Θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα – Κοινωνική προστασία
Ανθρώπινα δικαιώματα
Πρέπει να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας που απορρέουν από το ευρωπαϊκό όραμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό συνεπάγεται ισχυρή δέσμευση στις αρχές του ανθρωπισμού, της αμεροληψίας, της ανεξαρτησίας και της ουδετερότητας.
Η ΕΕ πρέπει να υπερασπιστεί πιο σθεναρά το κράτος δικαίου, την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικοοικονομικών, οικονομικών, περιβαλλοντικών δικαιωμάτων εντός και εκτός των συνόρων της.
Η ισότητα των φύλων βρίσκεται στο επίκεντρο των Πράσινων πολιτικών.
Θέλουμε να ενισχύσουμε τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της καθιέρωσης δωρεάν αντισύλληψης που να είναι προσβάσιμη σε όλους.
Η Ευρώπη πρέπει να καταπολεμήσει την έμφυλη βία, όπως ορίζεται στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.
Είμαστε αποφασισμένοι να εξασφαλίσουμε ίση αμοιβή για ίση εργασία. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να εφαρμόσουν τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ως ζήτημα προτεραιότητας.
Θέλουμε επίσης όλες οι πολιτικές και οι υπηρεσίες να αναγνωρίσουν την πραγματική πολυμορφία των Ευρωπαίων. Δεν μπορούμε να δεχτούμε διακρίσεις με βάση το φύλο ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό, το χρώμα την εθνότητα ή την θρησκεία. Οι πολιτικές για τα ίσα δικαιώματα, την αναγνώριση και την προώθηση της ποικιλομορφίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να αποτελούν παράδειγμα για τους πολίτες και όλα τα κράτη μέλη.
Το πεδίο εφαρμογής του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων θα πρέπει να επεκταθεί, ώστε να εφαρμόζεται άμεσα σε όλες τις περιοχές και τα κράτη μέλη, και να ενισχυθεί η δυνατότητα αποτελεσματικής προστασίας στους μεμονωμένους πολίτες.
Οι πολίτες και οργανώσεις θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όταν θίγονται άμεσα από παραβίαση κράτους μέλους ή οργάνου της ΕΕ.
Η Ένωση καλείται να χρησιμοποιήσει ισχυρότερα εργαλεία, συμπεριλαμβανομένης της ανάληψης νομικών μέτρων – για να παρέμβει, όταν υπονομεύονται βασικές ευρωπαϊκές αξίες. Ζητούμε έναν δεσμευτικό και ολοκληρωμένο μηχανισμό για την παρακολούθηση της κατάστασης της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στα κράτη μέλη. Αυτό θα πρέπει να συμπληρωθεί με πολιτικό διάλογο, άμεση παρέμβαση σε περίπτωση σοβαρών παραβιάσεων και αν χρειαστεί επαρκείς κυρώσεις.
Θέλουμε να εγκαθιδρύσουμε ένα πλαίσιο Ευρωπαϊκών Αξιών για την υποστήριξη της κοινωνίας των πολιτών και την προώθηση των βασικών ευρωπαϊκών ιδεωδών εντός της ΕΕ.
Νεολαία
Χρόνια μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, οι νέοι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις αλλά και δυσάρεστες καταστάσεις. Σε ορισμένες χώρες, η ανεργία των νέων εξακολουθεί να αγγίζει το 40%. Πολλοί αισθάνονται άγχος -και δικαιολογημένα- για το μέλλον, καθώς γίνονται μάρτυρες της αδράνειας των πολιτικών του κατεστημένου στάτους κβο. Βλέπουν ένα μέλλον αβέβαιο οικονομικά και περιβαλλοντικά. Βλέπουν δικαιώματα εργαζομένων να χάνονται και τον ανταγωνισμό να αυξάνεται.
Συμπαραστεκόμαστε στους νέους, οικοδομώντας κοινωνίες που να έχουν πλήρη πρόσβαση στην κοινωνική προστασία και τα δικαιώματα, όπως η στέγαση, η εκπαίδευση και η πολιτική συμμετοχή. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους νέους να δημιουργήσουν καινοτομία και επιχειρηματικότητα. Ένας τρόπος στήριξης είναι μέσα από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ξεκινώντας από τους νέους. Ζητάμε ποιοτικές θέσεις εργασίας, απαγόρευση των μισθολογικών διακρίσεων εις βάρος τους και σωστή αμοιβή για την πρακτική άσκηση.
