ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Αν υπάρχει ένα πρώτο συμπέρασμα από τις εκλογές, είναι ότι το δίλημμα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο», που προβλήθηκε επίμονα από ολόκληρο σχεδόν το πολιτικό σύστημα, απορρίφθηκε τελικά από μεγάλη μερίδα των πολιτών. Οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στο πολιτικό σύστημα, παραβλέποντας όμως ότι η αποχή αποτελεί και λευκή επιταγή προς τις δυνάμεις που απορρίπτουν.
Η χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος δεν αποτελεί αναγκαστικά αρνητική είδηση. Είναι όμως σημαντικό να μην την αφήσουμε να μετατραπεί σε κρίση της δημοκρατίας, σήμερα με παγίωση της αδιαφορίας για τα κοινά, αύριο με ευνοϊκό έδαφος για αυταρχικές προσωπικότητες που θα εμφανιστούν ως σωτήρες της κοινωνίας.
Προς το παρόν, η ικανοποίηση που δηλώνουν τα κόμματα, δείχνει ότι μάλλον δε θέλουν να καταλάβουν: Αν εξαιρέσουμε την ενίσχυση του ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ είχε σοβαρές απώλειες, η Νέα Δημοκρατία δε μπόρεσε να οικειοποιηθεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια, το ΛΑΟΣ προσπαθεί να βρει ρόλο, ο ΣΥΡΙΖΑ μετά βίας συγκρατεί τη συνοχή του, η Δημοκρατική Αριστερά δεν πήρε το εισιτήριο που επιζητούσε για αυτόνομη είσοδο στην επόμενη Βουλή. Στο δεύτερο γύρο οι επιτυχίες του ΠΑΣΟΚ ήταν πύρρειες, καθώς βρέθηκε απομονωμένο από τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων, με εξαίρεση περιπτώσεις ευρύτερων σχημάτων όπως του Γ.Καμίνη και του Γ. Μπουτάρη που εκφράζουν υγιείς ανατροπές.
Από την πλευρά μας, οι Οικολόγοι Πράσινοι παράλληλα με την κριτική μας για το Μνημόνιο, τονίσαμε τις προτάσεις μας για βιώσιμες τοπικές απαντήσεις, υπεράσπιση των συλλογικών αγαθών που αναμένεται να δεχθούν μεγάλη πίεση στο επόμενο διάστημα, και θεμελίωση ενός Νέου Κοινωνικού Συμβολαίου. Η στάση αυτή βρήκε ανταπόκριση και στις 8 περιφέρειες όπου συμμετείχαν αυτόνομα πράσινα σχήματα: σε όλες τα ποσοστά ήταν υψηλότερα από εκείνα των Οικολόγων Πράσινων στις βουλευτικές του 2009, εκλέγοντας παντού από ένα τουλάχιστον πράσινο σύμβουλο. Το αθροιστικό ποσοστό των πράσινων σχημάτων στις 8 αυτές περιφέρειες, με το 78% των εκλογέων, είναι 3,4%. (1) Αναλύσεις με εκτιμήσεις για κάτω του 3% , κάνουν το λάθος (ή την αυθαιρεσία) να θεωρήσουν μηδενικές τις πράσινες ψήφους τους στις υπόλοιπες 5 περιφέρειες, όπου τα ψηφοδέλτια συνεργασίας ανέπτυξαν πολύ μικρότερη δυναμική.
Στο δεύτερο γύρο η στήριξη των Οικολόγων Πράσινων έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή σελίδας στους δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, αλλά και σε μια σειρά άλλους δήμους. Πράσινοι δημοτικοί σύμβουλοι εκλέχθηκαν για πρώτη φορά στους δύο μεγαλύτερους δήμους, καθώς και σε αρκετούς ακόμη.
Η επόμενη μέρα βρίσκει τους Οικολόγους Πράσινους με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και με περισσότερες ρίζες στις τοπικές κοινωνίες. Σε μια κοινωνία μοιρασμένη ανάμεσα στην οργή και την ανησυχία για τα χειρότερα που διαφαίνονται, θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχες για εναλλακτικές λύσεις και βιώσιμες απαντήσεις τόσο στην αυτοδιοίκηση όσο και στην κεντρική πολιτική, για ταυτόχρονη διέξοδο από την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση.
Γιάννης Παρασκευόπουλος
Εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων
(1) Αθροιστικά τα πράσινα σχήματα στις 8 περιφέρειες πήραν 144.195 ψήφους σε σύνολο 4.253.275 έγκυρων ψηφοδελτίων. Το σύνολο των έγκυρων του πρώτου γύρου σε όλη την Ελλάδα ήταν 5.443.605.
Δείτε εδώ αναλυτικά τα αποτελέσματα του 2ου γύρου των εκλογών.