Βιοποικιλότητα, Γεωργία, Κτηνοτροφία, Αλιεία, Τρόφιμα, Δάση
Γεωργία και Κτηνοτροφία
Η περιβαλλοντική αειφορία δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη. Η Κλιματική αλλαγή, η καταστροφή της φύσης και η κατάχρηση των πόρων απειλούν τα θεμέλια της ανθρωπιάς, της ευημερίας, του πλούτου αλλά και της ασφάλειας μας. Με την μειωμένη βιοποικιλότητα, τη ρυπασμένη ατμόσφαιρα και την εντεινόμενη κλιματική κρίση, η Ευρώπη πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα και να επιταχύνει τις δράσεις της σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα σ΄ αυτούς της αγροτικής παραγωγής και της παραγωγής τροφίμων. Έχουμε την υποχρέωση να διατηρήσουμε το περιβάλλον για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές, τα παιδιά και οι νέοι να κληρονομήσουν ένα καθαρό και ασφαλή πλανήτη.
Θέλουμε η Ευρώπη να οδηγήσει τον κόσμο σε βιώσιμες κοινωνίες, μέσα από ισορροπημένες και δίκαιες διαδικασίες. Οι προτάσεις της οικολογικής οικονομίας μας δίνουν τώρα την ιστορική ευκαιρία για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας ταυτόχρονα με την βελτίωση της ποιότητα ζωής για όλους.
Η ανθρώπινη εξέλιξη μπορεί να συμβεί μόνο μέσα στα πλανητικά όρια.
Υπάρχει μια παροιμία που λέει «πες μου τι τρως για να σου πω ποιος είσαι».
Ο τρόπος που παράγουμε και καταναλώνουμε τρόφιμα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία, το περιβάλλον και τα ζώα με τα οποία συμβιώνουμε. Θέλουμε να μεταρρυθμίσουμε την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρώπης (ΚΑΠ), ώστε να μεταβούμε από τη βιομηχανική γεωργία και τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ) σε βιώσιμες μορφές γεωργίας, όπως οι βιολογικές και αγροοικολογικές λύσεις. Η βιώσιμη γεωργία συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών, στην διάσωση των μελισσών, σε εύφορα εδάφη, στην αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών και στην προστασία της ποιότητας των τροφίμων μας.
Θέλουμε να ανακατευθύνουμε τις γεωργικές επιδοτήσεις προς τη βιώσιμη γεωργία, και αυτές να καταβάλλονται με δίκαιες και αποτελεσματικές προϋποθέσεις. Επιβλαβή φυτοφάρμακα, όπως πχ το glyphosate, θα πρέπει να απαγορευτούν. Οι εμπορικοί κανόνες θα πρέπει να επιτρέπουν στα κράτη-μέλη να επιβραβεύουν τους εγχώριους παραγωγούς καθαρών τροφίμων για το πρόσθετο κόστος που έχουν ακολουθώντας υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα που προστατεύουν τα οικοσυστήματα και τη δημόσια υγεία.
Τα ζώα είναι συνοδοιπόροι μας στη γη και έχουν το δικαίωμα να ζουν χωρίς κακοποίηση. Θα πρέπει να εγγυηθούμε το δικαίωμα στη φυσική συμπεριφορά των εκτρεφόμενων ζώων. Το δημόσιο χρήμα δεν πρέπει να επιδοτεί την βιομηχανική κτηνοτροφία.
Είμαστε γνωστοί για τη συνέπειά μας στην προστασία των ζώων. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι ευρωβουλευτές μας είναι στην πρώτη γραμμή των κινήσεων για την καθιέρωση υψηλότερων προτύπων ευημερίας σε όλα τα αισθανόμενα όντα.
Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι έχουν αγωνιστεί και θα συνεχίσουν να αγωνίζονται να εφαρμοσθεί επιτέλους η νομοθεσία της ΕΕ κατά των πειραμάτων σε ζώα.