Η «Ευρωπαϊκή Εγγύηση για τη Νεολαία», που προβλέπει ότι κάθε νέος μπορεί να επιλέξει να βρει εργασία ή να συνεχίσει την εκπαίδευση του, ή να κάνει μαθητεία ή πρακτική άσκηση μέσα σε τέσσερις μήνες μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης του, πρέπει να εφαρμοστεί πολύ αποτελεσματικότερα. Η Εγγύηση για την Νεολαία θα πρέπει να καταστεί υποχρεωτική για όλα τα κράτη μέλη, καθιστώντας πρωταρχικό στόχο την εγγύηση σταθερής, αμειβόμενης και ποιοτικής απασχόλησης. Η επαρκής χρηματοδότηση για το σκέλος εθελοντισμού του Σώματος Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης θα δώσει στους νέους την ευκαιρία και τα οικονομικά μέσα για να αναπτύξουν τα δικά τους προγράμματα εθελοντισμού.
– Ειδικά για τους νέους: ένα από τα βασικά στοιχεία της κοινωνικής αδικίας είναι η ευρεία ανεργία μεταξύ των νέων ανθρώπων. Πολιτικά μέτρα που ευαγγελίσθηκαν ανακούφιση, όπως το «Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Νέων», δεν μπορούν να έχουν επιτυχία, όσο έχουν ανεπαρκή χρηματοδότηση και, αν πάνω απ’ όλα, δεν υποστηρίζονται από μια ισχυρή πολιτική δημιουργίας μόνιμων, αξιοπρεπών και δημιουργικών θέσεων εργασίας
Ηλικιωμένοι
Το ποσοστό των ηλικιωμένων αυξάνεται ραγδαία. Με το κατάλληλο επιτρεπόμενο πλαίσιο, οι εμπειρότεροι Ευρωπαίοι έχουν πολλά ακόμα να προσφέρουν με τη μετάδοση της εμπειρίας τους στην εργασία και στον εθελοντισμό, ο οποίος θα αποτελέσει και ένα είδος αναγνώρισης για αυτούς. Κανείς δεν πρέπει να ζει σε συνθήκες φτώχειας λόγω συνταξιοδότησης.
Οι πιο έμπειροι εργαζόμενοι πρέπει επίσης να έχουν το δικαίωμα στη δια βίου μάθηση. Να επιτρέπεται στους ανθρώπους να συνταξιοδοτούνται ευέλικτα, για παράδειγμα συνδυάζοντας τη μειωμένη διάρκεια εργασίας με τις συντάξεις μερικής απασχόλησης. Πρέπει να καταπολεμήσουμε τις προκαταλήψεις και τις διακρίσεις κατά των ηλικιωμένων εργαζομένων.
Ο Φεμινισμός και η ισότητα των φύλων
Με τον σημερινό ρυθμό επίτευξης της ισότητας των φύλων στην Ευρώπη, θα χρειασθούμε άλλα 70 χρόνια για να φτάσουμε στην ισότητα των αμοιβών, 40 χρόνια μέχρι τον ισοκατανομή στην εγχώρια εργασία και 20 χρόνια για να επιτευχθεί ίση εκπροσώπηση στην πολιτική. Προφανώς δεν είμαστε διατεθειμένοι να περιμένουμε τόσο πολύ.
Η ισότητα των φύλων βρίσκεται στο επίκεντρο των Πράσινων πολιτικών. Θέλουμε ισχυρούς νόμους για την ίση αμοιβή σε ίση εργασία. Επειδή οι γυναίκες στην Ευρώπη εξακολουθούν να κάνουν την κατά τα δύο τρίτα μη αμειβόμενη οικιακή εργασία, η γονική άδεια πρέπει να παραταθεί και να διανεμηθεί ισότιμα μεταξύ των γονέων. Θέλουμε να προσφέρουμε καλύτερη προστασία για τις έγκυες εργαζόμενες. Ζητάμε επίσης βελτίωση ως προς την πραγματικά προσιτή και οικονομική παιδική φροντίδα υψηλής ποιότητας.
