.Τ. έχουν εφαρμοστεί σε δεκάδες χώρες, με αρνητικά αποτελέσματα σχεδόν παντού. Ως κοινωνία χρωστάμε στον εαυτό μας σοβαρές αλλαγές σε θέματα διαφάνειας, κανόνων του παιχνιδιού και προσανατολισμού της οικονομίας. Τις προτάσεις μας για μια τέτοια εναλλακτική λύση, τις έχουμε καταθέσει δημόσια από την αρχή.
- Όμως τα μέτρα του μνημονίου δεν κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση: αντιπροσωπεύουν για μας ένα υπέρμετρο τίμημα με άδικη κατανομή και με εξαιρετικά αμφίβολο αποτέλεσμα. ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΡΙΖΙΚΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΚΡΙΣΗ. Δε νοσταλγούμε τα αδιέξοδα της εποχής πριν το μνημόνιο, ούτε αμνηστεύουμε όσους και όσα μας οδήγησαν σε αυτό.
- Η συζήτηση για το Μνημόνιο συχνά γίνεται σε θολά νερά. Το ΟΧΙ της Ν.Δ. ουσιαστικά πλειοδοτεί στους στόχους του Μνημονίου, συντομεύοντας το χρόνο προσαρμογής με μοχλό τη δημόσια περιουσία (ουσιαστικά δηλαδή με τίμημα που θα χρεωθεί και στις επόμενες γενιές). Σε αντίστοιχα αποτελέσματα καταλήγει και η θέση μέρους της Αριστεράς για άμεση στάση πληρωμών, που θα απαιτούσε ακόμη πιο οδυνηρές περικοπές, αφού εξακολουθούμε να δανειζόμαστε περισσότερα από όσα πληρώνουμε στους δανειστές μας.
- Για τους Οικολόγους Πράσινους, βασική θέση είναι ότι Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ. Θέλουμε μια πολιτική που να αφήνει χώρο και στην τοπική διάσταση, στην κοινότητα. Για το λόγο αυτό, οι συνεργασίες μας είναι ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ, ιδιαίτερα στους δήμους, όπου η τοπική διάσταση είναι εντονότερη.
- Στις περιφερειακές εκλογές, όπου το κεντρικό πολιτικό στίγμα είναι πιο έντονο, κρατήσαμε αποστάσεις από τους εκπροσώπους του δικομματισμού, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Από τις περιφερειακές συνεργασίες που αρχικά συμφωνήσαμε, επιβίωσαν μόνο εκείνες όπου είχαμε δεχθεί επικεφαλής από άλλα πλευρά. Όπου, με την αντίστοιχη προγραμματική δέσμευση, είχε συμφωνηθεί επικεφαλής από τους Οικολόγους Πράσινους ή ανένταχτος, οι εταίροι μας τελικά αποσύρθηκαν λίγες εβδομάδες πριν το κλείσιμο των ψηφοδελτίων.
- Τα ζητήματα όμως της κρίσης συνδέονται άμεσα και με την τοπική διάσταση. Προωθούμε βιώσιμες τοπικές απαντήσεις απέναντι στην κρίση και στα μέτρα: προτεραιότητα στα συλλογικά αγαθά με άμεσο οικονομικό όφελος για όλους, νέα ιεράρχηση στην κατανομή των περιορισμένων πια πόρων. Κυρίως όμως θεσμούς παράλληλης κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, όπως συνεταιρισμούς παραγωγών-καταναλωτών, που ενισχύουν τις δομές της τοπικής οικονομίας, ή τράπεζες χρόνου, που, αντιμετωπίζοντας ισάξια το χρόνο του επιστήμονα και του χειρονάκτη, στηρίζουν την κοινωνική συνοχή. Μία πρόταση εναλλακτικής οικονομίας που θα λειτουργήσει ως τοπικό δίχτυ ασφαλείας. Παράλληλα προωθούμε την τοπικοποίηση της παραγωγής ενέργειας, που θα δημιουργήσει νέες πράσινες θέσεις εργασίας και την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, για να μην πληρώνουμε πρόστιμα από πόρους που μπορούν να διατεθούν αλλού. Στην τοπική αυτοδιοίκηση έχουμε δώσει μάχες για τη διαφάνεια. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, ξεπερνώντας στην πράξη το έλλειμμα δημοκρατίας του «Καλλικράτη». Δε δεχόμαστε το μνημόνιο να είναι άλλοθι για ανικανότητα, αδράνεια και αδιαφανή διαχείριση.
- Εκτίμησή μας είναι ότι το επόμενο διάστημα η πίεση θα μεταφερθεί κυρίως στα συλλογικά αγαθά. Δήμοι και περιφέρειες θα κληθούν να δώσουν τοπικές μάχες σε μέτωπα απτά και συγκεκριμένα: Θα προσβάλλουν στα δικαστήρια τις αντισυνταγματικές διατάξεις του fasttrack, όταν επιχειρηθεί η εφαρμογή τους; Θα υπερασπιστούν τους δημόσιους χώρους που θα απειληθούν με εκποίηση ή αλλαγή χρήσης, όπως τα παλιά στρατόπεδα ή το Ελληνικό; Θα δεσμευτούν να υπερασπιστούν το σιδηρόδρομο στις περιοχές τους και να αποκλείσουν κάθε αλλαγή χρήσης στις υποδομές του; Θα προστατεύσουν το νερό που πίνουμε και τον αέρα που αναπνέουμε; Για να κερδηθούν τέτοιες μάχες δεν αρκεί η ρητορική κατά του μνημονίου: χρειάζονται συγκροτημένες προγραμματικές δεσμεύσεις, οικοδόμηση ευρύτερων συναινέσεων σε τοπικό επίπεδο και νέες, εναλλακτικές προσεγγίσεις.
- Βιώσιμες τοπικές απαντήσεις και υπεράσπιση συλλογικών αγαθών σε τοπικό επίπεδο, αποτελούν για μας μέρος μιας συνολικότερης προοπτικής: ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΜΕ ΣΤΗ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ, να οικοδομήσουμε ένα ΝΕΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ, στηριγμένο λιγότερο στην αγοραστική δύναμη και περισσότερο στη συνεργασία των ανθρώπων, στα συλλογικά αγαθά, την ποιότητα ζωής ως δικαίωμα για όλους.
- Για να μην έχουμε μία τοπική αυτοδιοίκηση αντίγραφο το χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος, οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουμε προτάσεις για λύσεις: λύσεις τοπικές, εφικτές και βιώσιμες. Λύσεις για τη ζωή μας.
Δείτε εδώ τις προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων για διέξοδο από την κρίση
Δείτε εδώ τους συνδυασμούς που στηρίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι στους δήμους και τις περιφέρειες.