Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ για την κατάσταση στον Έβρο
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο είναι πολυσύνθετη και η αντιμετώπισή της απαιτεί ψυχραιμία και λεπτούς, προσεκτικούς χειρισμούς.
Είναι πασιφανές ότι τα γεγονότα που εκτυλίχτηκαν τις τελευταίες μέρες κοντά σε συνοριακούς σταθμούς, δεν ήταν τυχαία και αυθόρμητα, αλλά προφανώς παρακινημένα και οργανωμένα από συγκεκριμένους μηχανισμούς της γειτονικής χώρας με ειδικούς σκοπούς και στόχευση.
Στην κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, συχνά στοχοποιούνται οι προσφυγικοί πληθυσμοί, τα άτομα που πρόκειται να καταθέσουν αίτηση ασύλου, παρότι είναι συνήθως, απλά τα μεγάλα θύματα αυτής της κατάστασης, αποτελώντας έτσι τους κατ’ εξοχήν αποδιοπομπαίους τράγους για πολλοστή, ίσως, φορά.
Η Ελληνική Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός προσπάθησαν έως τώρα να αντιμετωπίσουν τους αιτούντες άσυλο με αποτρεπτικά και μόνο μέτρα, υιοθετώντας ακόμη και τις πιο ακραίες απόψεις, με αποτέλεσμα μεγάλα, έγκριτα, διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως η Guardian να κατατάσσουν τον Έλληνα Πρωθυπουργό μεταξύ των Σαλβίνι, Όρμπαν και Λεπέν, κάτι που δεν τιμά επ΄ουδενί τη Χώρα μας.
Όπως τονίζει ο Συνεκπρόσωπος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, Νίκος Πουτσιάκας, «Κάθε αυθαίρετο μέτρο, όπως η αναστολή κατάθεσης αίτησης ασύλου για την οποία εξέφρασε, ήδη, την αντίθεσή της η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε., που παραβιάζει την τήρηση βασικών αρχών του διεθνούς δικαίου θα έχει επιπτώσεις στη Χώρα μας.
Οι δε σκληρές αποτρεπτικές πρακτικές, όπως για παράδειγμα, η διεξαγωγή ασκήσεων με πραγματικά πυρά σε επίμαχες ζώνες μπορεί να προκαλέσουν απρόβλεπτα συμβάντα και να οδηγήσουν τη Χώρα μας σε διεθνή ανυποληψία. Η Χώρα μας πρέπει να κινηθεί με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου και όχι να το επικαλείται «α λα καρτ», όπως βεβαίως και από την άλλη δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα εργαλειοποίησης του προσφυγικού ζητήματος που επιχειρεί η Τουρκία, η οποία μετατρέπει την ανθρώπινη δυστυχία σε όπλο ώστε να εκβιάσει ανταλλάγματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ θεωρούμε ότι η Ελλάδα πρέπει να θέσει προ των ευθυνών της την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη σύγκλιση Έκτακτου Συμβουλίου για το θέμα, το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί με την εξεύρεση πραγματικών λύσεων με ισομερή ευρωπαϊκή αλληλέγγυα κατανομή σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο και την αντιμετώπιση της ρίζας των προβλημάτων με μακροπρόθεσμες πολιτικές, σε συνδυασμό με όλες τις απαιτούμενες θεσμικές ενωσιακές αλλαγές.