Περισσότερα ψάρια στις θάλασσες
Μια επιτυχία των Ευρωπαίων Πράσινων ήταν η γενική αποδοχή και εφαρμογή μιας πιο βιώσιμης Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Σταμάτησε η τακτική της ρίψης των ανεπιθύμητων ιχθύων στη θάλασσα, μια απερίγραπτη σπατάλη τροφίμων και εισοδημάτων με ταυτόχρονη υποβάθμιση των θαλασσών. Πλέον έγινε καλύτερη η διαχείριση των ιχθυοαποθεμάτων και ρυθμίστηκε προς τη βιώσιμη κατεύθυνση η παραγωγή του ευρωπαϊκού αλιευτικού στόλου. Επιβλήθηκε η ιχνηλάτηση των αλιευμάτων και πλέον οι καταναλωτές είναι σε θέση να δουν, όχι μόνο την προέλευση των ψαριών αλλά και τον τρόπο αλιείας τους. Μικρές επιτυχίες του οικολογικού κινήματος που δείχνουν ότι η συλλογική και επίμονη προσπάθεια φέρνει αποτέλεσμα. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για καλύτερο έλεγχο των εντατικοποιημένων ιχθυοκαλλιεργειών, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ρυπογόνες, όπως επίσης και για δικαιότερη μεταχείριση των μικρής κλίμακας, τοπικών αλιειών, εντός και εκτός Ευρώπης.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει σαφές μερίδιο ευθύνης για την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ και τις έως τώρα αποτυχημένες προσπάθειες μεταρρύθμισής της προς την κατεύθυνση ενός βιώσιμου, μη ρυπογόνου μοντέλου γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης. Χρειαζόμαστε την καθιέρωση μιας ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής που να επιφέρει πιο δίκαιη κατανομή των δημόσιων πόρων, που να ενισχύει τους αγρότες, την τοπική παραγωγή και το τοπικό εμπόριο, τη φυσική – βιολογική παραγωγή αγροτικών προϊόντων, που θα απελευθερώνει τους σπόρους και θα υποστηρίζει τη βιοποικιλότητα στη γεωργία.
Εν τέλει, πρέπει να κάνουμε γενικά την καλλιέργεια και την εκτροφή φιλική προς το περιβάλλον, βιώσιμη και ηθική.
Τρόφιμα
Η διατροφική μας αλυσίδα είναι δυσλειτουργική. Η βιομηχανική γεωργία, με βάση τα φυτοφάρμακα, τις μονοκαλλιέργειες και τα αντιβιοτικά, ευδοκιμεί την ώρα που η υγείας μας και το περιβάλλον υποβαθμίζονται. Συνεχή διατροφικά σκάνδαλα έχουν προκαλέσει δικαιολογημένα ανασφάλεια στους καταναλωτές για το τι τρώμε και για το πώς παράγεται η τροφή μας. Καταναλώνουμε όλο και περισσότερο «σκουπίδια», επιβαρυμένα με προστιθέμενα άλατα και σάκχαρα. Ως αποτέλεσμα έχουμε τα γνωστά αυξημένα επίπεδα παχυσαρκίας και αύξηση του ποσοστού καρδιακών νόσων, διαβήτη και καρκίνου στην Ευρώπη.
Η μετατροπή των καλλιεργειών τροφίμων σε καλλιέργειες καυσίμων, σε συνδυασμό με την οικονομική κερδοσκοπία στα βασικά είδη διατροφής, αυξάνει τις τιμές των τροφίμων και οδηγεί σε πείνα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού του πλανήτη.
Χρειάζεται πραγματικά μια επανάσταση στον τομέα των τροφίμων για να αλλάξουν τα πράγματα. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θέλουμε να προωθήσουμε τη βιώσιμη, υγιή, εύγευστη, ποικίλη και ηθική τροφή που δεν στηρίζεται στην παραπλανητική εμφάνιση των τροφίμων στα ράφια των σούπερ μάρκετ αλλά στην πραγματική τους διατροφική αξία. Αυτό σημαίνει ενθάρρυνση των τοπικών κύκλων παραγωγής, της βιολογικής γεωργίας και των προϊόντων δίκαιου εμπορίου από τις αναπτυσσόμενες χώρες. Με την Ευρώπη να πετάει 90 εκατομμύρια τόνους τροφής ετησίως, χρειάζεται επίσης δράση για να μειωθεί η σπατάλη στα τρόφιμα.