Οι ποσοστώσεις των φύλων στις εκτελεστικές επιτροπές των θεσμικών οργάνων της ΕΕ θα βοηθούσαν στην καλύτερη εκπροσώπηση των γυναικών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Για να επιτευχθεί ισότητα στην Ευρώπη, οι άνθρωποι διαφορετικών φύλων ο προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να διαμορφώνεται έτσι ώστε να εγγυάται ότι ωφελούνται εξίσου τα δύο φύλα.
Αγωνιζόμαστε για την αυτοδιάθεση και ενδυνάμωση των γυναικών. Οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να έχουν τρομερά άνιση πρόσβαση στην σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και δικαιώματα. Θέλουμε να κάνουμε την αντισύλληψη και τις συναφείς υπηρεσίες δωρεάν και προσβάσιμες σε όλους συμπεριλαμβανομένης και της άμβλωσης. Πρέπει να ενισχυθεί το δικαίωμα των γυναικών να αποφασίζουν για την άμβλωση. Η πληροφόρηση σχετικά με την αντισύλληψη και την έκτρωση θα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμη σε όλες τις χώρες.
Η Ευρώπη πρέπει να καταπολεμήσει αποφασιστικά τη φυλετική βία με το να εφαρμόσουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες κατά προτεραιότητα τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης
Δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ
Παρατηρούμε μία Ευρώπη διαφορετικών ταχυτήτων αναφορικά με την ίση πρόσβαση σε δικαιώματα κι ελευθερίες για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Στην Ελλάδα έχουμε ακόμα σημαντικά βήματα να κάνουμε που αφορούν στα ίσα δικαιώματα στον γάμο, στην παιδοθεσία και στην απαγόρευση των διακρίσεων στην κοινωνική και ιδιωτική ζωή. Θέλουμε όμως αυτά τα δικαιώματα να ισχύουν σε όλα τα κράτη της Ένωσης.
Θέλουμε νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, για όλες τις ηλικίες, εξωδικαστικά, με απλοποίηση της γραφειοκρατίας, χωρίς ιατρικές ή ψυχιατρικές εξετάσεις.
Θέλουμε θεσµοθέτηση τρίτης επιλογής για το φύλο, ώστε να καλύπτονται όσα άτοµα δεν αυτοπροσδιορίζονται με κάποιο από τα δύο κυρίαρχα φύλα (άνδρας/γυναίκα).
Θέλουμε αναγνώριση του δικαιώματος πολιτικού γάμου για όλα τα ζευγάρια, ανεξαρτήτως φύλου, με πλήρη δικαιώματα, χωρίς διακρίσεις σε θέματα όπως η τεκνοθεσία, η παρένθετη κυοφορία, η τεχνητή γονιμοποίηση και σε φορολογικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα.
Είναι απαραίτητο η νομοθεσία που αφορά στο καθεστώς του ατόμου που αιτείται άσυλο να επεκταθεί αποτελεσματικά στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που προέρχονται από χώρες όπου διώκονται ποινικά για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, την έκφραση φύλου, την ταυτότητα φύλου και τα σωματικά τους χαρακτηριστικά. Αντίστοιχα στα κέντρα υποδοχής χρειάζεται μέριμνα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που δέχονται παρενόχληση ή βία.
Όλα τα άτομα πρέπει να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων υπηρεσιών σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και ασφαλιστική κάλυψη της διαδικασίας φυλομετάβασης.
Δεν δεχόμαστε καμία διάκριση στην εργασία και την απασχόληση, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, στην ασφάλιση, στην εκπαίδευση, στην κοινωνική προστασία και παροχές, για λόγους αναπηρίας, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, έκφρασης φύλου, ταυτότητας φύλου, σωματικών χαρακτηριστικών κλπ.
Δυστυχώς ακόμα παρατηρούμε στην κοινωνία συμπεριφορές προκατάληψης, μίσους και βίας, ακόμα και αστυνομικής βίας εις βάρος καταπιεσμένων και αποκλεισμένων κοινωνικών ομάδων. Αυτά δεν μπορούν να είναι πια ανεκτά. Τα ίσα δικαιώματα δεν είναι προς διαπραγμάτευση.