Σε μια ουσιαστικά «κλειστή» βουλή, λόγω περιοριστικών μέτρων, η Κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει ένα από τα πιο γκρίζα νομοσχέδια που έχουν προταθεί ποτέ για το περιβάλλον. Αναλυτικά, το νέο νομοσχέδιο:
1. Καταργεί την προστασία των περιοχών NATURA 2000, αφού μέσω του νομοσχεδίου προωθούνται οι διάφορες μεγαλο-επενδύσεις, ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων, σε αυτές τις περιοχές. Επιπλέον, καταργείται αντισυνταγματικά ακόμη και αυτό το δικαίωμα των ΟΤΑ να αποφασίζουν εάν θα δώσουν άδεια διέλευσης στις έρευνες για εξορύξεις υδρογονανθράκων στις δημοτικές τους εκτάσεις.
2. Καταστρατηγεί την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) αφού αυτοί μετατρέπονται σε απλές «Μονάδες Διαχείρισης» υπαγόμενες σε ένα κεντρικό και απομονωμένο όργανο του ΥΠΕΝ.
3. Ανοίγει το δρόμο για την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, αφού εκχωρείται ο έλεγχος των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλονται ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών.
4. Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών. Ευνοούνται πάλι οι μεγαλο-επενδυτές, δημιουργώντας διακρίσεις εις βάρος των μικρών αλλά και των ενεργειακών κοινοτήτων.
5. Οι δασικοί χάρτες μεταφέρονται ξανά στις καλένδες και νομιμοποιούνται συλλήβδην οι αυθαίρετες βίλλες εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων, αλλά οι κάτοικοι των επί χρόνια παράνομων μεν -με την ανοχή των πολιτικών και της ψηφοθηρίας-υφιστάμενων δε οικισμών μπαίνουν στην διαδικασία των αντιρρήσεων και των ενστάσεων με ότι και αν αυτό σημαίνει για τις επόμενες εκλογές ή για τα επόμενα τριάντα χρόνια ομηρίας.
6. Καταργεί αντισυνταγματικά την αριθμητική πλειοψηφία των δασικών υπαλλήλων του δημοσίου στις ΕΠΕΑ καθιστώντας τες σκιώδεις και ανίσχυρες για την υποστήριξη των συμφερόντων του δημοσίου έναντι ιδιωτών και γενικότερα των δασών έναντι καταπατήσεων.
7. «Απλοποιεί» τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δίνει στον υπουργό ΥΠΕΝ για λόγους δημοσίου συμφέροντος δυνατότητα να καταστρατηγεί διαδικασίες και νόμους.
8. Παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς συμβάσεις επιφέροντας ίσως μελλοντικά πρόστιμα που θα πληρωθούν από το Ελληνικό Δημόσιο και όχι από τους Επενδυτές.
Θα το αφήσουμε έτσι απλά να περάσει;