Για να κάνουν τις σωστές επιλογές, οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν τι περιέχει το φαγητό τους, από πού προέρχεται και πώς έχει παραχθεί, επομένως χρειάζεται η καθιέρωση συστημάτων ιχνηλάτησης των τροφίμων.
Θέλουμε να μειώσουμε την κατανάλωση κρέατος υπέρ της υγιεινής, πιο βιώσιμης φυτικής διατροφής που επίσης συμβάλλει στην αποτροπή του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Το σύνθημά μας είναι: παραγωγή καλής ποιότητας τροφίμων, τοπικών, χωρίς μεταλλαγμένα και φυτοφάρμακα, καλλιέργειες χωρίς κακομεταχείριση στα ζώα.
9.4.Οι Αναλυτικότερες προτάσεις για βιοποικιλότητα, γεωργία -κτηνοτροφία, αλιεία, τρόφιμα, δάση
– Οι Οικολόγοι Πράσινοι ήμασταν και είμαστε σταθερά αντίθετοι προς τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ) σε τρόφιμα και καλλιέργειες, και υποστηρίζουμε μια Ευρώπη ελεύθερη από καλλιέργεια και εισαγωγές ΓΤΟ, ακόμη και για προϊόντα που προορίζονται για ζωοτροφές.
– Τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων να στηρίζουν στο μέλλον μόνο την υγιεινή παραγωγή τροφίμων για τους ευρωπαίους πολίτες αντί να επιδοτούν τη βιομηχανία μονοκαλλιεργειών με ΓΤΟ, Γλυφοσάτη και Φυτοφάρμακα. Άμεση απαγόρευση των καρκινογόνων ζιζανιοκτόνων με βάση την γλυφοσάτη και άλλων επικίνδυνων χημικών φυτοφαρμάκων
– Η απώλεια της βιοποικιλότητας και η υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων έχει ως παρενέργεια την καταστροφή των οικοβιότοπων και τη μαζική μείωση των μελισσών και άλλων πληθυσμών εντόμων και την απομείωση της φυσικής αλυσίδας της επικονίασης. Αν θέλουμε υγιή τοπικά φρούτα και λαχανικά, πρέπει λάβουμε όλα τα μέτρα που θα βοηθήσουν να ανακάμψουν οι πληθυσμοί των μελισσών.
– Είμαστε αντίθετοι με την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των σπόρων και του φυτικού υλικού στους κανόνες της ΕΕ σχετικά με τους σπόρους. Εμείς θα συνεχίσουμε την εκστρατεία μας για τη δίκαιη και απεριόριστη πρόσβαση στο υλικό αναπαραγωγής των φυτών, τασσόμενοι ενάντια στην αποκλειστικά δικαιώματα των ευρεσιτεχνιών σε φυτά και ζώα.
– Είμαστε αντίθετοι στα ευρωπαϊκά γεωργικά προϊόντα που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ (φτιαχτές χαμηλές τιμές προϊόντων με στόχο την τοπική καταστροφή της αγροτικής παραγωγής) στην παγκόσμια αγορά και που καταστρέφουν την τοπική παραγωγή τροφίμων σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες.
– Το ποσό των αγροτικών ενισχύσεων θα πρέπει να εξαρτάται από το κατά πόσο οι συγκεκριμένες καλλιέργειες και εκτροφές προστατεύουν το κλίμα, το έδαφος και το νερό, επενδύουν στην καλή μεταχείριση των ζώων, προστατεύουν τη βιοποικιλότητα και αποφεύγουν τη χρήση ΓΤΟ.
– Θέλουμε δίκαιες τιμές προϊόντων για τους αγρότες στις κύριες αγροτικές περιοχές και όχι εξυπηρέτηση της κερδοφορίας λίγων πολυεθνικών με τεράστια έσοδα.
– Χρειάζεται να αυξηθεί η γονιμότητα του εδάφους και να εξαλειφθούν οι επιδοτήσεις στις εξαγωγές. Να απομακρυνθούμε από τη βιομηχανική γεωργία.
– Πρέπει να σταματήσει άμεσα η αστική εξάπλωση, ώστε να προστατευτεί η καλλιεργήσιμη γη.
