ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ – Υπόθεση όλων μας ένας κόσμος πιο ασφαλής για τα παιδιά
Στοιχεία για την σεξουαλική παιδική κακοποίηση που σοκάρουν έρχονται στη δημοσιότητα σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου, με αφορμή την επέτειο υιοθέτησης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το 1989, της Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Η παιδική κακοποίηση παραμένει βασικό πρόβλημα για τα παιδιά όλου του κόσμου που βλέπουν, όμως, να παραβιάζονται καθημερινά πολλά βασικά δικαιώματά τους (στέρηση βασικών υλικών αγαθών, βασικής ιατρικής φροντίδας, εκπαίδευσης, βία στα σπίτια τους, στα σχολεία, βίαιοι θάνατοι μεταξύ εφήβων, ρατσισμός, εκφοβισμός, ενώ τα παιδιά με ειδικές ανάγκες υπόκεινται όλα τα παραπάνω σε μεγαλύτερο βαθμό), που πηγάζουν από την Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού που υπογράφηκε στις 20 Νοεμβρίου του 1989.
Σύμφωνα με μελέτη του ΟΗΕ, «το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών που κακοποιούνται δεν το αναφέρουν ποτέ. Ένα στα τρία κορίτσια και ένα στα πέντε αγόρια θα κακοποιηθούν σεξουαλικά πριν την ηλικία των 18 ετών. Κάθε χρόνο 73.000.000 αγόρια και 150.000.000 κορίτσια υφίστανται σεξουαλική παρέμβαση, ενώ το 2017 αφαιρέθηκαν από τον παγκόσμιο ιστό 259.000 εικόνες και βίντεο παιδικής κακοποίησης χάρη στην άμεση παρέμβαση 48 ανοιχτών γραμμών καταγγελιών που λειτουργούν σε 43 χώρες του κόσμου».Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι το 10%-20% των παιδιών πέφτουν θύματα διαφορετικών μορφών κακοποίησης.
Σχεδόν καθημερινά ιστορίες κακοποίησης παιδιών απασχολούν την κοινή γνώμη ενώ είναι σίγουρο πως πολλά ανάλογα περιστατικά δεν καταγγέλλονται στις αρμόδιες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα η παιδική κακοποίηση να ευδοκιμεί στη σιωπή, στη συγκάλυψη, στην αδιαφορία.
Τα παιδιά που βιώνουν πόνο και φόβο δεν ζητούν βοήθεια… αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν την χρειάζονται. Το φαινόμενο της κακοποίησης παιδιών είναι πολύπλοκο και η αντιμετώπιση του απαιτεί ευελιξία, όμως, ΟΛΟΙ ΜΑΣ (Κοινωνία, Φορείς, Πολιτεία) πρέπει να κινηθούμε άμεσα και να αλλάξουμε συμπεριφορά…
Αν η Κοινωνία μας δεν δείξει ευαισθητοποίηση και δεν αντιδράσει δυναμικά ενάντια σε τέτοια περιστατικά κι αν η Πολιτεία δεν αναλάβει μια συντονισμένη προσπάθεια και δεν οργανώσει ένα ενιαίο σχέδιο δράσης η κατάσταση δεν θα αλλάξει…
Οι Οικολόγοι Πράσινοι λέμε ότι μια αρχή θα μπορούσε να γίνει μαθαίνοντας στα παιδιά μας να προστατεύουν τον εαυτό τους. Αλλά και επικοινωνώντας με τους αρμόδιους φορείς, να υποψιαστούμε κακοποίηση ή παραμέληση παιδιού.
Αν εμείς, πρώτα, δεν αλλάξουμε συμπεριφορά απέναντι στο φαινόμενο, η ελπίδα και το χαμόγελο των παιδιών θα χαθεί. Και μαζί τους ένα καλύτερο αύριο για όλους και ΚΥΡΙΩΣ για τα ίδια τα παιδιά!
Ορισμένα από τα δικαιώματα του παιδιού με βάση τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού
- Όλα τα παιδιά είναι ίσα και πρέπει να προστατεύονται από διακρίσεις λόγω φυλής, χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, καταγωγής, πεποιθήσεων, νομικής κατάστασης των ίδιων ή μελών της οικογένειάς τους.
- Το συμφέρον του παιδιού πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε όλες τις αποφάσεις που το αφορούν.
- Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην ταυτότητα, δηλαδή σε ένα όνομα, επώνυμο και ιθαγένεια.
- Τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον που τους παρέχει τα αναγκαία υλικά αγαθά (στέγη, ρούχα, τροφή) και διασφαλίζει τη σωματική,νοητική, συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη.
- Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να μην αποχωρίζονται από τους γονείς τους, εκτός αν αυτό γίνεται με κοινή απόφαση των γονέων ή ύστερα από απόφαση της Πολιτείας, επειδή οι γονείς τα παραμελούν ή τα κακομεταχειρίζονται.
- Όλα τα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία και την ωριμότητά τους, έχουν δικαίωμα να εκφράζουν τη γνώμη και τις απόψεις τους σε θέματα που τα αφορούν. Οι ενήλικες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη γνώμη τους πριν πάρουν αποφάσεις γι’ αυτά.
- Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να εκφράζουν τις θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις τους.
- Κανείς δεν μπορεί να επεμβαίνει αυθαίρετα στην ιδιωτική ζωή των παιδιών, στην οικογένεια, την κατοικία ή την αλληλογραφία τους, ούτε να προσβάλλει την τιμή και την υπόληψή τους.
- Τα παιδιά έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα μέσα ενημέρωσης (εφημερίδες, ραδιόφωνο, τηλεόραση, ηλεκτρονικά μέσα) αλλά πρέπει και να προστατεύονται από τις αρνητικές επιδράσεις τους.
- Τα παιδιά έχουν δικαίωμα προστασίας από κάθε μορφής κακομεταχείριση: βία, παραμέληση, κακοποίηση (σωματική, λεκτική, ψυχολογική, σεξουαλική) και εκμετάλλευση, μέσα και έξω από την οικογένεια.
- Τα παιδιά που προέρχονται από ξένη χώρα έχουν δικαίωμα φροντίδας και προστασίας.
- Τα παιδιά με ειδικέςανάγκες έχουν δικαίωμα στη δωρεάν ειδική φροντίδα, εκπαίδευση και επιμόρφωση, ώστε να απολαμβάνουν ισότιμη και αξιοπρεπή ζωή.
- Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην ιατρική περίθαλψη και φροντίδα, τους εμβολιασμούς, τη νοσηλεία, κ.λπ.
- Όταν η οικογένεια δενμπορείνα φροντίσει ένα παιδί, τότε η Πολιτεία αναλαμβάνει τη φροντίδα του με θεσμούς όπως η υιοθεσία, η φιλοξενία σε ανάδοχη οικογένεια ή σε ίδρυμα, που πρέπει να σέβονται πλήρως τα δικαιώματά του.
- Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση,σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητές τους. Το κράτος πρέπει να παίρνει μέτρα ώστε τα παιδιά να γράφονται και να μη διακόπτουν στο σχολείο, να αναπτύσσουν τις ικανότητες και την προσωπικότητά τους. Τα πειθαρχικά μέτρα δεν πρέπει να προσβάλλουν την αξιοπρέπεια των μαθητών.
- Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην ανάπαυση, στο παιχνίδι και την ψυχαγωγία.
- Τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται από κάθε μορφής οικονομική εκμετάλλευση (επαιτεία, εκπόρνευση, πορνογραφία, δουλεμπόριο, κ.λπ.) Έχουν όμως δικαίωμα στην εργασία με ασφάλιση και υπό προϋποθέσεις, ανάλογα με την ηλικία, το είδος εργασίας, το ωράριο, κ.λπ.
- Τα παιδιά που είτε τα ίδια είτε μέλη της οικογένειάς τους κάνουν χρήση ναρκωτικώνή άλλων ουσιών που προκαλούν εξάρτηση έχουν δικαίωμα κατάλληλης υποστήριξης.
- Τα παιδιά που συλλαμβάνονται και δικάζονται έχουν δικαίωμα να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και σεβασμό στην ιδιωτική τους ζωή, να ενημερώνονται αναλυτικά από τις Αρχές σε κατανοητή γλώσσα και να έχουν νομική βοήθεια. Σε περίπτωση που είναι απολύτως απαραίτητη η κράτησή τους, αυτή πρέπει να γίνεται χωριστά από ενήλικα άτομα και με σεβασμό στην προσωπικότητα και τις ανάγκες τους.