– Ζητάμε η μη βιώσιμη και παράνομη υλοτομία να παρακολουθείται καλύτερα και οι κυρώσεις να είναι αυστηρότερες, τόσο εντός της ΕΕ όσο και στις περιπτώσεις που γίνονται εισαγωγές προϊόντων για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες ότι η παραγωγή τους βασίζεται σε αποψιλώσεις δασών.
– Η αλιεία στην Ευρώπη πρέπει να πραγματοποιείται με γνώμονα τα «όρια αειφορίας», επιτρέποντας την αποκατάσταση των αλιευτικών αποθεμάτων. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να εφαρμόζουν περιόδους διακοπής της αλιείας, ώστε να μπορούν να ανακάμπτουν τα ιχθυοαποθέματα.
– Η παράνομη αλιεία οφείλει να σταματήσει και για τα εισαγόμενα ψάρια θα πρέπει να πληρούνται τα ευρωπαϊκά πρότυπα προστασίας. Πρέπει να σταματήσει η αλιεία με συρόμενα εργαλεία βυθού σε βαθιά ύδατα, και γενικότερα να περιοριστούν οι επιδράσεις αυτών των τρόπων αλιείας στα οικοσυστήματα.
– Να εφαρμόσουμε αειφόρες πολιτικές για την παράκτια αλιεία και απαγόρευση των μεγάλων μέσων καταστροφικής αλιείας στη Μεσόγειο.
– Ζητάμε την απαγόρευση της εκτροφής γουνοφόρων ζώων, την παύση μεταφοράς ζώντων ζώων σε μεγάλες αποστάσεις, της μαζικής αναπαραγωγικής σκληρότητας και των βασανιστηρίων καθώς και τα πειράματα σε ζώα.
– Σε διεθνές επίπεδο, η ΕΕ πρέπει να γίνει πιο ενεργή σε θέματα καταπολέμησης της εμπορίας άγριων ζώων, στην προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών και στην εμπορία προϊόντων που εξάγονται από τις φώκιες.
Προτάσεις μας για την Ελλάδα:
– Νέος σχεδιασμός για Βιώσιμη Παράκτια Αλιεία –Περιορισμός αλιείας με συρόμενα μέσα.
– Απαγόρευση με νομοθετική πράξη των μεταλλαγμένων, των καρκινογόνων ζιζανιοκτόνων με βάση την γλυφοσάτη και άλλων επικίνδυνων χημικών φυτοφαρμάκων.
– Για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις ζητάμε να ολοκληρωθούν οι πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ κατά την περίοδο άσκησης καθηκόντων του οικολόγου αναπληρωτή υπουργού, δηλαδή: να αναρτηθεί το σύνολο των δασικών χαρτών στην Αττική, να προχωρήσουν οι διαδικασίες με τις «οικιστικές πυκνώσεις», να γίνει νέος νόμος για τους Δασικούς Συνεταιρισμούς, να ολοκληρωθεί η «Εθνική Στρατηγική για τα Δάση», να δημιουργηθεί το «Σώμα Φύλαξης Φυσικού Περιβάλλοντος» με ενοποίηση των δασοφυλάκων και αγροφυλάκων της Δασικής Υπηρεσίας, των φυλάκων προστατευόμενων περιοχών και της ιδιωτικής θηροφυλακής.
– Ζητάμε άμεση συμβασιοποίηση και χρηματοδότηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης καθώς και ολοκλήρωση των νέων προδιαγραφών για τις Διαχειριστικές Μελέτες Δασών, αναδιάρθρωση της δασοπυρόσβεσης με στροφή από τα μέσα στον άνθρωπο και την βιοοικονομία, με ενεργό συμμετοχή πυροσβεστών και της δασικής υπηρεσίας στην πρόληψη πυρκαγιών τον χειμώνα, με καθαρισμούς εγκαταλειμμένων καλλιεργειών και βοσκοτόπων, εφαρμογή προδιαγεγραμμένης καύσης, ασκήσεις ετοιμότητας, εφαρμογή σχεδίων πυροπροστασίας, σεμινάρια κτλ.